Kezdőlap Címkék Merck & Co.

Címke: Merck & Co.

Tabletta, amely felére csökkenti a kórházi kezeléseket és a halálozásokat

Ha jóváhagyják, a Merck & Co gyógyszere lenne az első egyszerű orális, szájon át bevehető gyógyszer, amely hatékonynak bizonyult a koronavírus ellen.

Az első tabletta a koronavírus kezelésére néhány hónapon belül elérhető lehet, miután megállapították, hogy a kórházba kerülés és a halálozások felére csökkentek a tabletta szedése esetén.

Ha jóváhagyják, a vírusellenes gyógyszer lenne az első egyszerű tabletta, amely hatékonynak bizonyult a Covid-19 ellen, és jelentős előrelépést jelentene a járvány elleni küzdelemben. Más gyógyszerek, mint például a dexametazon , már megmentik a kórházban fekvő  a legsúlyosabb betegek életét, de injekció vagy intravénás infúzió formájában kell őket beadni.

A legújabb gyógyszer, amelyet az Egyesült Államokon kívül MSD néven ismert Merck és a Ridgeback Biotherapeutics készített, az első, amelyet a veszélyeztetett betegek otthon is bevehetnek.

A Merck közölte, hogy a következő két héten belül sürgősségi felhasználási engedélyt fog kérni a kábítószerre az Egyesült Államokban, és keresi a zöld utat számos más országban való használatra.

A szakértők arra számítanak, hogy ha további adatok alátámasztják a klinikai vizsgálatok kezdeti eredményeit, akkor a tablettákat a kérelem benyújtását követő hetekben jóváhagyhatják a magas kockázatú betegek kezelésére.

„Minden várakozásomat túlhaladta az eredmény, amire a gyógyszer képes lehetett ebben a klinikai vizsgálatban” – mondta Dean Li, a Merck kutatás alelnöke.

„Ha 50% -kal csökken a kórházi kezelés vagy a halál, ez jelentős klinikai hatást jelent.”

A vizsgálat 775, enyhe vagy közepesen súlyos koronavírusos felnőttet követett nyomon, akiket a súlyos betegségek magasabb kockázatának tekintettek egészségügyi problémák, például elhízás, cukorbetegség vagy szívbetegség miatt. A felük ötnapos kúrát kapott molnupiravir néven, amelyet naponta kétszer bevett kis barna kapszula formájában kapnak.

A placebo-csoportban 53 beteg (14%) került kórházba, míg a gyógyszert kapók közül csak 28 (7%). Merck szerint a gyógyszercsoportban nem volt haláleset ezen időszak után, míg a placebo csoportban nyolc haláleset volt.

A tanulmány adatait pénteken sajtóközleményben hozták nyilvánosságra, és még nem értékelték le szakértők. A vizsgálatot figyelemmel kísérő orvosi szakértők független csoportja azonban azt javasolta, hogy hagyják abba a korai tesztelést, mert az időközi eredmények annyira biztatóak voltak.

Peter Openshaw, a londoni Imperial College munkatársa az eredményt „figyelemre méltónak minősítette, ha megerősítették”, hozzátéve, hogy más vírusellenes szerekkel, például a remdesivirrel kapcsolatos csalódást okozó kísérletek csökkentették az áttöréssel kapcsolatos várakozásokat.

„Nem igazán számítunk arra, hogy ilyen lenyűgöző adatokat fogunk látni egy vírusellenes szertől” – mondta.

Peter Horby, az Oxfordi Egyetem professzora elmondta: „Nagyon biztató látni pozitív klinikai adatot egy kísérletben. Ha az eredmények megmaradnak, ez nagy áttörés lenne. ”

A sajtóközleményben csak korlátozott számú információt tettek közzé a mellékhatásokról, de a vállalat szerint az arányok hasonlóak voltak a placebo és a kezelt csoport között.

Az amerikai kormány 1,2 milliárd dollár értékben vásárolt előre 1,7 millió adag gyógyszert, és a vállalat pénteken közölte, hogy „többszintű árképzési megközelítést” alkalmaz, hogy tükrözze az országok fizetőképességét a gyógyszerért.

Janet Scott, a Glasgow -i Egyetem munkatársa, aki egy másik vírusellenes gyógyszer vizsgálatát vezeti, „nagyon izgalmasnak” minősítette az eredményeket. Azt mondta:

„Ideális esetben a jövőben egy jól tolerálható gyógyszert remélünk, amelyet az emberek megvásárolhatnak, és a fertőzés első gyanúja után bevehetik, még mielőtt a teszt eredményét visszakapnák, így korán célbavehetjük a Covid-19 fertőzést.”

FRISS HÍREK

A Független Hírügynökség kiadásai meghaladják bevételeinket.
A pártoktól független újságírás egyre nehezebb helyzetben van Magyarországon.

A hagyományos finanszírozás modelleket nem csak a politika lehetetleníti el, de a társadalmi kihívások is.

A fuhu.hu fennmaradásához, hosszútávú működéséhez, szerkesztőségünk rászorul támogatásotokra.
Segítségetekkel lehetőség nyílik arra, hogy munkánkat továbbra is az eddig megszokott színvonalon végezhessük tovább.

Ide kattintva megtalálod bankszámlaszámunkat!

NÉPSZERŰ HÍREK