Kezdőlap Címkék Illegális bevándorló

Címke: illegális bevándorló

Illegális migránsokat sem lehet fogva tartani

0

Egy amerikai szövetségi kerületi bíró kedden az északnyugati Seattle városában úgy döntött: az Egyesült Államokba illegálisan érkezőket nem lehet fogva tartani a gyűjtőközpontokban. – olvasható a hír az MTI oldalán.

Marsha Pechman bíró döntése értelmében az illegális migránsoknak is meg kell adni a jogot az óvadék fejében történő szabadon bocsátáshoz szükséges bírói meghallgatásra, és ügyük elbírálásáig szabadlábra kell helyezni őket.

William Barr igazságügyi miniszter idén április közepén rendelte el a bevándorlási ügyekkel foglalkozó bíróknak, hogy az Egyesült Államokba illegálisan érkező menedékkérők nem folyamodhatnak óvadék fejében történő szabadon bocsátásért. Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy az illegális migránsok ezrei-tízezrei nem hagyhatják el a gyűjtőközpontokat hónapokon vagy akár éveken keresztül, amíg a menedékkérelmüket el nem bírálják.

Barr rendelete része volt azoknak a kormányzati erőfeszítéseknek, amelyekkel Donald Trump elnök kormányzata szeretné féken tartani a menedékkérők tömeges beáramlását az amerikai-mexikói határon.

A miniszteri döntés ellen perkeresetet nyújtott be több civil szervezet, köztük az Amerikai Polgári Jogok Uniója (ACLU). Keresetük elfogadása és a jelenlegi gyakorlat betiltása indoklásakor Marsha Pechman azzal érvelt, hogy a rendelet sérti az Egyesült Államok alkotmányát, amely tiltja, hogy meghatározatlan ideig fogva tartsanak valakit, anélkül, hogy lehetőséget kapna az intézkedés jogszerű vitatására.

A perelő civil szervezetek elégedetten fogadták a bírói döntést. Az ACLU egyik ügyvédje, Michael Tan közleményben szögezte le, hogy

„a kormányzat hiába próbálkozik, nem kerülheti meg az alkotmányt annak érdekében, hogy elriassza és megbüntesse a védelmet kérő menedékkérőket”.

Matt Adams, a szintén perkérelmet benyújtó Északnyugati Migránsjogok Projektje nevű szervezet jogi igazgatója ugyancsak írásos közleményt tett közzé. „A bíróság most megerősítette azt, ami évtizedek óta működött: hogy az országba belépő menedékkérőknek joguk van az önkényes fogva tartástól mentes szabadsághoz” – fogalmazott a jogász.

Az Amnesty International (AI) közben arra szólította fel a kongresszust, hogy tartson nyilvános meghallgatásokat az emberi jogi szervezetek által „megfélemlítő kampánynak” nevezett és az illegális migráció visszaszorítását célzó kormányzati döntésekről. Az AI még kedd reggel nyilvánosságra hozott egy 44 oldalas jelentést, amelyben a többi között azzal vádolta meg a belbiztonsági minisztériumot és az igazságügyi tárcát, hogy

„törvénytelen és megfélemlítő kampányt folytat mindazok ellen, akik védelmükbe veszik a migránsok, a menekültek és a menedékkérők emberi jogait”.

Demokrata párti törvényhozók egy csoportja hétfőn és kedden az amerikai-mexikói határon lévő gyűjtőtáborokba látogatott. A politikusok – és a kíséretükben lévő emberi jogi aktivisták – elképesztő túlzsúfoltságról, veszélyes higiéniai körülményekről és meglátásuk szerint robbanásveszélyes hangulatról számoltak be.

A belbiztonsági minisztérium kedden bejelentette: július végéig további férőhelyeket biztosítanak a migránsoknak.

Mi lesz a bevándorló fiatalokkal?

0

Több hónapos késéssel Donald Trump amerikai elnök várhatóan hamarosan dönt azoknak a fiatal bevándorlóknak a sorsáról, akik illegális örökbefogadással kerültek az Egyesült Államokba. Közeleg az erre őt kötelező szeptember 5-i határidő, amit republikánusok egy csoportja szabott számára.

A kérdésben ellentétes nézeteket képviselő mindkét oldal fel van készülve arra, hogy Trump leállítja a programot (Deferred Action for Childhood Arrivals, DACA), amely haladékot adott többszázezer érintett fiatalnak azzal, hogy megmentette a kiutasítástól és legális munkavállaláshoz juttatta őket– írja az AP.

Szeptember 5-ig kell a Fehér Háznak döntenie, de még vasárnap is azt kommunikálták, hogy nincs mit mondaniuk. Pedig  Trump elnöki kampányában „illegális amnesztiának” nevezte a DACA kínálta lehetőséget. Igaz hivatalba lépése óta már nyilatkozott úgy is (pont az AP-nek), hogy

„a fiatal bevándorlók nyugodtan alhatnak”.

Lehetőségek

Több lehetőség is elképzelhető az AP szerint. Trump megálljt parancsolhat a DACA-féle munkavállalási engedélyek kiadásának, vagy egy későbbi időpontban a Kongresszustól kérheti ennek jogszabályi kereteit. A kérdés akár alku tárgya is lehet a költségvetési vitában és az adósságplafon emelésénél a Demokratákkal.

Egy másik eshetőség, hogy továbbra is lehetővé teszik az engedélyek kiadását, ekkor azonban fennáll annak a veszélye, hogy a nevezett republikánus csoport bíróság elé viszi az ügyet, s nem áll ki mellette. Ez az a csoport egyébként, amely korábban – még Obama elnökségének az idején – már sikeresen megálljt parancsolt annak a programnak, amely az országban illegálisan élő szülőket volt hivatott védeni.

Közben a programban érintettek a legrosszabbra is fel vannak már készülve

– írja a hírügynökség egy bevándorlásokkal foglalkozó kaliforniai ügyvéd szavait idézve.

 

 

FRISS HÍREK

A Független Hírügynökség kiadásai meghaladják bevételeinket.
A pártoktól független újságírás egyre nehezebb helyzetben van Magyarországon.

A hagyományos finanszírozás modelleket nem csak a politika lehetetleníti el, de a társadalmi kihívások is.

A fuhu.hu fennmaradásához, hosszútávú működéséhez, szerkesztőségünk rászorul támogatásotokra.
Segítségetekkel lehetőség nyílik arra, hogy munkánkat továbbra is az eddig megszokott színvonalon végezhessük tovább.

Ide kattintva megtalálod bankszámlaszámunkat!

NÉPSZERŰ HÍREK