Kezdőlap Címkék Gothár-ügy

Címke: Gothár-ügy

Kitették Gothár Pétert az egyetemből

Azonnali hatállyal kirúgták a színművészetitől Gothár Pétert. Az egyetem szerint szét kell választani a művészeti teljesítményt az emberi vétségektől.

Megszüntette Gothár Péter oktatói szerződését a Színház- és Filmművészeti Egyetem (SZFE). Az Etikai Bizottság vasárnap egyhangú döntéssel javasolta Gothár szerződésének azonnali hatályú megszüntetését. Upor László rektorhelyettes az Etikai Bizottság ajánlását elfogadta, Gothár Péter szerződését a mai nappal megszüntette, az egyetem pedig lezártnak tekinti az ügyet – derül ki az SZFE közleményéből.

Az etikai bizottság vasárnapi ülésén összegezte és lezárta a Gothár Péter elleni etikai eljárást, és egyöntetű döntést hozott, melynek értelmében Gothár oktatói szerződésének azonnali hatályú megszüntetését javasolta az SZFE vezetésének. Megállapította, hogy

az egyetem vezetésének nem volt tudomása korábban Gothár más intézményben megtörtént ügyéről,

nem tudott továbbá semmilyen általa által elkövetett etikai vétségről az egyetemen sem. azt is írják, hogy

az SZFE-hez továbbra sem érkezett semmilyen etikai vétségre vonatkozó bejelentés.

Mindazonáltal súlyosan sérült az Etikai Kódexnek a jó hírnév megőrzésére szolgáló irányelve.

Hangsúlyozzák, hogy Gothár Péter művészi munkája, szaktudása az egyetem mindenkori vezetősége számára indokolttá tette több, mint harminc éve tartó oktatói alkalmazását. De határozottan szét kell választani a magyar film- és színházművészetben létrehozott megkerülhetetlen életmű értékelését az emberi vétségek megítélésétől.

Szükségesnek látják azt is kinyilvánítani, hogy tanár és diák, rendező és színész viszonylatában (csakúgy, mint bármilyen más hierarchikus kapcsolatban)

az alárendelt személyes méltóságát sértő bárminemű viselkedés teljességgel elfogadhatatlan.

Továbbá nincs olyan művészi vagy pedagógiai cél, amely az ilyen határátlépéseket elfogadhatóvá tenné.

Dagad a színházi tiltakozás

Vezető színészek és direktorok videóban, valamint a színművészeti egyetem tanárai írásban tiltakoznak a kulturális életet és s színházakat érintő kormányzati tervek ellen. A nagy érdeklődés miatt a hétfői tüntetés helyszíne megváltozott.

Akkora az érdeklődés a hétfői tüntetés iránt, hogy a Városháza helyett kissé odébb, a Madách térre várják a szervezők a szimpatizánsokat este hatra – tudatta a Katona József Színház.

Eközben vezető színészek egész sora videónyilatkozatban tiltakoznak a Nemzeti Kulturális Alap megszüntetése (átalakítása) ellen, amelynek sorában az önkormányzati-állami vegyes finanszírozású színházak felett venné át az ellenőrzést a kormány.

A videóban megszólal Ónodi Eszter, Borbély Alexandra és Nagy Ervin, a Katona József Színház művészei, Pogány Judit, Gálffi László és Nagy Zsolt, az Örkény Színház színészei, valamint Mácsai Pál, a színház igazgatója, a Radnóti Színházat harminc évig vezető Bálint András és a jelenlegi igazgató, Kováts Adél, a független színházi vezető Pintér Béla, valamint Péterfy Bori.

A várható elítélő mondatok mellett Pogány Judit fogalmazott a leghatásosabban.

„Én már színész voltam a 60-as, 70-es, 80-as években is. Harminc év demokrácia után nem gondoltam, hogy egyszer ugyanúgy fogom érezni magam, mint akkor”.

A videó itt megtekinthető.

Mi, a Színház- és Filmművészeti Egyetem tanárai határozottan visszautasítjuk azokat a feltételezéseket és vádakat, amelyek az egyetemünk működésének tisztességét és szakszerűségét megkérdőjelezik – ezt már az egyetem bocsátotta közre. Gothár Péter ügyét, melyet az egyetem Etikai Bizottsága jogszerűen vizsgál, ürügyként használják fel az egyetem lejáratására, ellehetetlenítésére, színházvezetői kinevezések befolyásolására, a független színházi szféra sarokba szorítására – folytatják.

Leszögezik, hogy az SZFE-n rend van. Törvényesen kinevezett és megbízott vezetők irányítják. A tanárok és a hallgatók lelkiismeretesen végzik munkájukat, elkötelezetten őrzik a 155 éves múlttal és oktatási hagyománnyal bíró intézmény éthoszát. A magyar színház- és filmművészet kiemelkedő alkotóinak sokasága nevelkedett ezek között a falak között.
Oktatásuk – mint minden érdemi művészeti képzés – ideológiamentes, a színház- és filmművészetet a szabad és független gondolkodás mentén közelíti meg. A művészet szabadsága megkérdőjelezhetetlen érték számunkra.

Zaklatás Dörneréknél is?

Az Új Színházban is történt szexuális zaklatás, 2016 elején – értesült a hvg.hu. Minden feltétel adott a „zaklatószínház” és az „éveken át eltussolták” kormányzati érveléséhez, amit a Katona kapcsán megfogalmaztak, kilátásba helyezve a színházak feletti állami ellenőrzést. A Katona demonstrációt hirdetett hétfőre.

Egy állami kitüntetéssel is rendelkező, ismert színész lehet az érintett, míg a vélt áldozat az intézmény nem színész alkalmazottja – írta meg a hvg.hu. Értesülésük szerint az Új Színház vezetése, konkrétan Dörner György igazgató pénteken levelet kapott a fenntartó Fővárosi Önkormányzattól, melyben azonnali tájékoztatást kértek a színházban történt állítólagos szexuális visszaélésről.

Az eset 2016 elején (!), vagyis csaknem négy éve történt. A főváros illetékesei azt tudakolják, hogy érkezett-e bejelentés akkor a színház vezetéséhez, és ha igen,

milyen intézkedés történt.

Ha érkezett bejelentés, de nem volt vizsgálat, úgy az elmaradás okára kérdeznek rá, illetve arra, hogy milyen belső szabályok léteznek a munkavállalók védelmére.

Dörner György a lapnak azt felelte, hogy „köszönöm kérdését, és minden jót kívánok”, majd letette a telefont.

„Elkülönítették” a zaklatót és a sértettet

A hvg.hu érdeklődésére az Új Színház társulatában volt olyan, aki nem hallott ilyesmiről vagy hasonlóról, más viszont megerősítette, hogy

az egyik vezető színészt érte vád az intézmény egyik nem művész alkalmazottjától,

aki jelezte ezt főnökeinek, intézkedés viszont csak annyi történt, hogy a két felet elkülönítették egymástól, azaz az volt az igazgatói kérés, hogy a továbbiakban ne dolgozzanak együtt. A sértett panaszával most megkereste az egyik színházi szakszervezetet is. Történetesen azt, amelyiknek a vád szerinti elkövető vezető tisztségviselője.

„Fejlődött” az indok

Mint ismert, a Katona József Színházban november 19-én pattant ki Gothár Péter zaklatási ügye; ő ezt közleményben ismerte el. Az események sodrásában a héten szivárgott ki, hogy a kormány törvénymódosítást készített, amelyben beleszólást (egyétértést, vagyis vétó lehetőségét) kötnék ki a szakminiszter számára az igazgatói kinevezésekbe és visszahívásokba, azon színházakban, amelyek önkormányzati fenntartásúak, de vegyes, önkormányzati-állami finanszírozásúak. Ebben a szövegben

még nyoma sincs a zaklatási motívumnak.

Sőt, az derül ki, hogy a közigazgatási államtitkári egyeztetés még október végén megtörtént. Ekkor még csupán az „átlátható gazdálkodás” és hasonlók voltak olvashatók.

Pénteken került elő a Katonára húzott indoklás, amikor a kormány szócsöve, a Magyar Nemzet írta meg, hogy „nem maradhat következmény nélkül” az ügy. Pár órával később Kocsis Máté Fidesz-frakcióvezető már „Gothár-féle zaklatószínházakról” írt a Facebookon, meg hogy „akár évekig is eltussolnak bűncselekményeket”. S arról, hogy a frakció meg fogja szavazni a – hivatalosan még meg se jelent – törvénymódosító javaslatot, ezzel egyértelművé téve a várható fejleményeket. Az ügy eddigi előzményeit itt foglaltuk össze.

Gulyás Gergely kancelláriaminiszter pedig elutasította Karácsony Gergely hozzá írt nyílt levelének tiltakozó mondatait.

Kiáll a Katona Máté mellett

Ma a Katona teljes társulata nyilatkozatban állt ki Máté Gábor igazgató mellett. Visszautasítják

„a nemtelen és a valós tények ismerete nélküli támadást, amit a színház és Máté Gábor ellen indítottak politikai erők”.

Világossá teszik, hogy a Gothár-ügyben a vezetőség a társulat egyöntetű támogatásával a hivatalos eljárásrendnek megfelelően járt el, ezt független szakértők bevonásával lefolytatott vizsgálat is igazolta. A színház

minden valótlan híresztelés esetén megteszi a szükséges jogi lépéseket.

Kijelentik, hogy a Katona további működését Máté Gábor személyében látják biztosítottnak.

Felháborítónak tartják, hogy transzparens, de az áldozatokat védő kommunikációnak 2019-ben az lehet a következménye Magyarországon, hogy felelős, az eljárásrendnek megfelelően eljáró vezetőt ilyen módon hurcoljanak meg. Határozottan elutasítják azokat a rágalmakat, melyek színházukat – és ezáltal a benne dolgozókat – „zaklatónak”, bűncselekményeket eltussolónak tüntetik fel.

Tüntetni hívnak

Mivel erre hivatkozva a kormány épp az egész magyar színházi életet – függetleneket és kőszínháziakat – akarja ellehetetleníteni, arra kérnek mindenkit, aki az általuk képviselt értékek mellett áll, akinek fontos a művészi autonómia és szeretne továbbra is nézőjük lenni, hogy hétfőn este 18 órakor a Városháza előtt jelenlétével fejezze ki szolidaritását társulatunk és a magyar kulturális élet egésze mellett.

A Fidesz részéről, például Kocsis Mátétól vagy Gulyás Gergelytől, egyelőre nem jelent meg semmi reagálás az új fejleményről.

FRISS HÍREK

A Független Hírügynökség kiadásai meghaladják bevételeinket.
A pártoktól független újságírás egyre nehezebb helyzetben van Magyarországon.

A hagyományos finanszírozás modelleket nem csak a politika lehetetleníti el, de a társadalmi kihívások is.

A fuhu.hu fennmaradásához, hosszútávú működéséhez, szerkesztőségünk rászorul támogatásotokra.
Segítségetekkel lehetőség nyílik arra, hogy munkánkat továbbra is az eddig megszokott színvonalon végezhessük tovább.

Ide kattintva megtalálod bankszámlaszámunkat!

NÉPSZERŰ HÍREK