Kezdőlap Címkék Institute for the Study of War

Címke: Institute for the Study of War

Frontvonal – 2023. június 19.

Úgy tűnik, hogy az ukrán erők szünetet tartanak ellentámadásukban, hogy átértékeljék taktikájukat – írja az Institute for The Study of War (ISW), idézve különösen az Észt Védelmi Erők Felderítő Központjának vezetőjét, Margo Grosberg ezredest, aki június 16-án azt mondta, hogy szerinte a következő hét napban nem lesz offenzíva. 

Wall Street Journal június 17-én arról is beszámolt, hogy az ukrán erők többsége az elmúlt napokban leállította előrenyomulását, mivel az ukrán parancsnokság átgondolta taktikáját. Az ISW korábban megjegyezte, hogy Ukrajna még nem kötelezte el rendelkezésre álló erőinek többségét ellentámadásra, és még nem kezdte meg fő erőfeszítéseit. A hadműveleti szünetek a nagy offenzívák általános jellemzői, és ez a szünet nem jelenti Ukrajna ellentámadásának végét.

Mindeközben Volodimir Zelenszkij beszélt Rishi Sunak brit miniszterelnökkel, akitől nagyobb hatótávolságú rakétákat kért. Konkrétan

„Ukrajna képességeinek növeléséről volt szó a harctéren, különösen nagy hatótávolságú fegyverek révén”.

Az ukrán elnök arra is hivatkozik, hogy „Oroszország felgyorsítja a nyugati alkatrészeket használó rakéták gyártását”, vagyis szükségesnek tartja ugyanakkor a szankciók fokozásának szükségességére.

Iráni drónok váltak főszereplővé az ukrán infrastruktúra elpusztításában

Ukrajnában az orosz agresszorok egyre gyakrabban kénytelenek drónokat használni a még működőképes infrastruktúra elleni támadásokhoz, mivel kifogynak a nagy pontosságú rakétákból – jegyzik meg az Institute for the Study of War elemzői.

December 29-ről 30-ra virradó éjszaka az oroszok 23 drónt indítottak útnak. Többségükben különféle iráni sahedeket  irányítottak ukrajnai célpontokra. Az ukrán Légierő Parancsnokság szerint a légvédelemi erők ezeket a drónokat megsemmisítették.

Az ISW megjegyzi, hogy december közepe óta jelentősen megnőtt a különböző típusú iráni drónok használata, ami jelzi, hogy az orosz precíziós irányítású rakétakészletek valószínűleg kimerültek.

A nagyszámú iráni drónok bevetése két dolgot jelezhet: az orosz erők több iráni gyártmányú drónt halmoztak fel abban háromhetes – november 17-től december 7-ig – időszakban, amikor nem használtak iráni drónokat, vagy akár azt is, hogy Oroszország már megkapta a kért újabb adag drón szállítmányt  Irántól.

Az ISW főbb megállapításai december 30-án:

  • December 29-ről 30-ra virradó éjszaka az orosz csapatok iráni gyártmányú drónokkal támadták meg Kijevet.
  • Az orosz csapatok továbbra is ellentámadásokat hajtottak végre a Szvatove-Kreminna vonal mentén.
  • Az ukrán csapatok csapást mértek az orosz csapatok központi helyeire a luhanszki régióban.
  • Az orosz megszálló csapatok folytatták a támadó hadműveleteket Avdiyivka és Bahmut térségében, ahol az offenzív hadműveletek üteme lelassulhatott az előző napokhoz képest.
  • Egy orosz forrás arról számolt be, hogy a megszállók szárazföldi támadásokat hajtottak végre Zaporizzsja régióban.
  • Orosz és ukrán források továbbra is arról vitatkoztak, hogy Oroszországban bekövetkezik-e a mozgósítás második hulláma, és ha igen: mikor.
  • Az orosz tisztviselők továbbra is azt a politikát folytatják, hogy a megszállt területeket erőszakkal integrálják az Orosz Föderációba.

Oroszország kivonja erőit Iziumból, az oroszok szerint a csapatok kivonása csak elterelő intézkedés

Az ukrán erők szombaton behatoltak Iziumba, az orosz katonai erődítménybe, folytatva gyors előrenyomulásukat északkeleten, és drámai új szakaszt robbantva ki a több mint hat hónapja tartó háborúban.

„A napokban az orosz hadsereg a legjobbját mutatja – a hátát” – mondta Zelenszkij Ukrajna függetlenség napján, augusztus 24-én mondott beszédében.

„És végül is jó választás, ha elmenekülnek.

Ukrajnában nincs és nem is lesz helye a megszállóknak.”

„Izium ma felszabadult” – mondta a város polgármestere, Valerij Marcsenko egy interjúban. Miközben ő maga még nem tartózkodott a városban, azt mondta, hogy kapcsolatban állt a rendőrséggel, és a mentőszolgálatok azon dolgoznak, hogy megtisztítsák a lehetséges veszélyektől, mielőtt a lakók visszatérhetnének.

Az orosz védelmi minisztérium – amely egy nappal korábban azt közölte, hogy megerősíti védelmi pozícióit a térségben – szombaton megerősítette, hogy kivonta erőit Iziumból, hat hónappal azután, hogy erői ostrom alá vették, majd elfoglalták a várost. Nyilatkozatában a visszavonulást előre megtervezett lépésként mutatta be, amelynek célja, hogy megerősítse erőfeszítéseit keleten, ahol hadserege hetek óta megrekedt.

Izium elvesztése fordulópontot jelenthet a háborúban, amelyet csak Oroszország tavasszal az ukrán főváros, Kijev körül elszenvedett megalázó veresége törpíthet el.

Az első jelek arra utalnak, hogy az orosz erők inkább visszavonulnak, mintsem harcolnának.

A Harkiv régióban, ahol Izium található, sokáig bizonytalanság övezte az ukrán offenzívát a hivatalos megerősítés hiányában, és katonai elemzők is arra figyelmeztettek, hogy ez egy gyorsan változó helyzet, amely óráról órára változhat.

Ám az ország északkeleti részén kitört villámtámadás átformálta az addig őrlődő állóháborút. Néhány nap alatt az orosz frontvonalak megbillentek, a moszkvai csapatok elmenekültek, és egyik falu a másik után került Ukrajna sárga-kék zászlaja alá – mint például az Iziumtól északra fekvő Kupjanszk városa, amely az Ukrajnába vezető kulcsfontosságú ellátási útvonalakon található.

Az ukrán biztonsági szolgálat a Telegramon közzétett egy fotót, amelyen a különleges erők kupianszki tagjai láthatók.

Egy orosz katonai blogger, akit Rusichnak hívnak, és 278 000 követője van a Telegramon, és azt állította, hogy pénteken a városban tartózkodott, azt írta, hogy Izium feladása „kis kudarc” volt, és arra buzdította követőit, hogy ne essenek kétségbe.

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök éjszakai beszédében elmondta, hogy a hadsereg több mint 30 települést foglalt vissza Harkiv régióban.

Az Institute for the Study of War nevű, washingtoni székhelyű agytröszt becslése szerint a hét elején kezdődött keleti offenzíva péntektől több mint 2500 négyzetkilométernyi területről szorította ki az orosz erőket Harkiv régióban.

„Még mindig sok mindent nem tudunk az offenzíváról, de nyilvánvaló, hogy ezt jól megtervezték és végrehajtották az ukrán erők” – mondta Rob Lee, a Külpolitikai Kutatóintézet katonai elemzője. „Nagyon hatékony kombinált fegyveres hadműveletnek tűnik tankokkal, gépesített gyalogsággal, különleges hadműveleti erőkkel, légvédelemmel, tüzérséggel és egyéb rendszerekkel.”

Ukrán és nyugati tisztviselők arra figyelmeztettek, hogy az offenzíva a nagy területen végrehajtott hadműveletek veszélyt is jelenthetnek mert az ukránok gyors előrenyomulása  sebezhetővé teheti őket az ellentámadásokkal szemben.

Az északkeleti ellentámadás mellett Ukrajna délen is erőfeszítéseket tesz, hogy visszafoglalja a Herson régió területét.

Marcsenko, Izium polgármestere elmondta, hogy körülbelül 12 000 lakos maradt a városban, és égetően szükségük volt humanitárius ellátásra. Azt mondta, reméli, hogy az elmenekült lakosok három-négy napon belül visszatérhetnek.

„Nincs egyetlen lakóépület sem, amely ne sérült volna meg”

– mondta a polgármester.

Oleksii Reznikoff, Ukrajna védelmi minisztere nem nyilatkozott konkrét eredményekről, de egy szombati kijevi konferencián azt mondta, hogy az orosz csapatok szökésben vannak.

„Az orosz csapatok futni fognak, mert tönkretesszük logisztikai láncaikat, raktáraikat és így tovább” – mondta. „Felmerül a kérdés: „És hova menjenek?”

Haza, hangzott a ki nem mondott válasz.

FRISS HÍREK

A Független Hírügynökség kiadásai meghaladják bevételeinket.
A pártoktól független újságírás egyre nehezebb helyzetben van Magyarországon.

A hagyományos finanszírozás modelleket nem csak a politika lehetetleníti el, de a társadalmi kihívások is.

A fuhu.hu fennmaradásához, hosszútávú működéséhez, szerkesztőségünk rászorul támogatásotokra.
Segítségetekkel lehetőség nyílik arra, hogy munkánkat továbbra is az eddig megszokott színvonalon végezhessük tovább.

Ide kattintva megtalálod bankszámlaszámunkat!

NÉPSZERŰ HÍREK