Kezdőlap Címkék Kromány

Címke: kromány

Nem meglepő: Nem bízunk a politikusokban

0

A civil szervezetekben inkább, a politikusokban és az egyházakban kevésbé bíznak a magyarok – derül ki az IDEA Intézet friss felméréséből, amelyet az ATV közölt. Az emberek nagyobb társadalmi felelősséget és kisebb politikai aktivitást várnak el a történelmi felekezetektől.

 

A december végi kutatás szerint a magyarok 58 százaléka bízik a nem állami/ kormányzati szervekben, miközben 36 százalékuk kevésbé, vagy egyáltalán nem. A városi és kerületi vezetők 8 százalékban teljes mértékben, míg 25 százalékban inkább bírják a lakosság bizalmát, ugyanakkor a megkérdezettek 21 százaléka válaszolta azt, hogy inkább nem, míg 40 százalékuk azt, hogy egyáltalán nem bíznak a polgármesterekben.

A kormány és a politikusok társadalmi elutasítottsága még ennél is nagyobb: előbbi a lakosság 15, míg az utóbbi csupán 12 százalékának bizalmát élvezi.

Forrás: IDEA Intézet

Az elutasítottság az egyházak esetében 74 százalékos, a megkérdezettek 18 százaléka inkább nem, míg 56 százalékuk egyáltalán nem bízik a történelmi fele kezetekben.

A kutatás kitér a történelmi egyházak társadalmi szerepvállalására is: a megkérdezettek mindössze 2 százaléka támogatná a történelmi egyházak nagyobb politikai aktivitását, míg 98 százalékuk egyértelműen elutasítja azt. A válaszadók nagyobb arányban, de szintén csekély mértékben támogatnák a felekezetek szerepét a helyi közösségek építésében, az erkölcsi nevelésben és az egészségügyben (17, 19, illetve 20%), míg ugyanolyan arányban, 89-89 százalékban mondták azt, hogy az egyházaknak sem az oktatásban, sem egyéb társadalmi területen nem kell nagyobb szerepet vállalniuk.

FRISS HÍREK

A Független Hírügynökség kiadásai meghaladják bevételeinket.
A pártoktól független újságírás egyre nehezebb helyzetben van Magyarországon.

A hagyományos finanszírozás modelleket nem csak a politika lehetetleníti el, de a társadalmi kihívások is.

A fuhu.hu fennmaradásához, hosszútávú működéséhez, szerkesztőségünk rászorul támogatásotokra.
Segítségetekkel lehetőség nyílik arra, hogy munkánkat továbbra is az eddig megszokott színvonalon végezhessük tovább.

Ide kattintva megtalálod bankszámlaszámunkat!

NÉPSZERŰ HÍREK