Kezdőlap Címkék Horváth

Címke: horváth

Merkel dicsérete csak a menekültkérdésre vonatkozott

A német szövetségi kancellár vasárnap este az ARD köztelevízióban, Anne Will műsorvezető népszerű talk show-jában elismeréssel adózott Ausztriának és Magyarországnak a külső határok védelme miatt. Horváth István volt hágai, bonni, berlini és bécsi nagykövet a Független Hírügynökségnek kifejtette, hogy ez az elismerés csak a menekültkérdésre vonatkozik.

Angela Merkel közvetlenül a G7 országok félresikeredett kanadai csúcsértekezlete után nyilatkozott. Horváth István szerint a német kancellár szavaiból egyértelműen csalódás hallatszott ki, amiért Trump amerikai elnök utólag (már Szingapúrba tartva, a repülőn twitteren üzent) visszavonta a közös nyilatkozat jóváhagyását. Merkel ebből azt a tanulságot vonta le, hogy még szorosabbra kell fonni az európai együttműködést.

Ami a menekültügyet és Orbán Viktor közvetett dicséretét illeti, Horváth István elmondta, hogy a német kancellár a következőképpen fogalmazott:

Ausztria és Magyarország nekünk végzi a munkát az uniós határok külső védelmével.

A volt nagykövet annak a véleményének adott hangot, hogy a német kancellár dicsérete csak a menekültügyre vonatkozott és nem a többi területre.

Horváth István szerint Merkel Kurz osztrák kancellár javaslatát fogadta el, hogy új közös uniós menekültügyi politika kell, közös határvédelemmel, sőt közös határvédelmi rendőrséggel. Ezt úgy kell működtetni, hogy közben az unión belül a szabad mozgás elve ne sérüljön.

Ennek a rendőrségnek akkor is működnie kellene, ha az illető uniós határországnak ez nem nagyon tetszik

– teszi hozzá Horváth István.

Angela Merkel az említett televíziós interjúban azt is megismételte, hogy ma is helyesnek tartja, hogy 2015-ben beengedte a menekülteket.

Arra a kérdésre, hogy várható-e a közeljövőben az Európai Néppárt lépése a Fidesszel kapcsolatban, Horváth elmondta: fokozatosan módosul az álláspont az unióban a magyar határkerítéssel kapcsolatban és sokan elismerik annak hasznosságát. Ami a Néppártot illeti, számos kihívás elé néz, hiszen az új olasz kormány megjelenésével bonyolódik a helyzet és nincs kizárva, hogy újabb pártcsaládok jelennek meg, amelyek veszélyeztethetik a jelenleg a legnagyobb frakciót adó Néppárt vezető szerepét.

Folytatódik a birkózás

– fogalmazott Horváth – és ennek a kimenetelétől függ a Fideszhez való viszonyulás is. „A Néppárt többször is meggondolja még, hogy kizárja-e a Fideszt.”

Bírósági ügy lesz a fővárosi döntésből?

0

„Tarlós és a fideszes bandája szemen köpte ma a budapestieket” – nyilatkozta Horváth Csaba, az MSZP fővárosi képviselője a Független Hírügynökségnek.

A politikus szerint a főpolgármester húzása, vagyis az, hogy megakadályozta a kormánypárti képviselőkkel együtt a népszavazást, aljas és gyáva volt, s mindezt csak azért tette, hogy megfossza a főváros lakóit attól, hogy saját maguk döntsenek a Római-part sorsáról.

Horváth Csaba hozzátette: a végső döntést nem fogja tudni megakadályozni Tarlós István, mert bár most fél évvel elodázta azt, hogy a dolgok végre a megfelelő irányba menjenek, akkor azonban nem kerülheti el a sorsát: az országgyűlési választásokon el fogják zavarni a Fidesz-hatalmat és az a mobilgát ügyét is rendezni fogja.

A képviselő arra a kérdésre, hogy élne-e jogorvoslati lehetőséggel a nyilvánvaló manipulatív új határozat ellen, amely a dolgot magát akarta orvosolni, azt válaszolta, hogy megvizsgálják ennek lehetőséget is.

Bánáti János: ez tipikus esete a joggal való visszaélésnek

Megkérdeztük az esetről Dr.Bánáti János ügyvédet, az Országos Ügyvédi Kamara elnökét is, aki – bár hangsúlyozta, hogy a közjog nem az ő speciális területe – kapásból azt a választ adta: amit tett a fővárosi közgyűlés az tipikus esete a joggal való visszaélésnek. Az ügyvéd hozzátette, ő megvizsgálná annak a lehetőségét is, nem történt-e itt hivatali visszaélés, hiszen a határozat nyilvánvaló hátrányt okoz azoknak, akik népszavazáson szerettek volna dönteni a mobilgát létesítéséről.

FRISS HÍREK

A Független Hírügynökség kiadásai meghaladják bevételeinket.
A pártoktól független újságírás egyre nehezebb helyzetben van Magyarországon.

A hagyományos finanszírozás modelleket nem csak a politika lehetetleníti el, de a társadalmi kihívások is.

A fuhu.hu fennmaradásához, hosszútávú működéséhez, szerkesztőségünk rászorul támogatásotokra.
Segítségetekkel lehetőség nyílik arra, hogy munkánkat továbbra is az eddig megszokott színvonalon végezhessük tovább.

Ide kattintva megtalálod bankszámlaszámunkat!

NÉPSZERŰ HÍREK