Kezdőlap Címkék Matracok

Címke: matracok

Ha jól szeretnél aludni, válassz jó matracot!

0

A pihentető alvás feltétele a megfelelő matrac. Nincs könnyű dolgunk, ha a számunkra tökéletes változatot keressük, hiszen a különböző matracok különböző tulajdonságokkal rendelkeznek, és még az áruk sem ad jó támpontot; egyáltalán nem lehetünk biztosak abban, hogy a drágábbak jobbak. Az alábbi írás abban igyekszik segíteni, hogy válasszunk tudatosan.

Elsőként érdemes eldöntenünk, milyen típusú matracot szeretnénk használni. A napjainkban is népszerűek a rugós matracot, fontos azonban kiemelni, hogy különböző megoldásokkal találkozhatunk. A régi megoldás az úgynevezett bonellrugós matrac; ez esetben tulajdonképpen acélspirálok füzérével találkozunk. Az ilyen matracok esetében formakövetésről gyakorlatilag nem beszélhetünk, így az ilyen megoldásokat mindenképpen érdemes elkerülnünk. Szerencsére ma már elvétve találkozhatunk velük a kereskedelmi kínálatban.

Kiváló választást jelentenek azonban a zsákrugós matracok, amelyek számos előnyös tulajdonsággal rendelkezhetnek. Az apró zsákocskákban elhelyezett önálló rugók kiváló formakövetést tesznek lehetővé, vagyis a matracunk alkalmas lehet alkalmazkodni a testformánkhoz és a mozgásunkhoz. Noha a technológia gyakorlatilag tökéletes, az ilyen matracok komfortfokozatát a zsákok felett elhelyezett rétegek milyensége határozza meg.

Szintén népszerű választásnak nevezhetők a különböző hideghab matracok. Ezek esetében is meg kell jegyezni, hogy a különböző változatok minősége igencsak eltérő lehet. A régi porózus anyagoktól kezdve nagy rugalmasságú HR és nagy sűrűségű HD matracokkal is találkozhatunk. Relatív jó hír, hogy ezeknél a matracoknál az ár árulkodó a minőséggel kapcsolatban; a legjobb hideghab matracok többzónás kivitelben készülnek, gyakran az említett speciális HR és HD megoldásokkal.

Nem hagyhatjuk ki a sorból az úgynevezett memóriahab matracokat is. Ezzel az anyaggal párnák, fedőmatracok és egyéb termékek esetében is találkozhatunk. Sokak számára rendkívül kényelmes, mások azonban ódzkodnak tőle, mivel a szellőzése rendkívül gyenge, így az emberi test hamar beleizzad, a bőrnek egyszerűen kényelmetlen.

Természetesen említést kell tenni az úgynevezett biomatracokról is. Ezek esetében is felmerülnek kisebb-nagyobb kételyek, hiszen a kókuszmatracok jó szellőzéssel rendelkeznek, de más kiugróan előnyös tulajdonság nem említhető velük kapcsolatban, a latexmatracok viszont épp a rossz szellőzésük miatt kerülnek nem javasolt kategóriába. Persze el kell mondani, hogy latexmatracok sok esetben szintetikus anyagból készülnek, esetükben a bio jelző természetesen nem érvényes.

A matrac típusa, illetve anyaghasználata mellett a keménysége a legfontosabb tulajdonság, amire mindenképpen érdemes figyelmet fordítani. Sajnos sok tévhit kering ezzel a kérdéssel kapcsolatban; a közhiedelem szerint egy matrac használata annál egészségesebb, minél keményebb. Természetesen ez tévedés, egyáltalán nem lehet ilyen kijelentést tenni. A túlzottan kemény matracok esetében a felület nem alkalmas a formakövetésre, így a fő nyomópontok a vállakra és a csípőre helyeződnek, a gerincoszlop pedig megfelelő támasztás nélkül marad. Érthető tehát, hogy a túlzottan kemény matrac miért rossz választás. Ugyanakkor fontos kimondani, hogy a túlzottan puha matrac sem megfelelő, hiszen ezek felülete nem képes kellő támasztást biztosítani. Ki lehet mondani, hogy a félkemény matracok jelentik a tudatos választást.

FRISS HÍREK

A Független Hírügynökség kiadásai meghaladják bevételeinket.
A pártoktól független újságírás egyre nehezebb helyzetben van Magyarországon.

A hagyományos finanszírozás modelleket nem csak a politika lehetetleníti el, de a társadalmi kihívások is.

A fuhu.hu fennmaradásához, hosszútávú működéséhez, szerkesztőségünk rászorul támogatásotokra.
Segítségetekkel lehetőség nyílik arra, hogy munkánkat továbbra is az eddig megszokott színvonalon végezhessük tovább.

Ide kattintva megtalálod bankszámlaszámunkat!

NÉPSZERŰ HÍREK