Kezdőlap Címkék Hans Eichel

Címke: Hans Eichel

Állítsák le a kifizetéseket Magyarországra – veterán európai politikusok levele

1

Egykori uniós biztosok és német expénzügyminiszter követelik nyílt levélben, hogy állítsák le a Magyarországnak szánt uniós kifizetéseket. Indokul a jogállam sérelmét és a korrupciót hozzák fel. Jávor Benedek EP-képviselő szerint komolyan kell venni a figyelmeztetést.

Jean-Claude Junckernek, az Európai Bizottság elnökének címezve köröztetnek nyílt levelet az Európai Parlamentben korábbi európai tisztségviselők, követelve a kifizetések azonnali leváltását, mondván az uniós támogatásokat a Fidesz saját újraválasztására akarja használni. A hvg.hu értesülését a Független Hírügynökségnek megerősítette Jávor Benedek, a Párbeszéd EP-képviselője.

Szerinte

figyelmeztető jel, hogy az EU-ban széles körben elterjedt vélemény

mindaz, ami a levélben olvasható, ezért ezt nagyon komolyan kell venni.

A levél aláírója Hans Eichel, Németország volt pénzügyminisztere, Pascal Lamy, Francaiország volt uniós biztosa, valamint Franz Fischler és Yannis Paleokrassas volt uniós biztosok.

Azt kérik az Európai Bizottság elnökétől, hogy ideiglenesen függessze fel a támogatások kifizetését Magyarországnak. Kivéve az összeg azon részét, amely közvetlenül érkezik Brüsszelből a kedvezményezettnek.

Az elmúlt évek során úgy alakították át Magyarország teljes intézményi és jogi rendszerét, hogy lényegesen könnyebben lehessen

a kifizetések jelentős részét közvetlenül vagy közvetve bizonyos üzleti és politikai körökhöz

juttatni – így kezdődik Eichelék indoklása. „Teszik ezt annak ellenére, hogy hátrányos a magyar társadalom számára”.

Szerintük a Fidesz gyakorlatilag átvette a főügyészséget és az Alkotmánybíróságot, miközben az ország alaptörvényét kedvére változtatja a hatalom. A sajtószabadságot kiüresítették, a média döntő többsége fideszes befolyás alatt áll, és az információkhoz való hozzáférést számos új jogszabály hátráltatja. Az egyetemek elvesztették függetlenségüket. A civil szervezetek zaklatása és fojtogatása évek óta tart.

Beszédes, hogy a magyar kormány visszautasította az EU korrupcióellenes kezdeményezését, az Európai Ügyészség felállítását.

Az állami beruházások több, mint 95 százaléka használ fel részben EU-s pénzeket, s a magyar kormány igyekszik idén és jövőre lehívni a 2020-ig tartó költségvetési ciklusban neki járó összegeket. Úgy látják, hogy ennek oka a Fidesz választási esélyeinek növelése, elfeledkezve arról, mi lesz, ha 2018 tavaszára kiürül a kassza.

Az aláírók úgy ítélik meg, ez hátrányos az üzleti világnak, a pénzek elköltésének siettetése ezen túl csökkenti a hatékonyságot és növeli a korrupciós kockázatot. Emiatt különösen sürgős számukra az ügy.

Gajus Scheltema korábbi holland nagykövetet idézik, aki diplomáciai botrányt kavaró nyilatkozatot adott idén a 168 órának. Ezek szerint „nem finanszírozhatunk korrupciót, és nem tarthatunk életben egy korrupt rezsimet”. A pénz leállítását követelők azt is idézik Scheltemától, hogy a fejletlen magyar régiók támogatása továbbra is szolidaritási kérdés. Ez azonban közvetlenül a bizottság feladata lenne.

A fentiek miatt javasolják azt, hogy ideiglenesen állítsák le a kifizetéseket, és minden támogatást állítsanak helyre, amint biztosítottak a demokratikus alapok és felléptek a korrupció ellen.

Az Európai Bizottság feladata, hogy megvédje az unió pénzügyi érdekeit, és a szervezetnek eleget kell tennie kötelezettségének

Magyarország kapcsán minden további késlekedés nélkül

– zárul a levél.

Nyilván nem indul emiatt eljárás Magyarország ellen, mert az aláírók nem tagjai az EP-nek, tehát kívül vannak az uniós intézményrendszeren – mondta Jávor Benedek. Szerinte viszont éppen emiatt mindenféle kötöttség nélkül fogalmazhatják meg véleményüket. Fontos dolog, hogy ilyen emberek szerint ennyire súlyos a helyzet Magyarországon – fűzte hozzá.

FRISS HÍREK

A Független Hírügynökség kiadásai meghaladják bevételeinket.
A pártoktól független újságírás egyre nehezebb helyzetben van Magyarországon.

A hagyományos finanszírozás modelleket nem csak a politika lehetetleníti el, de a társadalmi kihívások is.

A fuhu.hu fennmaradásához, hosszútávú működéséhez, szerkesztőségünk rászorul támogatásotokra.
Segítségetekkel lehetőség nyílik arra, hogy munkánkat továbbra is az eddig megszokott színvonalon végezhessük tovább.

Ide kattintva megtalálod bankszámlaszámunkat!

NÉPSZERŰ HÍREK