Kezdőlap Címkék Human Rights Watch

Címke: Human Rights Watch

Tamir Pardó piros vonala

A Moszad egykori főnöke, Tamir Pardo a legutolsó a volt vezető tisztségviselők sorában, aki átlép egy határt Benjamin Netanjahu miniszterelnök és jobboldali kormánya megbuktatásának érdekében – írja a Jerusalem Post.

Az Associated Pressnek adott szerdai interjúban Pardo azt állította, hogy Izrael „apartheid állam” politikát hajt végre a ciszjordániai palesztinok ellen.

„Olyan területen, ahol két embert két jogrendszer alapján ítélnek meg, ez apartheid állam”

– mondta Pardo, aki 2011 és 2016 között a Moszad vezetője volt. Ez nem egy „szélsőséges” nézőpont – mondta –, „ez tény”.

Pardo megjegyzéseinek nagyobb következményei

Bár megjegyzéseit Ciszjordániára korlátozta, szinte bizonyosan arra fogják használni, hogy egész Izraelt megtámadják nemzetközi platformokon. Az a tény, hogy Pardo ilyen magas rangú pozíciót töltött be, úgy tűnik, hitelt ad szavainak. Sajnos megjegyzései tényszerűek.

Amint azt a Posta Tovah Lazaroff a múlt héten kifejtette, Ciszjordánia (Júdea és Szamária), amely több mint kétmillió palesztinnak és félmillió izraelinek ad otthont, három részre, A, B és C területre van osztva, a rendelet értelmében. az 1993-as Oslói Megállapodás Izrael és a Palesztinai Felszabadítási Szervezet között.

A Ciszjordánia területének 40%-át kitevő A és B terület a Palesztin Hatóság égisze alatt áll.

Ciszjordánia fennmaradó része, mintegy 60%-a Izrael katonai és polgári ellenőrzése alatt áll. Az ott élő közel félmillió izraeli az IDF katonai uralma alatt, de ugyanazokat az egyéni jogokat élvezik, mint a szuverén Izraelben élők. Az ott élő több mint 300 000 palesztin az IDF katonai uralma alatt is ezt teszi, de fenntartanak maguknak bizonyos jogokat a Palesztin Hatóságtól.

Nem optimális, de nem apartheid

Ez a helyzet, bár nem optimális, nem is apartheid. Könnyen elképzelhető, hogy a nemzetközi felzúdulás ellenére Izrael egyoldalúan izraeli törvényt kényszerítene a palesztinokra.

Az izraeli állampolgárokat ugyanolyan jogok és kötelességek illetik meg (például adófizetés és katonai szolgálat), bárhol is élnek. A palesztinok, akik nem akarnak izraeli állampolgárok lenni, nem. Azonban jogosultak petíciót benyújtani Izrael Legfelsőbb Bíróságához, és gyakran élnek ezzel a jogukkal.

Ez a bonyolult helyzet azóta áll fenn, hogy Izrael 56 évvel ezelőtt átvette az irányítást a területek felett a hatnapos háborúban, egy háborúban, amelyet az arab világ indított a zsidó állam ellen azzal a céllal, hogy megsemmisítse azt.

A 30 éve ebben a hónapban aláírt Oslói Megállapodások a konfliktus megállapodás útján történő megoldására tett kísérletek voltak, de megzavarták a palesztin terrorizmus és a normalizáció ellenes retorika és intézkedések ezt követő hullámaiban.

Milyen furcsa, hogy Pardo, akit Netanjahu a Moszad élére nevezett ki, beleegyezett, hogy ennyi éven át ilyen magas rangú pozíciót töltsön be, amikor úgy vélte, hogy az általa védett ország erkölcsileg rossz. Az általa leírt helyzet nem új keletű; jóval azelőtt kezdődött, hogy Netanjahu belépett a politikába.

Az „apartheid” rágalmazás hasznos eszközzé vált olyan testületek számára, mint az Amnesty International, a Human Rights Watch és a határozatlan végű ENSZ vizsgálóbizottság. Erőfeszítéseik csak Izrael feltételezett bűneire összpontosítanak, és a világ egyetlen zsidó államának delegitimizálását szolgálják.

Az Izrael-ellenes uszításhoz való üzemanyag torzítások és félrevezetések révén nem oldja meg a palesztinokkal fennálló konfliktust. Sokkal inkább segít fenntartani az ellenségeskedést.

Ha Pardo valóban aggódik Izrael biztonságáért és a palesztinok jólétéért, alaposan meg kell fontolnia szavait és azok következményeit.

Pardo és mások ilyen támadásai, amelyeket a jelenlegi kormány és annak feje elleni személyes motivációk inspiráltak, gyengítik a zsidó államot, miközben felbátorítják ellenségeit és ellenzőit. Ha ezt a helyzetet az apartheidhez hasonlítjuk, az nemcsak Izraelt sérti, hanem lekicsinyli azt, amit a fekete dél-afrikaiak szenvedtek el az ország tényleges apartheid rezsimje alatt.

Teljesen jogos Netanjahu és politikájának kritizálása, de az egész ország rágalmazásával megpróbálni kikényszeríteni a változást, nem az.

Pardo átlépett egy piros vonalat. Neki ezt sokkal jobban kellett volna tudnia.

Irán hackereken keresztül támad

Irán által támogatott hackerek aktivistákat, újságírókat, politikusokat céloznak meg. A  hackerek hozzáfértek e mailekhez, naptárokhoz és névjegyekhez, felhőalapú tárolómeghajtókhoz, valamint exportálták az áldozatok fiókjaiból származó adatokat.

Az iráni kormány által támogatott hackerek adathalász kibertámadásban vettek célba aktivistákat, újságírókat, kutatókat, akadémikusokat, diplomatákat és politikusokat, akik a Közel-Kelet kérdéseivel foglalkoznak – jelentette be hétfőn a Human Rights Watch szervezet.

A HRW és az Amnesty International biztonsági laboratóriuma által végzett vizsgálat megállapította, hogy az adathalász támadást valószínűleg egy APT42 néven ismert csoport követte el, amely csoportot először a Mandiant kiberbiztonsági vállalat azonosította szeptemberben.

A HRW két munkatársa és további 18 személy az adathalász akció áldozatai közé tartozik.

Az APT42 kompromittálta egy nagy amerikai újság tudósítójának, az Öböl-térség nőjogi védelmezőjének és Nicholas Noe-nak, a Refugees International libanoni székhelyű jogvédő tanácsadójának e-mailjeit és egyéb kényes adatait.

A hackerek hozzáfértek e-mailjeikhez, felhőalapú tárolómeghajtóikhoz, naptáraikhoz és névjegyeikhez, és exportálták az adatokat a fiókjukból.

„Az iráni állam által támogatott hackerek agresszíven alkalmaznak kifinomult társadalmi tervezést és hitelesítő adatgyűjtési taktikákat, hogy hozzáférjenek a Közel-Keletre fókuszáló kutatók és civil társadalmi csoportok érzékeny információihoz és kapcsolataihoz” – mondta Abir Ghattas, a HRW információbiztonsági igazgatója. „Ez jelentősen megnöveli az újságírók és az emberi jogi jogvédők kockázatát Iránban és a régió más részein.”

Mi az APT42?

Egy szeptemberi jelentésében a Mandiant mérsékelt magabiztossággal értékelte, hogy az APT42 az Iszlám Forradalmi Gárda (IRGC) nevében működik. Noha működése hasonló egy másik, az IRGC-hez kötődő, APT35 néven ismert csoportéhoz, a Mandiant úgy értékelte, hogy a két csoport különálló.

Kampány indult, hogy zárják ki a Fideszt az Európai Néppártból

0

A Human Rights Watch nemzetközi jogvédő szervezet indította a kampányt, mondván, a német kereszténydemokratáknak meg kellene védeni a demokráciát Magyarországon.

A kampány egyik jelmondata: „Ne engedd, hogy a magyar Fidesz táplálja a gyűlöletet.” A Human Rights Watch szerint a Fidesz az idegengyűlöletet használja a bevándorlók ellen, és most

elhallgattatná a civil szervezeteket is.

Ezért arra szólítják fel a német CDU és CSU vezetőit, mint az Európai Néppárt tagjait, hogy „ne üljenek csendben az oldalvonal mellett”, hanem álljanak ki Európáért.

Egy másik posztban a jogvédő szervezet arról ír, hogy

az Európai Néppárt hallgatása felbátorította a Fideszt,

ezért a pártszövetségnek komolyan újra kell gondolnia a kapcsolatait „Orbán Fideszével”, mielőtt az tovább rombolja a demokráciát Európában. Itt még részletesebben felsorolják, hogy a Fidesz populista, idegengyűlölő retorikát használ, újságírókat és civil szervezeteket próbál bemocskolni, akik és amelyek feltárják a jogsértéseket és a korrupciót. Megemlítik a Figyelő listázását, azt, hogy a civilellenes törvényt a hasonló orosz jogszabály inspirálta, és azt is, hogy a támadások miatt a Nyílt Társadalom Alapítvány elköltözik Budapestről.

A Fidesz természetesen sorosozó közleménnyel reagált a hírre. Azt írják: „a Human Rights Watch egy Soros-szervezet, Soros pénzéből támadja Magyarországot és a Fideszt, mert

nem tudják elfogadni a választási vereséget.”

A HRW szerintük még bevándorláspárti szervezet is. A Hidvéghi Balázs kommunikációs igazgató által aláírt közleményben azt is írják: minden eszközzel küzdeni fognak a brüsszeli bevándorláspárti politika és a kvóta ellen.

A Human Rights Watchnak egyébként semmi köze az Európai Unióhoz: a székhelye New Yorkban van.

FRISS HÍREK

A Független Hírügynökség kiadásai meghaladják bevételeinket.
A pártoktól független újságírás egyre nehezebb helyzetben van Magyarországon.

A hagyományos finanszírozás modelleket nem csak a politika lehetetleníti el, de a társadalmi kihívások is.

A fuhu.hu fennmaradásához, hosszútávú működéséhez, szerkesztőségünk rászorul támogatásotokra.
Segítségetekkel lehetőség nyílik arra, hogy munkánkat továbbra is az eddig megszokott színvonalon végezhessük tovább.

Ide kattintva megtalálod bankszámlaszámunkat!

NÉPSZERŰ HÍREK