Kezdőlap Címkék Informatikai háború

Címke: informatikai háború

Az informatikai háború fenyegeti a legjobban a világot

Erről Ed Royce, az amerikai képviselőház külügyi bizottságának elnöke beszélt egy nemzetközi konferencián Kaliforniában. 

A Milken konferencián befolyásos politikusok és gazdasági vezetők mondják el a véleményüket a világ helyzetéről. Ed Royce többek között azt mondta:

az oroszok tudatosan fegyverként használják fel az informatikát,

és beavatkoznak más államok legfontosabb belügyeibe. Beszélt arról, hogy az oroszok beavatkoztak az amerikai elnökválasztásba, amit az FBI és Robert Mueller különleges ügyész is vizsgál.

A külügyi bizottság azt is mondta:

Oroszország a kelet-európai országokban informatikai eszközökkel támadja a demokráciát.

Szerinte ezt meg kell állítani és Oroszországgal meg kell fizettetni ennek az informatikai háborúnak az árát.

Más felszólalók elsősorban a populizmus növekvő befolyása miatt aggódtak. Peter Mandelson volt brit munkáspárti gazdasági miniszter, majd uniós biztos arról beszélt, hogy a politikai változások destabilizálják a globális rendszert, mert a populisták többnyire nacionalista alapon ellenzik a nemzetközi együttműködést.

A felszólalók a harmadik nagy problémának azt nevezték, hogy túlságosan nagy az optimizmus a globális gazdaságban. Ez is veszélyes lehet, mert a legutóbbi nagy pénzügyi válság előtt is majdnem mindenki azt jelezte: remekül mennek a dolgok. Aztán elég volt egy-két rossz hír, és megkezdődött az összeomlási folyamat, melyet csak hatalmas állami pénzekkel sikerült megállítani tíz évvel ezelőtt.

Néhány felszólaló látott némi párhuzamot a tíz évvel ezelőtti helyzet és a mai között.

Abban szinte mindenki egyetértett, hogy az emberi tényező a meghatározó a válságok esetében, és ezért nem túlságosan szerencsés, ha az amerikai elnök is egy olyan populista politikus, akinek a lépései kiszámíthatatlanok.

Az orosz hírszerzés informatikai háborúra készül Nagy-Britannia ellen

0

Az orosz hírszerzés azokat az elektromos hálózatokat térképezi fel, amelyeket, ha leállítanak, akkor súlyos csapást mérhetnek Nagy-Britanniára. Az informatikai háború éppen erre irányul – hangsúlyozta Nagy-Britannia védelmi minisztere.

Gavin Williamson nem sokkal azután festett sötét képet az orosz hírszerzés szándékairól, hogy a brit fegyveres erők főnöke több pénzt kért az orosz fenyegetésre hivatkozva. Nick Carter tábornok szerint az oroszok minden téren rohamtempóban korszerűsítik a hadseregüket, és ez fenyegetést jelent Nagy-Britannia számára is. Ő is kiemelte az informatika fontosságát, mely bármilyen konfliktus esetében döntő tényezőnek bizonyulhat.

Theresa May miniszterelnök nemrég arról beszélt, hogy az oroszok álhírek terjesztésével próbálnak beavatkozni Nagy-Britannia belpolitikájába. Moszkva a maga részéről természetesen cáfol. Oroszország azt állítja, hogy Nagy Britannia- az USA-hoz hasonlóan – azért beszél orosz fenyegetésről, hogy megindokolja saját fegyveres erőinek a fejlesztését. Nagy-Britannia a Közel-Keleten az USA – Izrael – Szaúd-Arábia szövetséget támogatja, míg Oroszország Iránnal, Szíriával és egyre inkább Törökországgal működik együtt. Az amerikai-orosz kapcsolatokhoz hasonlóan Nagy-Britannia és Oroszország viszonya is a mélyponton van, míg Németország, Franciaország vagy Olaszország – Magyarországhoz hasonlóan – más állásponton van. Szeretnék mielőbb feloldani az Oroszországot sújtó szankciókat és együttműködni Moszkvával.

A brexit azt is jelenti, hogy Nagy-Britannia sokkal inkább Amerikához, mint a kontinentális Európához igazítja elképzeléseit. Oroszországot ma Washingtonban első számú stratégiai fenyegetésként értékelik, a britek pedig maguk is így értékelik a helyzetet.

Orosz informatikai háború NATO katonák ellen Lengyelországban és a Baltikumban

0

Egy amerikai alezredesnek meghekkelték a mobil telefonját és letöltötték személyes információit is. Majd az utcán “ismeretlen ismerősök” közölték vele: mindent tudunk rólad!

Más NATO katonák is arról panaszkodnak, hogy Lengyelországban és a Baltikumban letöltik a személyes adataikat, majd megfélemlítő formában közlik feltételezett orosz ügynökök, hogy nincs előttük titkod! Mindez az informatikai háború része. Nagyon odafigyelünk erre – mondta az USA NATO nagykövete Brüsszelben. Kay Bailey Hutchison elmondta a Deutsche Wellenek, hogy programot dolgoznak ki ennek a különleges nem ortodox lélektani hadviselésnek a kezelésére.

Az oroszok nemrég rendeztek nagy hadgyakorlatot a NATO határvidékén, és ezért különösen felerősödött az ilyen jellegű pszichológiai hadviselés. Litvániában már fel vannak erre készülve, mert több támadás érte őket az informatikai fronton a nagy orosz szomszéd oldaláról. A hadügyminisztérium megszabja, hogy a katonák milyen eszközöket használhatnak és óva inti őket, hogy a Facebookon vagy más hasonló társas oldalon túlságosan sokat áruljanak el magukról, mert az orosz hírszerzés minden gyengeséget kihasznál.

“Nincs ebben semmi újdonság!”

– nyilatkozta a Deutsche Wellenek Toomas Ilves. Észtország egykori elnöke elmondta, hogy hazája már gyakran volt informatikai támadás célpontja, ezért kialakítottak egy védelmi rendszert. “Az oroszok ezt a lélektani hadviselést Ukrajnában próbálták ki 2014-ben”- mondta Észtország ex elnöke, aki szerint ugyanezt alkalmazzák most a NATO katonák ellen Lengyelországban és a Baltikumban.

FRISS HÍREK

A Független Hírügynökség kiadásai meghaladják bevételeinket.
A pártoktól független újságírás egyre nehezebb helyzetben van Magyarországon.

A hagyományos finanszírozás modelleket nem csak a politika lehetetleníti el, de a társadalmi kihívások is.

A fuhu.hu fennmaradásához, hosszútávú működéséhez, szerkesztőségünk rászorul támogatásotokra.
Segítségetekkel lehetőség nyílik arra, hogy munkánkat továbbra is az eddig megszokott színvonalon végezhessük tovább.

Ide kattintva megtalálod bankszámlaszámunkat!

NÉPSZERŰ HÍREK