Kezdőlap Címkék Magyar útlevél

Címke: magyar útlevél

Mire jó a barátság Orbánnal?

Federica Mogherini, az EU külügyminisztere Aleksandar Vučić szerb elnököt kérdezi (a koszovói válság az apropó):

“Most mit fogsz tenni?”

“Szerzek egy magyar útlevelet…”

Mennyit ér a magyar útlevél?

0

Egy nemzetközi felmérés szerint a magyar útlevél ott van a világ tíz legerősebb útlevele között. 

Global Pass Index weboldal minden évben kiad egy ranglistát, amelyen aszerint  osztályozzák a világ országainak útleveleit, hogy azok mennyire “erősek”. Ez gyakorlatban azt jelenti, hogy az adott ország állampolgárának hány másik ország esetén köteles előzetes vízumot kérni, vagy elég ha anélkül, esetleg a helyszínen igényli a beutazási engedélyt.

Az ENSZ által elismert 195 ország közül az első helyen a délkelet-ázsiai térségben elhelyezkedő Szingapúr végzett, amely most először kapta meg a “világ legerősebb útlevele” címet. Ők 159 országba – köztük Kínába vagy Kubába – mehetnek vízummentesen vagy kaphatnak helyben beutazási engedélyt.

A második legerősebb útlevele Németországnak van, mivel egy német állampolgárnak 158 országba nem kell előzetesen vízumot igényelnie. Magyarország szintén előkelő helyen áll ezen a listán: az útlevele a 10-ik legerősebb, amivel sikerült a 29. helyet kivívnia magának. Tehát egy magyar utazónak 150 ország esetében elegendő az, ha csak az útlevelet viszi magával vagy helyben igényli a vízumot.

A legrosszabb helyen az évek óta háborús konfliktusokba süppedt Szíria, Pakisztán, Irak és Afganisztán végezte. Ezen országok állampolgárainak annyira “gyenge” útlevelet biztosít a központi kormányzat, hogy kevesebb mint 30 országba utazhatnak szabadon. Európában az uniós tagállamok közül Bulgária és Románia végzett az utolsó helyen, mivel a két ország által kiadott útlevéllel előzetes vízum igénylése nélkül 143 államba utazhatnak el. Az EU-n kívül európai országok esetében pedig Koszovó végzett az utolsó helyen: egy koszói utazónak csak 41 országba nem szükséges előre igényelnie a beutazási engedélyt, amely miatt a ranglistán csak a 84-ik helyet foglalja el.

FRISS HÍREK

A Független Hírügynökség kiadásai meghaladják bevételeinket.
A pártoktól független újságírás egyre nehezebb helyzetben van Magyarországon.

A hagyományos finanszírozás modelleket nem csak a politika lehetetleníti el, de a társadalmi kihívások is.

A fuhu.hu fennmaradásához, hosszútávú működéséhez, szerkesztőségünk rászorul támogatásotokra.
Segítségetekkel lehetőség nyílik arra, hogy munkánkat továbbra is az eddig megszokott színvonalon végezhessük tovább.

Ide kattintva megtalálod bankszámlaszámunkat!

NÉPSZERŰ HÍREK