Kezdőlap Címkék Ligetvédők

Címke: ligetvédők

Felgyújtották a Ligetvédők sátrait

0

A Ligetvédők Facebook-oldalukon tették közzé, hogy ismeretlen tettes éjjel fél egy körül felgyújtotta a sátraikat. A csoport 3 helyen állított fel sátortábort a Városligetben, a mostani tűz az ’56-osok terénél található táborban volt.

 

A csoport egyik tagja, Antal Nikoletta nyilatkozott a Mércének a tűzről. Elmondása szerint a táborban négyen tartózkodtak éjjel, plusz két macska. Szerencsére senki nem sérült meg, de minden sátor, minden felszerelés elégett, ezért a kár több százezer forint is lehet.

Tavaly augusztusban egy másik táborukat gyújtotta fel ismeretlen tettes. A Ligetvédők már két éve táboroznak a Városligetben, így tiltakoznak a fakivágások és a Liget beépítése ellen. Ez idő alatt számos atrocitás érte az aktivistákat.

A Független Hírügynökség többször is foglalkozott a Városligetben történtekkel. Így arról is beszámoltunk, hogy december elsején 36 fát vágtak ki a parkrehabilitáció megkezdésére hivatkozva.

A kivitelező állítása szerint ezek egy része balesetveszélyes, beteg fa volt. A Ligetvédők szerint a fakivágás valódi indoka sportpályák építése, amelyeknek sokkal jobb helye lenne az eddig is aszfalttal burkolt, sőt, sportpályaként hasznosított területen. Oda azonban még mindig múzeumokat terveznek, ezért kell most a sportpályákat a füves, ligetes terület helyére tenni.

Városliget: újabb 38 fát vágtak ki

0

A Ligetvédők beszámolója szerint ma a Városligetben kordonok mögött kivágtak 38 fát, a parkrehabilitáció megkezdése gyanánt.

A kivitelező állítása szerint ezek egy része balesetveszélyes, beteg fa volt – ez elképzelhető lenne, de akkor miért kellett a kordon, miért nem tartottak területbejárást a civilek számára?

A legnagyobb probléma persze azzal van, hogy a fakivágás valódi indoka sportpályák építése, amelyeknek sokkal jobb helye lenne az eddig is aszfalttal burkolt, sőt, sportpályaként hasznosított területen. Oda azonban még mindig múzeumokat terveznek, ezért kell most a sportpályákat a füves, ligetes terület helyére tenni.

A Párbeszéd továbbra is kiáll a Városliget közpark jellegének megtartása mellett! Nem kellenek újabb múzeumok, nem kellenek turisták további tömegeit vonzó létesítmények. A jelenleg is burkolt felületekre, a lebontott épületek helyére tegyék a sportpályákat, a wc-ket, a többi terület maradjon igazi zöld, gyeppel borított, ligetes park.

Az összes közvéleménykutatás is azt támasztja alá, hogy a budapestiek többsége nem akar új épületeket a Városligetbe. A Fidesz kormány nem törődik ezzel, de a jövő tavaszi választáson az emberek erről is elmondhatják a véleményüket.

Forrás: Párbeszéd Magyarországért, Szabó Rebeka Facebook bejegyzése

Közmunkára ítélték a ligetvédőt bántó biztonsági őrt

0

A biztonsági őr tavaly júniusban ütötte meg az aktivistát, most született döntés az ügyében. 

A Liget Budapest Projekt ellen tiltakozó Ligetvédő-csoport egyik aktivistája június 30-án délelőtt tiltakozásképpen felmászott a Közlekedési Múzeum már bontás alatt álló épületének tetejére.

A biztonsági őrök felszólították, hogy hagyja el a tetőt, a férfi azonban ennek nem tett eleget. Szóváltás alakult ki, majd az aktivistát az utána mászó őr ököllel gyomszájon ütötte. A vádirat szerint az aktivista az ütéstől a földre esett, és nyolc napon belül gyógyuló, könnyebb sérüléseket szenvedett.

A Budapesti XIV. és XVI. Kerületi Ügyészség 2017 augusztusában nyújtott be vádiratot a biztonsági őr ellen garázdaság, valamint könnyű testi sértés miatt. Az Pesti Központi Kerületi Bíróság az ügyészség vádiratával egyetértve, tárgyalás mellőzésével döntött, és 250 óra közérdekű munkát szabott ki az őr ellen. A döntés egyelőre nem jogerős.

Garázdasággal vádolnak Ligetvédőket

0

Csoportos garázdasággal vádol az ügyészség kilenc Ligetvédőt, akik a Hungexpo területén akartak építési munkálatokat megakadályozni – tudatta a Fővárosi Főügyészség. Közérdekű munka kiszabását kérik a bíróságtól.

Vádat emelt az ügyészség kilenc ember ellen, aki tavaly nyáron „kihívóan közösségellenes, erőszakos magatartással” akarta megakadályozni a Hungexpo területén, a Liget Budapest projekt keretében megkezdett építési munkálatokat – közölte Ibolya Tibor fővárosi főügyész.

Tavaly júliusban a kilenc ember az építési területen felállított OSB-lapokat megütötte, megrúgta, ledöntötte, és bedöntötte az Olof Palme sétányra nyíló, a biztonsági őrök által lezárt kapuk egyikét. Volt, aki felmászott a kerítésre és szétvágta a geotextíliát.

A XIV-XVI. kerületi ügyészség csoportosan, nyilvános rendezvényen elkövetett garázdasággal vádolja a kilenc embert, és közérdekű munka kiszabását indítványozta a Pesti Központi Kerületi Bíróságnak.

A tavaly júliusi napon kezdték el lebontani a Városligetben a Hungexpo irodaházakat, kiürítették a területet, miután a jegyző hatósági eljárás keretében kezdeményezte a projekt ellen tiltakozó aktivisták által elfoglalt terület átadását.

Számos tiltakozó ellenszegült, megakadályozva egy munkagép bejutását a területre.

A rendőrök hatvanhárom emberrel szemben intézkedtek, közülük tizenkettőt előállítottak. Aznap este több százan vettek részt a Ligetvédők demonstrációján.

FRISS HÍREK

A Független Hírügynökség kiadásai meghaladják bevételeinket.
A pártoktól független újságírás egyre nehezebb helyzetben van Magyarországon.

A hagyományos finanszírozás modelleket nem csak a politika lehetetleníti el, de a társadalmi kihívások is.

A fuhu.hu fennmaradásához, hosszútávú működéséhez, szerkesztőségünk rászorul támogatásotokra.
Segítségetekkel lehetőség nyílik arra, hogy munkánkat továbbra is az eddig megszokott színvonalon végezhessük tovább.

Ide kattintva megtalálod bankszámlaszámunkat!

NÉPSZERŰ HÍREK