Kezdőlap Címkék Ilma Rousseff

Címke: ilma Rousseff

Börtönbe megy a legendás brazil elnök

0

Meg kell kezdenie börtönbüntetését Lula volt brazil elnöknek – döntött 6:5 arányban Brazília Legfelső Bírósága. Lulát januárban ítélte el a bíróság korrupció miatt. A baloldal élő legendája és hívei az utolsó pillanatig reménykedtek abban, hogy elkerülheti a börtönt.

 

A fegyveres erők vezérkari főnöke figyelmeztette a baloldalt: ne próbálkozzon akcióval hősük megmentésére, mert a „hadsereg teljesíti alkotmányos kötelességét!”.

Lula és a baloldal a katonai diktatúra elleni szakszervezeti harcban kezdte meg politikai pályafutását. 2003-tól 2010-ig volt Brazília elnöke, és ezzel döntő fordulat következett be az állami pénzek kiosztásában: a szegények életszínvonala jelentősen nőtt. Ezzel együtt fokozódott a baloldal népszerűsége is: Lula után egykori titkárnője, Dilma Rousseff lett Brazília elnöke. Megrendezték a futball világbajnokságot és az olimpiát. Ez súlyos csapást mért az államkasszára, ráadásul Brazília nem is szerepelt jól: megalázó vereséget szenvedett a győztes németektől a foci világbajnokságon.

Brazíliában a politikai osztály korrupciója mindig is általános volt, de a baloldal kezdeti sikerei elfedték ezt. Amint beköszöntött a pénzügyi válság, megindultak a korrupciós vizsgálatok.

A Lava Jato (Autómosó) fedőnéven elhíresült nyomozás kiterjedt korrupciós hálózatot tárt fel, s bár nem csak a baloldalt érintette az ügy, mégis csak ők voltak hatalmon és ők is érintettek voltak.

Dilma Rousseff-et leváltották, Lulát pedig 12 év börtönre ítélte a bíróság, korrupcióért.

A brazil sajtó értesülései szerint április 10-én kell börtönbe vonulnia Lula-nak, és ezzel nem csak a Lula politikai pályafutása és élete tört ketté, egy korszak is véget ér Brazíliában. Kérdés, hogy mi jön ezután, hiszen Latin Amerika legnépesebb államának a gazdasága továbbra sem rózsás, az országban nagy a feszültség, a hadsereg pedig ugrásra és beavatkozásra kész.

FRISS HÍREK

A Független Hírügynökség kiadásai meghaladják bevételeinket.
A pártoktól független újságírás egyre nehezebb helyzetben van Magyarországon.

A hagyományos finanszírozás modelleket nem csak a politika lehetetleníti el, de a társadalmi kihívások is.

A fuhu.hu fennmaradásához, hosszútávú működéséhez, szerkesztőségünk rászorul támogatásotokra.
Segítségetekkel lehetőség nyílik arra, hogy munkánkat továbbra is az eddig megszokott színvonalon végezhessük tovább.

Ide kattintva megtalálod bankszámlaszámunkat!

NÉPSZERŰ HÍREK