Kezdőlap Címkék Hattyúk tava

Címke: Hattyúk tava

Az Operaház méregdrága amerikai turnéja

0

A magyar Állami Operaház amerikai vendégjátékának nincsen semmiféle politikai háttere, annak kizárólagos célja a társulat művészetének bemutatása. Ezt a New York-i Magyar Kultúrális Központ igazgatója közölte a hónap végén kezdődő, csaknem kéthetes turné előtt – írja a Wall Street Journal.

A színhely a Lincoln Centre lesz, de mint a lap írja, az ilyen szereplés igencsak drága lehet, ha a közönség még nem ismeri az érkező vendégeket, hiszen a világhálón vagy a mozikban vetített előadások révén a legkitűnőbb produkciókhoz juthat hozzá. Ez azonban nem riasztja el a magyar énekeseket és balett táncosokat, akik négy operát és két balett darabot mutatnak be.  Összesen 367-en működnek közre. A mintegy négymillió dolláros költséget Ókovács Szilveszter főigazgató szerint javarészt állami cégek teremtik elő. Nem kevés pénz ez egy olyan országban, amelyben az éves GDP kevesebb, mint az Amazon tulajdonosának becsült vagyona.

Ókovács azt mondja, azért szervezték az utat, mert meg akarják mutatni, hogy Magyarország ugyan kicsi, de a kultúrája igenis jelentős. Azonkívül még várhatóan 3 évig felújítják az Operaházat. Megfigyelők azonban felvetették, hogy a látogatásba nem játszanak-e bele politikai tényezők, hiszen Orbán Viktort sűrűn érik bírálatok, főleg bevándorlás-ellenes véleménye miatt. Ily módon ugyanis a hatalomra is kedvező fény vetődik a művészek jóvoltából. Erre a főigazgató azt válaszolta, hogy csakis az ő döntésük volt a vendégszereplés, abba senki más nem szólt bele. Tompa Andrea kritikus azonban megkérdőjelezi, hogy tényleg ez a legjobb módja-e a magyar kultúra bemutatásának. Sokkal inkább érdemes lett volna ezt az irdatlan összeget kisebb magyar intézményekre fordítani, főleg olyanokra, amelyek izgalmasabb dolgokat csinálnak. És, mondjuk, nem a Hattyúk tavát viszik el New Yorkba.

FRISS HÍREK

A Független Hírügynökség kiadásai meghaladják bevételeinket.
A pártoktól független újságírás egyre nehezebb helyzetben van Magyarországon.

A hagyományos finanszírozás modelleket nem csak a politika lehetetleníti el, de a társadalmi kihívások is.

A fuhu.hu fennmaradásához, hosszútávú működéséhez, szerkesztőségünk rászorul támogatásotokra.
Segítségetekkel lehetőség nyílik arra, hogy munkánkat továbbra is az eddig megszokott színvonalon végezhessük tovább.

Ide kattintva megtalálod bankszámlaszámunkat!

NÉPSZERŰ HÍREK