Kezdőlap Címkék Fácán

Címke: fácán

A Fidesz 17 pillanata – 14. Lázár János, a fácánok foglya

A 2014-es év valódi politikai csemegével indult: január elején derült ki, hogy nem csak Semjén Zsolt szeret vadászni, de Lázár János is szívesen hódol e nem kifejezetten hétköznapi időtöltésnek. Oszter Sándor színész felesége Failoni Donatella dicsekedett el ezzel a Facebookon, 18 fotót is közzé tett, melyeken más prominensek, valamint közel ezer lelőtt fácán társaságában Lázár János is feltűnik.

 

A fotókon látszott, hogy valóban díszes társaság jött össze, hogy lelőjenek 913 fácánt. Láthattuk a képeken mulatozás közben Habsburg-Lotharingiai Mihály főherceget, gróf Károlyi Lászlót és feleségét, Miklós liechtensteini herceget és feleségét, vagy a mostanság nem színészi munkáiról, hanem bírósági fellépéseiről ismert Oszter Sándort és feleségét, valamint Lázár Jánost is.

Az akkori bejegyzés szerint

913 fácánt lőttek le,

igaz, utóbb kiderült, hogy a képek nem Lázár János birtokán, hanem a Vadex Zrt. soponyai vadászházában készültek. Donatella Failoni utóbb törölte a képeket, mert, mint írta, „látom, óriási hűhó lett a vadászatból, amin részt vettem”.

Szerinte nem kell mindenből politikai ügyet csinálni. A vadászat ugyanis ősrégi dolog, a vezető politikusok mindig körülvették magukat művészekkel, tette hozzá mindehhez Oszter Sándor felesége. Majd, hogy még véletlenül se legyenek kétségeink, mit is gondol erről az egészről, hozzátette: „sohasem csináltam titkot abból, hogy jobboldali vagyok, és a baloldali ismerőseimnek üzenem, hogy Soponya, ahol most voltam, Kádár elvtárs fő területe volt egykor, és jártam a nem semmi vadászházában is. Akik most ezt a vadászatot nehezményezik, ne felejtsék el, hogy akik mellé állnak most, Kádár örökösei. Azt hiszik, hogy a baloldalon nincsenek ilyen vadászatok?”

A hivatalos vadászati árjegyzék szerint egy fácán kilövése áfával együtt mintegy húsz euróba kerül.

Lázár János és társai ezek szerint ötmillió forintnál is többért lőtték le a 913 fácánt. (A szállás, valamint az elfogyasztott ételek és italok költsége nincs benne az árban.)

Failoni Donatella és Lázár János. Fotó: Facebook.

Lázár János kabinetfőnöke azzal mentegette a főnökét, hogy a résztvevők összedobták a pénzt, Lázár János pedig nem vendéglátó, hanem vendég volt. De ettől még persze marad a kérdés, hogy ki fizette Lázár János államtitkár költségeit?

Még el sem ült a januári botrány, amikor májusban robbant az újabb bomba: ekkor meg az tudódott ki, hogy

Lázár János 75 ezer euró, azaz mintegy 23 millió forint értékben rendelt fácánvadászatot.

Az Átlátszó szerezte meg azt a szerződést, mely szerint Lázár magánszemélyként rendelte meg 2014. november 7-8-ra a vadászatot a Lesy ČR nevű cseh állami erdészeti vállalattól. A Hradec Králové-i székhelyű Lesy fő profilja a cseh állami tulajdonú erdők fenntartása és vagyonkezelése, de vadásztatással is foglalkoznak.

Ez utóbbi vadászatból végül nem lett semmi, a kínos kritikák – no meg feltehetőleg némi főnöki rosszallás – hatására Lázár visszamondta a vadászatot.

Lázár János amúgy nem urizálásból, hanem szenvedélyből vadászik. Ezt onnan tudjuk, hogy ő maga mondta ezt az Origónak. (2014 írtunk akkor, ma az Origo nem közölne ilyen cikkeket – a szerk.) Lázár hozzátette: tudja, hogy ez sokakban ellenérzéseket kelt, de nem tehet róla, nem képes leszokni róla.

Vagyis, amint azt a mondat második fele sugallja, Lázár János próbált már leszokni erről a maga által is károsnak ítélt szenvedélyéről, ám mindezidáig sikertelenül. Hogy miként igyekezett megszabadulni a szenvedélyétől, arról nem árult el részleteket, első körben feltehetőleg barátokhoz, ismerősökhöz fordult, tőlük kérdezte meg, hogy mit javasolnak.

Lázár János tehát nem bűnös, hanem áldozat. Bármennyire is szeretnék egyesek rákenni a dolgot, nem ő tehet arról, hogy ilyen, sokak szemében ellenszenves szenvedélynek hódol.

A sorozat előző két része itt olvasható:

Rogán Antal, a feltaláló

Orbán Ráhel Svájcban és az Operában

A Független Hírügynökség kiadásai meghaladják bevételeinket.
A pártoktól független újságírás egyre nehezebb helyzetben van Magyarországon.

A hagyományos finanszírozás modelleket nem csak a politika lehetetleníti el, de a társadalmi kihívások is.

A fuhu.hu fennmaradásához, hosszútávú működéséhez, szerkesztőségünk rászorul támogatásotokra.
Segítségetekkel lehetőség nyílik arra, hogy munkánkat továbbra is az eddig megszokott színvonalon végezhessük tovább.

Ide kattintva megtalálod bankszámlaszámunkat!