Kezdőlap Címkék Hajó

Címke: hajó

Az uniós befizetések leállításával fenyegetőznek az olaszok

0

Ha a többi tagállam nem vesz át menedékkérőket, akkor nem fizetik be a hozzájárulásukat a közös uniós kasszába, ezt mondta a nagyobbik kormánypárt vezetője.

A nagyobbik olasz kormánypárt, a populista Öt Csillag Mozgalom vezetője, Luigi Di Maio miniszterelnök-helyettes azt mondta az olasz közmédiának: „Az Európai Unióban problémák vannak, ha nem sikerül megoldást találni 170 ember befogadására.

Ne szórakozzanak velünk.”

Di Maio egy Cataniában veszteglő hajóra utalt, amelyen menedékkérők vannak, akiket az olasz kormány nem akar befogadni. Mint mondta, az Európai Bizottság egy hét alatt egyszer sem nyilatkozott a csoport sorsáról, és szeretné, ha végre döntés születne – például a mai informális brüsszeli találkozón.

Luigi Di Maio megismételte korábbi kijelentéseit, miszerint, ha az EU nem lép és nem osztja szét a hajón lévő menedékkérőket a tagállamok között,

Olaszország leállítja befizetéseit az európai uniós kasszába.

„Tudni fogjuk, mire költsük ezt a pénzt” – mondta.

Di Maio évi 20 milliárd euróról beszélt, az MTI viszont más források alapján azt írja: Olaszország a 2010 és 2016 közötti időszakban összesen 37 milliárdot fizetett az EU-ba. Matteo Salvini olasz belügyminiszter évi 6 milliárd eurós olasz befizetésről nyilatkozott.

Az olasz parti őrség egyik hajója nyolc napja mentett ki 177 embert a Földközi-tengerből. Az olasz infrastrukturális és közlekedési miniszter hétfőn megengedte, hogy a hajó kikössön Cataniában, de csak 27 gyerek szállhatott le róla. A felnőttek partra lépését ugyanis a szélsőjobboldali belügyminiszter megtiltotta, sőt, a hajót hatósági gyűrűvel vették körül.

Egy ügyész, Salvini nevének említése nélkül, arról beszélt, hogy

ezért akár eljárást is lehetne indítani.

Válaszul a belügyminiszter pártjának, a Ligának az egyik politikusa azzal fenyegetőzött, hogy ha ez megtörténik, akkor a Liga tagjai elmennek az ügyészekért otthonaikba.

Salvini közben a Corriere della Serának azt nyilatkozta: Orbán Viktorral tárgyal majd a napokban, hogy megoldást lehessen találni az Európába tartó menedékkérők visszavitelére. Szerinte nem ejtették túszul a cataniai hajón lévő embereket.

Beszélt arról is, hogy korábban

az EU 35 ezer menedékkérő áthelyezését ígérte az olasz kormánynak,

ehhez képest eddig 12 ezer embert vettek át.

Éppen ez az a pont, ahol egyébként, bármennyire is szövetségesnek tartja magát Salvini és Orbán, kibékíthetetlen ellentét van a két kormány között. Az olaszok ugyanis ragaszkodnak ahhoz, hogy a többi tagállam kötelező jelleggel, akár kvóták alapján vegyen át tőlük menedékkérőket, a magyar kormány viszont mereven elutasítja ezt.

Az Európai Bizottság egyik szóvivője egyébként azt válaszolta az olasz fenyegetésre, hogy „nem segítenek, nem visznek közelebb a megoldáshoz a nem konstruktív kommentek, pláne nem a fenyegetések. (…) Az EU egy szabályközösség, működése szabályokon alapul, nem fenyegetéseken.”

Eltűnt egy orosz halászhajó a Japán-tengeren

0

A Vosztok nevű halászhajó – 21 emberrel a fedélzetén  – vészjelzéseket adott le, amikor mintegy 200 kilométerre délre volt a Gamov-foktól, majd eltűnt. 

Több hajó és helikopter indult az elveszett halászbárka felkutatására. Néhány hajódarabot, mentőmellényeket és szemetet találtak a vízen lebegni azon a helyen, ahol eltűnt a bárka.

A viharos szél, a hideg és a 4,5 méteres hullámok nehezítik a kutatást az eltűnt hajó után.

Titanic túra 130 ezer dollárért

0

Az Oceangate amerikai társaság toboroz dúsgazdag turistákat a nagy hajóroncs megtekintésére. Az árat pedig úgy kalkulálták ki, hogy számításaik szerint ennyibe került annak idején egy első osztályú hajójegy, ha figyelembe vesszük az inflációt.

A Titanic 2012. április 14-ről 15-re virradóra süllyedt el. Összesen 1523 utas veszett a hullámsírba. Nagy-Britanniából indult Amerikába, amikor jéghegynek ütközött és elsüllyedt. A nők és a gyerekek többsége megmenekült, a férfiak többsége odaveszett.

A hajóroncs a tenger mélyén egyre rosszabb állapotban van: eszi a rozsda és pusztítják a baktériumok.

A BBC szerint lehet, hogy húsz év múlva nem marad belőle semmilyen látnivaló.

Aki nem sajnálja e különös kalandra a 130 ezer dollárt, egy hetet tölthet egy kutatóhajón, melyen szakértők elemzik újra a katasztrófa körülményeit. Ezt követően le lehet merülni a mélységbe.

A társaság tulajdonában van az egyetlen olyan magán-tengeralattjáró, mely képes négyezer méter mélységbe is lemerülni.

A turisták 6-9 órát tölthetnek a mélyben.

Egyidőben öten férnek be a mini tengeralattjáróba, mely a Cyclops 2 nevet viseli. A túra Kanadából indul: Saint Jean de Terre Neuve kikötőjéből.

Elsüllyedt egy rohingja menekülteket szállító hajó

0

Legalább 12-en meghaltak, és többtucatnyian eltűntek.

 

a túlélők beszámolója szerint a hajón lévők többsége gyerek volt. Az eddig előkerült 12 holttestből is tíz gyermeké volt; mellettük még egy idősebb nő és egy férfi maradványait sikerült megtalálni.

A baleset a Bengáli-öbölben történt

még vasárnap a mianmari partoktól nem messze.

A buddhista többségű Mianmarból több mint félmillió muszlim rohingja menekült el augusztus vége óta, amikor a rohingja felkelők összehangolt támadására válaszul a mianmari hadsereg „tisztogató akcióba” kezdett Arakán államban, ahol mintegy egymillió rohingja élt gyakorlatilag teljes jogfosztottságban, miután a mianmari vezetés bangladesi illegális bevándorlónak tekinti őket, és állampolgárságot sem hajlandó adni nekik.

Az ENSZ emberi jogi biztosa szerint Arakánban az etnikai tisztogatás iskolapéldája zajlik.

A Független Hírügynökség kiadásai meghaladják bevételeinket.
A pártoktól független újságírás egyre nehezebb helyzetben van Magyarországon.

A hagyományos finanszírozás modelleket nem csak a politika lehetetleníti el, de a társadalmi kihívások is.

A fuhu.hu fennmaradásához, hosszútávú működéséhez, szerkesztőségünk rászorul támogatásotokra.
Segítségetekkel lehetőség nyílik arra, hogy munkánkat továbbra is az eddig megszokott színvonalon végezhessük tovább.

Ide kattintva megtalálod bankszámlaszámunkat!