Kezdőlap Címkék Fotorealisztikus grafika

Címke: fotorealisztikus grafika

A jövő videójátékainak legjobb technikai újításai

0

Innovatív technológiák a játékiparban: A kiterjesztett valóságtól a mesterséges intelligenciáig.

Egy viszonylag hosszú csendes időszak után ismét technológiai újításoktól hangos a videójátékok és az online játékok világa. A kiterjesztett valósággal és a virtuális valósággal ma már több nagy cég is próbálkozik, mint például a Valve és az Oculus, de a technológia egyszerűsített alkalmazása már az olyan innovatív online kaszinókban is megjelent, mint például az Ice Kaszinó oldala. Az utóbbi évek további fontos újításai a VR mellett a fotorealisztikus grafika, a közösségi játékélmény és az egyre jobb online többjátékos játékok.

Virtuális valóság

A virtuális valóság, azaz a “VR” napjaink egyik slágertémája. Bár sokat lehet róla hallani és sokan a jövő egyik legfontosabb technológiájának tartják, az igazság az, hogy a VR még mindig nagyon gyerekcipőben jár. Az alkalmazásának egyrészt még mindig komoly technológiai korlátai vannak, másrészt az alkalmazásának a mikéntjéről sincs még igazi egyetértés. Vannak, akik egy szemüvegen keresztül elérhető otthoni szórakoztatótechnológiának képzelik el, míg mások komplett különleges VR játékgépeket terveznek, hasonlóan a 80-as évek játéktermeihez. Emellett pedig a technológia jelenleg rendkívül drága, vagyis hiába lennének érdeklődők, a legtöbb játékos egyszerűen nem tudná vagy nem akarná megfizetni. Reálisan szemlélve a dolgokat a VR széleskörű elterjedése még évtizedeket fog igénybe venni. Ígéretes próbálkozások azért persze vannak, amelyeket ki lehet próbálni. Nagyon népszerűek mostanában például a VR horror játékok, amelyekben az “élményt” egy VR szemüveg teszi még teljesebbé, a játékos pedig két kézzel fogható kontroller segítségével irányítja a virtuális karakterét.

Közösségi játékélmény

Az online többjátékos, vagyis multiplayer játékok az internet megjelenésétől kezdve hódítanak a játékosok körében. Ahogy az internet egyre olcsóbb lett és egyre több lett a játékos, úgy nőtt ezeknek a játékoknak az aránya. Míg 15-20 éve a játékosok leggyakrabban még egyedül vagy a számítógép ellen játszottak, a túlnyomó részük ma már más emberi játékosok ellen játszik. Az utóbbi években sok újítást lehetett tapasztalni a közösségi játékok terén. Az innováció egyik iránya az volt, hogy viszonylag kis számú játékos minél jobban, vagy minél érdekesebben működjön együtt, így növelve a játékélményt. Ebből született tulajdonképpen a MOBA (multiplayer online battle arena) játékkategória, valamint az Among Us és a Battle Royale stílusú játékok is. Az online többjátékos játékok újításainak másik irányát a tömeges játékélmény jelenti. Ez olyan játékvilágokat hoz létre, ahol egyszerre akár több százan is együtt játszhatnak, akár egy viszonylag kis területen is. Ezt az irányt sok lövöldözős játéknál is meg lehet figyelni.

Szédületes mesterséges intelligencia

Annak ellenére, hogy ma a videójátékok világát egyértelműen a multiplayer játékmódok uralják, a mesterséges intelligencia jó felhasználásának a mai napig fontos szerepe van a játékélmény alakításában. Az MI által irányított karakterek hozzáadásával úgy lehet tömeges játékélményt elérni, hogy valójában csak egy tucat játékos játszik együtt. Ennek a feltétele azonban az, hogy a mesterséges intelligencia legalább annyira jól játsszon, mint egy ember. Bár egyes játékokban még a mai napig találkozhatunk gyenge mesterséges intelligenciával, ez inkább a programozók hanyagsága, mintsem a technológia hibája. Az MI technológia ma már olyan fejlett, hogy a számítógép olyan komplex játékokban is képes elverni a legtöbb emberi játékost, amelyekben korábban esélye sem lett volna. Jó példa erre a híres Starcraft 2, amely egy híresen nehéz stratégiai játék, amelyben megszámlálhatatlan sok tényezőt kell egyszerre figyelembe venni és pillanatok alatt kell döntést hozni. Mégis, a legjobb mesterséges intelligencia emberek ellen játszva a meccsek 99,8%-t megnyerte.

Minden ingyenes

A fiatalabb generáció ma már teljesen természetesnek veszi, hogy a legtöbb játékért egyáltalán nem kell fizetni. Nagyon sok online többjátékos játék ingyenesen játszható, fizetni pedig csak annak kell, aki különféle virtuális tárgyakat szeretne gyorsabban megszerezni vagy az ingyenes játékban nem szereplő dolgokhoz, karakterekhez, pályákhoz szeretne hozzáférést nyerni. Ez azonban nem volt mindig így. Az évezred elején a játékokat még nem az internetről lehetett letölteni, hanem CD-n vagy DVD-n kellett a boltban megvásárolni, nem is kevés pénzért. Míg a mai játékosok gyakorlatilag annyi játékkal játszanak, amennyivel csak akarnak, a régi játékosoknak ki kellett választaniuk a kedvenceiket, hiszen senkinek nem volt pénze az összes jó játékot megvenni. Bár az ingyenesség összességében fellendítette a videójátékipart, hátrányai is vannak. Az egyik legszembetűnőbb hátrány, hogy míg 15-20 évvel ezelőtt, egy játékos akár hónapokig, évekig is játszott egy játékkal, addig ma sokan már néhány óra alatt elunnak egy játékot és már töltik is le a következőt.

Hihetetlen látvány

A gyönyörű és egyre realisztikusabb grafika szintén egy olyan tényező, amelyet a mai játékosok már természetesnek vesznek, pedig a 90-es években a gamerek még olyan problémákkal szembesültek, hogy egyes videójátékok grafikája annyira kezdetleges volt, hogy sokszor nem is volt teljesen egyértelmű, hogy mi is van a képernyőn. A technológia fejlődésével ma már viszonylag olcsón elérhetőek jó teljesítményű videókártyák, amelyek remek látványvilágot tesznek elérhetővé. Persze a technológia csúcsát jelentő videókártyákért, amelyekkel akár 4K-ban is 60-120 FPS-el lehet játszani a legújabb játékokat, ma is vagyonokat kell fizetni. Az előrejelzések szerint a technológia fejlődésével, akár 10 éven belül elérhető lesz a szinte fotorealisztikus látvány játék közben. Ez azt jelenti, hogy a játékról készített felvétel és egy a valóságban készített videófelvétel között sok esetben nem lehet majd egyértelműen megmondani a különbséget. Ez a fajta részletesség pedig egészen új játékélménynek adhat utat.

FRISS HÍREK

A Független Hírügynökség kiadásai meghaladják bevételeinket.
A pártoktól független újságírás egyre nehezebb helyzetben van Magyarországon.

A hagyományos finanszírozás modelleket nem csak a politika lehetetleníti el, de a társadalmi kihívások is.

A fuhu.hu fennmaradásához, hosszútávú működéséhez, szerkesztőségünk rászorul támogatásotokra.
Segítségetekkel lehetőség nyílik arra, hogy munkánkat továbbra is az eddig megszokott színvonalon végezhessük tovább.

Ide kattintva megtalálod bankszámlaszámunkat!

NÉPSZERŰ HÍREK