Kezdőlap Címkék Hycosy vizsgálat

Címke: hycosy vizsgálat

A petevezeték vizsgálata meddőség esetén

0

Ha egy pár gyermeket szeretne, de hosszú idő után sem sikerül, ki kell deríteni, mi áll a háttérben. Számos vizsgálat segít az előrejutásban!

Aki családot tervez, nemcsak csalódott, hanem kétségbeesett is, amikor a dolgok nem úgy alakulnak, ahogy abban a bizonyos nagykönyvben meg van írva. Még ha el is tudja fogadni valaki a gyermektelenséget, az okaira általában kíváncsi, és olykor – szerencsére – kiderül, hogy a helyzet mégsem olyan reménytelen. Ehhez persze keresni kell egy megfelelő szakembert, aki segíti és támogatja a pácienst.

Mikor lehet szükség HyCoSy vizsgálatra és hogyan történik?

Amikor egy pár rendszeresen él szexuális életet védekezés nélkül és egy év múlva sem jön a gyermekáldás, ideje konzultálni egy orvossal és elvégezni a célirányos meddőségi kivizsgálást.

Ha a szokásos laborvizsgálatokon is túl van a páciens, jók a hormoneredményei, a rákszűrés is megtörtént és a hagyományos vizsgálatok nem mutatnak elváltozást, szó szerint a dolgok mélyére kell nézni, van-e a meddőségnek fizikai akadálya.

Erre az egyik legalkalmasabb módszer az úgynevezett HyCoSy (Hystero-contrast-sonography) vizsgálat, amellyel a petevezeték átjárhatóságát vizsgálják. A vizsgálat során kontrasztanyagot juttatnak a méh üregébe, melynek útját ultrahangos vizsgálat kíséri.

Többféle petevezeték átjárhatósági vizsgálat is létezik, de ez az egyik legkíméletesebb és leghatékonyabb, igaz, hogy leginkább magánklinikákon van mód az elvégzésére. A rövid idejű vizsgálat közben a fájdalom minimális és szükség esetén altatásban is végezhető.

Mit tárhat fel a HyCoSy vizsgálat?

Ha a befecskendezett kontrasztanyag útját az egyik vagy mindkét petevezetékben akadály zárja el, akkor a petesejt nem tud a méhbe jutni és beágyazódni, illetve a hímivarsejtek számára is átjárhatatlan lehet, így maga a megtermékenyítés is kétséges.

A vizsgálat bizonyos esetekben terápiás módszer is lehet, amennyiben a kontrasztanyag átmossa a vezetéket. Előfordul azonban, hogy hegek, összenövések találhatók a felszínen, amihez nagyobb beavatkozás szükséges.

A HyCoSy vizsgálattal a méhben lévő polipok, miómák, ciszták, összenövések is jól felderíthetők, ezért egy későbbi műtéthez – ha az szükséges – jó támpont lehet.

Mi lehet az oka a petevezeték elzáródásának?

Az elzáródást több különböző dolog is okozhatja. Lehet valamilyen mechanikai sérülés okán kialakult heg, seb, összenövés, például méhen belüli fogamzásgátló (pl. spirál) használata miatt.

Okozhatja azonban kismedencei gyulladás vagy (nemi úton terjedő) fertőzés. Ilyenkor a pár mindkét tagja érintett, a vizsgálat és az előírt terápia mindkettőjüknek javasolt.

Gyakoriak a folyadékkal telt ciszták is mind a petefészekben, mind a petevezetékben.

Az elzáródás gyakran tünetmentes, máskor viszont visszatérő, görcsös fájdalom hívja fel rá a figyelmet. Menstruációs problémák is adódhatnak. A kezelést tehát nem érdemes elhanyagolni akkor sem, ha már vagy még nem akar valaki gyereket.

Összegzés

A meddőségnek számos oka van, és a pár mindkét tagját alapos kivizsgálásnak érdemes alávetni a cél érdekében. Ha az ok nem hormonális, hanem mechanikus, előfordulhat, hogy egy egyszerű beavatkozás is eredményes lehet. Érdemes minél előbb felkeresni egy megfelelő szakorvost!

FRISS HÍREK

A Független Hírügynökség kiadásai meghaladják bevételeinket.
A pártoktól független újságírás egyre nehezebb helyzetben van Magyarországon.

A hagyományos finanszírozás modelleket nem csak a politika lehetetleníti el, de a társadalmi kihívások is.

A fuhu.hu fennmaradásához, hosszútávú működéséhez, szerkesztőségünk rászorul támogatásotokra.
Segítségetekkel lehetőség nyílik arra, hogy munkánkat továbbra is az eddig megszokott színvonalon végezhessük tovább.

Ide kattintva megtalálod bankszámlaszámunkat!

NÉPSZERŰ HÍREK