Kezdőlap Címkék Fegyverlobbi

Címke: fegyverlobbi

Hullahegy az amerikai lövöldözésekben

Legalább tizenegy ember meghalt a pittsburghi zsinagógában az antiszemita merényletben. A szabad fegyverhasználat jogával élve ötven év alatt másfél-millióan haltak meg. Többen, mint Amerika eddigi összes háborújában.

Egyelőre változóak a számok arról, hányan estek áldozatul a Pennsylvania állambeli Pittsburgh egyik zsinagógájában szombaton, itteni idő szerint délután. A CNN esti jelentése szerint hat embert ért találat, köztük négy rendőrt, legalább négyen meghaltak az antiszemita támadásban az Élet fája zsinagógában. Az elkövető is megsérült, kórházba szállították és őrizetbe vették.

A fegyverek tartása az amerikai alkotmányban rögzített alapjog, igaz, ezt még a függetlenségi háború után, 1791-ben, a második kiegészítésben nyilvánították ki. Azóta alapjaiban változtak meg a társadalmi viszonyok, de a szabad fegyvertartás ma is kettéválasztja a lakosságot, főleg az iskolai lövöldözések után izzanak fel az indulatok.

A legsúlyosabb tömegmészárlásokban kétszáznál többen haltak meg és csaknem nyolcszázan megsebesültek 1982 óta, ahogyan azt a statista.com összeállítása tartalmazza (áprilisi adatok alapján). Látható, hogy a legutóbbi két évben 124 halálos áldozata volt lövöldözéses merényleteknek.

Forrás: statista.com

Ami a legmegdöbbentőbb, az az, hogy csupán az elmúlt ötven évben több haláleset írható fegyverek számlájára, mint amennyien az Egyesült Államok 1775 óta viselt összes háborújában elestek.

Forrás: statista.com

A fegyverbirtoklás legalább némi korlátozásáért folytatott eddigi – demokrata párti – kísérleteinek kudarcában nem csak az emberek tudatába mélyen beleégett „alapjognak” van szerepe, hanem a fegyverlobbinak is. A Nemzeti Fegyverszövetség (NRA) évente dollármilliókat költ a korlátozás nélküli fegyvertartás támogatására. Az amerikai törvényhozásban bevallott lobbiösszeg tendenciájában egyre nő. A számok azt mutatják, hogy Donald Trump megválasztása óta óriásit ugrott a politikai lobbizásra fordított pénz.

Forrás: statista.com

Az USA 330 milliós lakosságának kezében nagyjából 400 millió (!) fegyver van, a Föld egészében civilek által birtokolt pisztolyok-puskák csaknem fele.

Amiből levonható az a cseppet se elhamarkodott következtetés, hogy a magánkézben lévő fegyverek általi hullahegy magassága csak nőni fog a következő években.

 Donald Trump ismét feltétlen támogatásáról biztosította a fegyverlobbit

0

A kampányfinanszírozást ellenőrző Center for Responsive Politics nevű intézet adatai szerint az NRA 55 millió dollárral támogatta Trumpot és más republikánus jelölteket a 2016-os elnök- és kongresszusi választásokon.

Alig három hónappal a parklandi iskolai vérengzés után Donald Trump amerikai elnök ismét feltétlen támogatásáról biztosította a fegyverlobbi legjelentősebb szervezetét annak éves kongresszusán pénteken Dallasban.

Noha az elnök a 17 halálos áldozatot követelő februári lőfegyveres ámokfutás hatására szemmel láthatóan hajlott arra, hogy kezdeményezze a fegyvertartási törvények szigorítását – például a fegyvervásárlási korhatár megemelését -, és hogy erről tárgyal a Nemzeti Fegyverszövetséggel (NRA), Trump a kongresszuson ígéretet tett arra, hogy amíg ő az államfő, megvédi a fegyvertartás jogát mostani formájában. Ismét felvetette azt a korábbi javaslatát, hogy fel kell fegyverezni a tanárokat, és még jobban meg kell erősíteni az iskolák biztonságát, hogy ne fordulhassanak elő a floridaihoz hasonló esetek. Az NRA támogatja Trump eme javaslatait, és semmilyen korlátozást nem akar, mert azt az alkotmány fegyvertartásra vonatkozó, második módosítása megsértésének tartja.

A kampányfinanszírozást ellenőrző Center for Responsive Politics nevű intézet adatai szerint az NRA 55 millió dollárral támogatta Trumpot és más republikánus jelölteket a 2016-os elnök- és kongresszusi választásokon.

Tekintettel az idén novemberi részleges kongresszusi választásokra Trump azzal a fenyegetéssel biztatta az NRA tagjait a republikánusokra való szavazásra, hogy ha a demokraták ellenőrzése alá kerül a szövetségi törvényhozás, akkor ők „el fogják venni az amerikaiak fegyvereit”. „Ha az ország meghozná ezt a drasztikus lépést, akkor akár a teherautókat is be lehetne tiltani, mert ezek a mániákus terroristák új fegyverei” – jelentette ki.

A fegyvertartás joga mellett azzal is érvelt az elnök, hogy a 130 halálos áldozatot követelő, 2015. november 13-i párizsi terrortámadás sokkal kevesebb áldozattal járt volna, ha nem csak a merénylőknek lett volna lőfegyvere, hanem bárkinek, aki jelen volt és visszalő.

A demokraták valóban szigorítani szeretnék a fegyvertartás szabályait, de ez nem ásná alá a második alkotmánymódosítást – jegyezték meg hírügynökségek.

Noha számos, sok halálos áldozattal járó lőfegyveres ámokfutás történt az Egyesült Államokban, a február 14-i parklandi tragédia hatására úgy tűnt, hogy fordulat történt a fegyvertartásról szóló társadalmi vitában.

Az NRA éves kongresszusán várhatóan több mint 70 ezer tag vesz részt a hétvégén. Az esemény ellen valószínűleg több tüntetést is lesz a fegyvertartást szigorítani akarók részéről.

FRISS HÍREK

A Független Hírügynökség kiadásai meghaladják bevételeinket.
A pártoktól független újságírás egyre nehezebb helyzetben van Magyarországon.

A hagyományos finanszírozás modelleket nem csak a politika lehetetleníti el, de a társadalmi kihívások is.

A fuhu.hu fennmaradásához, hosszútávú működéséhez, szerkesztőségünk rászorul támogatásotokra.
Segítségetekkel lehetőség nyílik arra, hogy munkánkat továbbra is az eddig megszokott színvonalon végezhessük tovább.

Ide kattintva megtalálod bankszámlaszámunkat!

NÉPSZERŰ HÍREK