Kezdőlap Címkék Házi őrizet

Címke: házi őrizet

Elhagyhatta a börtönt Császy Zsolt

0

Ma délelőtt házi őrizetbe került Császy Zsolt. Az úgynevezett reintegrációs program keretében folytathatja így két és fél éves büntetésének letöltését az MNV volt értékesítési igazgatója.

Ma délelőtt Herényi Károly egykori MDF-es politikus a tököli börtönből hazavitte Császy Zsoltot, aki házi őrizetben folytatja büntetése letöltését – tudta meg a Független Hírügynökség.

Császy az úgynevezett reintegrációs program keretében kérte és kapta meg azt a lehetőséget, hogy otthon töltse le két és fél éves büntetése hátra lévő részét. Korábban márciusra várta ennek bíróság általi engedélyezését – mondta el vele készült interjúnkban.

Császyt és Tátrai Miklóst, a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő vezérigazgatóját a sukorói telekcsere ügyében ítélték el, Tátrait három év börtönre. Császy Zsolt tavaly szeptemberben vonult be a tököli börtönbe.

Rogánnak nem tetszik az ítélet

Rogán Antal kamerák elé állt és kijelentette: nem ért egyet azzal, hogy M. Richárd nem börtönben, hanem házi őrizetben védekezhet.

M. Richard az az ember, aki májusban a Dózsa György úton gépkocsijával a megengedett sebesség többszörösével belehajtott egy amúgy szabálytalanul kanyarodó autóba, melynek utasai meghaltak. M. Richárd a baleset előtti időszakban kokaint fogyasztott.

Nekünk sem tetszik, hogy M. Richárd házi őrizetben védekezhet, de nem azért, amiért ez Rogán Antalnak nem tetszik. Nekünk azért nem tetszik az ítélet, mert M. Richárd sem tetszik. Semmi nincs benne, ami szimpatikussá tenné. Emberek halálát okozta a luxuskocsijával, ráadásul, börtönben is ült – korábban a kecskeméti maffiaper vádlottjaként is hallhattunk róla.

A jog azonban nem arról szól, hogy Rogán Antalnak, vagy bárki másnak mi tetszik.

Rogán miniszternek vélhetően azért nem tetszik az M. Richárddal kapcsolatos eljárás, mert tudja, hogy ez az ítélet sokaknak nem tetszik. Rogán Antal ugyanis politikus, közeledik, vagy már el is kezdődött a választási kampány, Rogán Antalnak ügyelnie kell arra, hogy a népszerűségi mutatói minél szebben alakuljanak.

Rogán amúgy évekkel ezelőtt már kommentált nyilvánosan egy bírósági ítéletet. Akkor, sokakkal együtt, az nem tetszett neki, hogy egy Eva Rezesova nevű szlovák nő, M. Richárdhoz hasonlóan, börtön helyett házi őrizetben védekezhetett. Nekünk, úgyis, mint közvéleménynek, szintén nem tetszett az ítélet. Mi is börtönbe küldtük volna Rezesovát, hiszen négy ember halála száradt a lelkén, és az is kiderült, hogy ittasan vezetett.

Rezesovát elsősorban azért nem szerettük, mert gondatlanságból négy vétlen ember halálát okozta. De azért sem volt szimpatikus senkinek, mert gazdag volt, egy milliomos lánya, annyi pénze volt, amennyiről mi, bérből és fizetésből élők legföljebb csak álmodhatunk.

Rogán akkori, kamerák előtti megjelenése azonban a független bíróságban vetett maradék hitünket is jócskán megnyirbálta, rossz üzenetet küldött a nyilvánosság felé.

Különösen, ha utólag már tudjuk: Rogán médiaszereplése nyomán Rezesovát házi őrizetéből visszaküldték a börtönbe, ott várta a jogerős ítéletet. (Vajon most M. Richárdra is hasonló sors vár?)

A bíróság persze magyarázkodott, azt állították, hogy Rogán fellépésének nem volt köze ahhoz, hogy Rezesova visszakerült a börtönbe. Amit persze nem hitt el senki, és az is igen visszatetsző volt, hogy a magát függetlennek mondó bírói testület sem akkor, sem most, M. Richárd kapcsán, nem tiltakozott, hogy nyomást próbálnak gyakorolni rájuk. Pedig, amikor Gyurcsány Ferenc volt miniszterelnök – szintén nem túl elegánsan – véleményt mondott a Kúria Sukoró-perben hozott ítéletéről, akkor kikérték maguknak, és Gyurcsány megszólalását a bíróságok munkájába való beavatkozásként értékelték.

Nem tetszik nekünk Rezesova, és nem tetszik M, Richárd sem. De leginkább az nem tetszik, hogy Rogán miniszter minden következmény nélkül, a nagy nyilvánosság előtt megfélemlíthet bírákat, ügyészeket, magas pozíciójánál fogva nyomást gyakorolhat rájuk.

Jogállamban a politikusok nem gyengítik, hanem erősítik a hatalmi ágak iránti bizalmat.

FRISS HÍREK

A Független Hírügynökség kiadásai meghaladják bevételeinket.
A pártoktól független újságírás egyre nehezebb helyzetben van Magyarországon.

A hagyományos finanszírozás modelleket nem csak a politika lehetetleníti el, de a társadalmi kihívások is.

A fuhu.hu fennmaradásához, hosszútávú működéséhez, szerkesztőségünk rászorul támogatásotokra.
Segítségetekkel lehetőség nyílik arra, hogy munkánkat továbbra is az eddig megszokott színvonalon végezhessük tovább.

Ide kattintva megtalálod bankszámlaszámunkat!

NÉPSZERŰ HÍREK