Kezdőlap Címkék Jpbbik

Címke: jpbbik

Mit akar a Jobbik az adománygyűjtéssel?

Adománygyűjtésbe kezdett a Jobbik, 660 millió forintot szeretnének összeszedni az emberektől, hogy indulhassanak a jövő évi választáson. Ezzel a nem kis összeggel büntette ugyanis Vona Gábor pártját az Állami Számvevőszék, mert állításuk szerint a Jobbik tiltott kampányfinanszírozást vett igénybe, vagyis, a piaci árnál olcsóbban kapta a plakáthelyeket. Simicska Lajostól, tegyük hozzá, mert hát valójában ezúttal is ő áll az események hátterében.

A Jobbik tagadja a vádat, de ez nem sokat jelent, a döntés ellen nincs fellebbezés. 330 millió forint a büntetés, ugyancsak 330 millió forint az az összeg, amit nem kap meg a Jobbik a pártoknak járó pénzből. Ez testvérek között is 660 millió forint, ennyi hiányzik majd a Jobbik kasszájából, és állításuk szerint emiatt nem tudnak majd kampányolni és elindulni  a jövő évi választáson.

Sok pénz a 660 millió forint, és a Jobbik jól tudja, hogy ennyi pénzt közösségi adakozásból nem lehet összegyűjteni. Még akkor sem, ha az első nap után büszkén jelentették, hogy 24 óra alatt közel 9 millió forint jött össze. Ha minden magyar ember jobbikos lenne – amiről persze nincs szó – akkor sem jönne össze ennyi pénz. A Jobbik tehát – ebből a szempontból legalábbis – esélytelen. Persze, tudják ezt Vonáék is, ők sem ma jöttek le a falvédőről. Van egy csomó szakértőjük, akik nem buta emberek, és ha valaki, ők tudják, hogy mit lehet és mit nem.

A Jobbik azonban nem a 660 millió forintot szeretné összegyűjteni.

Nyilván örülnének néhány tízmillió forintnak, mert milyen pártkassza az, amelyiknek nem jönne jól ennyi pénz, ám a lényeg azonban nem ez, hanem a párt valódi támogatottságának a felmérése, vagyis, hogy hányan vannak, akik akár anyagi áldozatot is hoznának a pártért.

Ez azonban meglehetősen kétélű dolog. Ha nem jön össze elég pénz, akkor az nem csupán anyagi kudarc. Ugyanígy rosszul sülhet el az is, amivel Vona Orbánt fenyegeti: hogy utcára viszi az embereket. A kormány által megjósolt forró ősz elmaradt, a tél fagyosnak ígérkezik, a tavasz pedig még bizonytalan. Jelen helyzetben egyetlen párt sem tud nagyon sok embert utcára vinni, még a Jobbik sem. Ha pedig kevesen lesznek egy gigantikusnak beharangozott tüntetésen, az megint csak bukás, amit olyan tapasztalt pártvezető, mint amilyen Vona Gábor, nem kockáztat meg.

A Jobbik büszkén jelentette, hogy már az első napon közel 9 millió forint adományt gyűjtöttek össze.

Ám messze még a vége, az adományozó kedv mindig az első néhány napban a legmagasabb, később már csak jóval kevesebb pénzre lehet számítani. Ha Simicska segíteni kíván a Jobbiknak – egyelőre nincsenek erre utaló jelek – akkor mélyen a zsebébe kell nyúlnia. Pénze még maradt valamennyi, és az indulatai is megvannak hozzá, már csak azért is, mert most már tényleg az látszik, amiben először még sokan kételkedtek. Vagyis, hogy nem a nyilvánosságnak szóló cicaharc, ami közte és Orbán között zajlik. Egyre biztosabban kimondható, hogy ez a két ember tényleg el akarja pusztítani a másikat, és ezért számukra semmilyen ár nem drága. Ebben a csatában Orbánnak egy gigantikus hadsereg áll a rendelkezésére, míg Simicska egy nem lebecsülendő, de ellenségéhez képest mégiscsak kevésbé átütő szabadcsapatokkal rendelkezik.

Azoknak a polgároknak, akik sem a Fideszhez, sem a Jobbikhoz nem állnak közel akár közömbös is lehet a „nagyok” csatája. Nekik legföljebb az marad, hogy elgondolkodhatnak azon, miről is van szó: tényleg két párt háborújáról, vagy két – egykor üzlet- s harcostársként működő – férfi utolsó csepp vérig tartó küzdelméről.

Végezetül valami, ami érdekes lehet. Az ügy még nem teljesen lefutott, a Jobbiknak ugyanis 15 napon belül kell válaszolnia az ÁSZ-nak, amely ezek után dönti el, hogy fenntartja-e a büntetést. Orbán Viktor köreiben most feltehetőleg osztanak és szoroznak és a számolás végeztével bizonyára pontosan meg tudják ítélni, mivel járnak jobban. Ha a számítások azt mutatják, akkor még az sem kizárt, hogy az ÁSZ meggondolja magát, és eltörli, vagy mérsékli a Jobbik büntetését.

FRISS HÍREK

A Független Hírügynökség kiadásai meghaladják bevételeinket.
A pártoktól független újságírás egyre nehezebb helyzetben van Magyarországon.

A hagyományos finanszírozás modelleket nem csak a politika lehetetleníti el, de a társadalmi kihívások is.

A fuhu.hu fennmaradásához, hosszútávú működéséhez, szerkesztőségünk rászorul támogatásotokra.
Segítségetekkel lehetőség nyílik arra, hogy munkánkat továbbra is az eddig megszokott színvonalon végezhessük tovább.

Ide kattintva megtalálod bankszámlaszámunkat!

NÉPSZERŰ HÍREK