Kezdőlap Címkék Krácsony

Címke: Krácsony

Botka így működne együtt

1

Valódi baloldali programot, progresszív adórendszert, segélyek helyett lehetőségeket, jobb iskolákat, képzési, átképzési, vállalkozási és kedvezményes hitelprogramokat, munkát és a közösség szolidaritását, országos átfogó szociális bérlakás-programot is tartalmaz Botka László szocialista miniszterelnök programja, amelynek újabb részleteit árulta el a szegedi demokrata találkozón. Karácsony Gergely, a PM miniszterelnök-jelöltje egyetért az alapelvekkel.

A szombat délutáni szegedi Botka-fórumon a szocialista politikus az ellenzéki együttműködésről szólva azt mondta, hogy annak értékalapon kell létrejönnie. A 2018-as sorsdöntő választás lesz, mert most fog eldőlni, hogy megszilárdul-e Orbán autoriter rendszere, hogy ismét „ideiglenesen” orosz befolyás alá kerül-e az ország – idézi beszédét a HVG tudósítása.

Az ellenzéki összefogásról szólva figyelmeztetett, hogy ha van olyan ellenzéki párt, akinek jó az, ha a Fidesz nyer, de ő közben azért megerősödik, akkor el fognak bukni.

Nyilvánvaló, hogy egy pártszövetség, vagy pártkoalíció tudja csak megverni a Fideszt,

de ennek a koalíciónak értékalapon kell létrejönnie, és egy vízión kell alapulnia, hogy mit fognak az ellenzéki pártok kormányon tenni, ha megkapják a bizalmat a néptől.

Az Index tudósítása szerint Botka azt mondta, hogy Gyurcsánnyal nem a pozíciókról van vitája, hanem arról, hogy Gyurcsány még mindig úgy látja, hogy nem követett el hibát, és megbocsátották neki a választók az esetleges botlásokat. „Bárcsak igaza lenne, de láthatóan nincs.”

Így aztán nem tud vele semmiképp összefogni, ebből nem hajlandó engedni,

Botka ugyanis a gyökerekhez, a tradicionális baloldali értékekhez akar visszatérni, és ezekből kiindulva akar egy teljesen új baloldali politikát megalkotni.

Baloldali gazdasági program

A HVG tudósítása szerint egyben meg is adta azokat az értékeket, amelyekben szerinte egyet kell érteniük az együttműködő ellenzéki pártoknak. Hangsúlyozta, hogy az Orbán-féle rezsimet belülről kell megdönteni, belülről kell alternatívát állítani. Figyelmeztetett arra, hogy 2020. után, amikortól elapadnak az uniós források, a Fidesz-rezsim, amely eddig válogatás nélkül szórta presztízsberuházásokra vagy tette zsebre az európai, benne a magyar adófizetők pénzét, nagyot fog koppanni, ezért drasztikus eszközökhöz, megszorításokhoz és a még vadabb Európa-ellenességhez fog fordulni, ezért még időben meg kell állítani őket.

Elismerte a baloldal felelősségét a jelenlegi helyzet kialakulásában.

Gazdaságpolitikailag behódoltak a neoliberalizmusnak, ezzel pedig sutba vágták a baloldal alapeszményeit. Sürgette az európai szociáldemokráciához való visszatérést, és leszögezte: a valódi baloldali politika választ tud adni a mai Magyarország bajaira is.

Ennek megfelelően igazi baloldali programot, progresszív jövedelmi, osztalék-, vállalati nyereség- és vagyonadót, adómentes minimálbért, segélyek helyett lehetőségeket, jobb iskolákat, képzési, átképzési, vállalkozási és kedvezményes hitelprogramokat, munkát és a közösség szolidaritását, országos átfogó szociális bérlakás-programot is tartalmaz a programja – derült ki a beszédből, amelyben – mint már korábban, például az augusztus 20-ai ünnepi beszédében is – hivatkozott.

Szigorú elszámoltatást ígért azoknak, akik csalárd úton jutottak vagyonokhoz, ugyanakkor megértést és segítséget kért azoktól, akik tisztességes úton szereztek vagyont.

Növelni kell a társadalom és a munkavállalók kontrollját a cég vezetésében a szakszervezetek, a dolgozók képviselőivel – mondta, s arról is beszélt, hogy pártolja a megújuló energia térnyerését, a nők helyzetének a javítását.

Karácsony is ott volt

A szegedi rendezvényen ott volt Karácsony Gergely is, a Párbeszéd miniszterelnök-jelöltje, aki egyetértését fejezte ki a megfogalmazott alapértékekkel, és közölte, hogy nem akar Botka kihívója lenni.

Résztvevők és meglepetések 

A Népszava helyszíni tudósítása szerint a szombati szegedi baloldali értelmiségi találkozón jelen volt az MSZP színe-java: elnöke, választmányi elnöke, számos országgyűlési képviselője, de ott voltak a párthoz kötődő, régóta ismert, s újabb arcok is.

Az MTI neveket is említett. szerint az Igazságos Magyarországot!  konferencián mintegy százan, az új baloldali értelmiség meghatározó képviselői, társadalomkutatók, filozófusok, jogászok, valamint az MSZP korábbi és jelenlegi vezetői – Molnár Gyula, Tóbiás József, Mesterházy Attila, Hiller István – vettek részt.

A találkozón többen is felszólaltak és beszéltek szakpolitikákról, köztük más pártoktól is. Így Komáromi Zoltán háziorvos, az Együtt szakpolitikusa, Büttl Ferenc közgazdász, a Párbeszéd szakértője, volt önkormányzati képviselője és tagja. Beszédet mondott továbbá Andor László volt uniós biztos, egyetemi tanár is.

FRISS HÍREK

A Független Hírügynökség kiadásai meghaladják bevételeinket.
A pártoktól független újságírás egyre nehezebb helyzetben van Magyarországon.

A hagyományos finanszírozás modelleket nem csak a politika lehetetleníti el, de a társadalmi kihívások is.

A fuhu.hu fennmaradásához, hosszútávú működéséhez, szerkesztőségünk rászorul támogatásotokra.
Segítségetekkel lehetőség nyílik arra, hogy munkánkat továbbra is az eddig megszokott színvonalon végezhessük tovább.

Ide kattintva megtalálod bankszámlaszámunkat!

NÉPSZERŰ HÍREK