Kezdőlap Címkék Marine Lepen

Címke: Marine Lepen

Átrendeződött a Salvini-féle blokk az EP-ben

Identitás és Demokrácia néven alakít frakciót a Salvini és Le Pen vezette szövetség az EP-ben. Csatlakozott a neonáci-gyanús AfD és pár kis nacionalista párt, de maradnak kisebbségben. A Fidesszel nem tárgyaltak.

Identitás és Demokrácia (ID) néven alakít új közös frakciót az olasz Liga és a francia Nemzeti Tömörülés (RN) vezette szövetség az Európai Parlamentben (EP) – jelentették be csütörtökön Brüsszelben. A jobboldali csoportnak, amely az előző ciklusban Nemzetek és Szabadság Európája (ENF) néven működött, 73 képviselője lesz az Egyesült Királyság uniós kilépésének halasztása miatt egyelőre ismét 751 tagú testületben. Nagyjából kétszer annyi, mint korábban.

Három frakcióból gyűltek össze

A frakciónak kilenc tagpártja van, a Matteo Salvini vezette Liga és a Marine Le Pen vezette RN után a legnagyobb a német Alternatíva Németországért (AfD). Benne van az Osztrák Szabadságpárt (FPÖ) és a belgiumi Flamand Érdek is, valamint – a Reuters híre szerint – mások mellett a finn és dán nacionalisták is.

Ha átböngésszük a jelenleg mandátumának végén járó EP összetételét, azt láthatjuk, hogy a Liga, az RN és az FPÖ eddig is egy csapatban volt az ENF-ben. Legnagyobb csatlakozójuk, a mára a neonáci széljobb felé sodródott AfD a Szabadság és Közvetlen Demokrácia Európája (EFDD) csoportjában volt mások mellett a Salvinivel otthon koalíciót alkotó, de inkább balszélső eurokritikus 5 Csillaggal és a brit kilépést szorgalmazó UKIP-pel.

A lengyelek és a britek nemet mondtak

Az ID-ben mostantól társ Flamand Érdek eddig az Európai Konzervatívok és Reformerek (ECR) frakcióban volt például a lengyel kormánypárt Jog és Igazságosággal (PiS) és a Svéd Demokratákkal. A PiS már közölte, hogy semmiképpen se ül egy frakcióba Salvinivel és Le Pennel, elsősorban

ezek oroszpártisága miatt.

Ahogyan Nigel Farage is elutasította, hogy a Brexit Párt összebútorozzon Salviniékkal (arra a kis időre, amíg elhagyják az EU-t). Ők maradnának az ENFF-ben az 5 Csillaggal.

Nagyok lesznek, de nem eléggé

Vagyis Salvini nagy álma nem látszik teljesülni, egyetlen hatalmas tömörülést nem képes összehozni. A Reuters megjegyzi, hogy az ID-nek az EP más frakcióiban szétszórt egyéb euroszkeptikus pártokkal, például a Brexit Párttal együtt

változatlanul nincs elegendő szavazata

jogszabályalkotás blokkolására vagy támogatására a többséggel szemben.

A képviselőcsoportot az olasz Marco Zanni fogja irányítani, első helyettese a francia Nicolas Bay lesz, valamint helyettese Jörg Meuthen, az AfD egyik vezetője is. Zanni szerint nemet kell mondani az európai „szuperállamra”,

elegendő teret kell hagyni a nemzetek számára,

csak azokon a területeken kell együttműködni, közös szabályokat alkotni, ahol van valódi értelme. Az Európai Unió legnagyobb kudarcának a belső biztonság, a migráció és a gazdaságpolitika területét nevezte.

A Fidesszel nem tárgyaltak, de nyitottak másfelé

Újságírói kérdésre válaszolva elmondta, hogy nem folyik tárgyalás a Fidesszel, de természetesen van lehetőség együttműködésre bizonyos ügyekben más pártokkal és frakciókkal is.

Le Pen kijelentette, hogy „átrendeződött a politikai sakktábla az EU-ban”, ennek pedig az EP csak egy része, szerinte kétségtelenül eltolódás lesz a tagországok kormányait tömörítő tanácsban is, tovább fog erősödni a szuverenista blokk, amelyet így nem lehet elszigetelni. Mint mondta, az uniós vezetők tagadásban vannak, azt próbálják magukkal is elhitetni, hogy nem történt semmi, és maradhat a status quo, de ezt mára egyre többen elutasítják.

A Független Hírügynökség kiadásai meghaladják bevételeinket.
A pártoktól független újságírás egyre nehezebb helyzetben van Magyarországon.

A hagyományos finanszírozás modelleket nem csak a politika lehetetleníti el, de a társadalmi kihívások is.

A fuhu.hu fennmaradásához, hosszútávú működéséhez, szerkesztőségünk rászorul támogatásotokra.
Segítségetekkel lehetőség nyílik arra, hogy munkánkat továbbra is az eddig megszokott színvonalon végezhessük tovább.

Ide kattintva megtalálod bankszámlaszámunkat!