Kezdőlap Címkék Európai Turista Bizottság

Címke: Európai Turista Bizottság

Az amerikai turisták mentik meg az európai turista szezont

0

Két órát kell sorban állni az Eiffel toronynál Párizsban, korlátozzák a bejutást az Akropoliszra Athénben, pokoli a meleg a legtöbb helyen, de mégiscsak elérhető közelségbe kerültek a Covid járvány előtti utolsó békeév, 2019 rekord eredményei. A hőség és a drágaság ellenére jól megy a turizmus egész Európában, de miért?

Június elejétől augusztus végéig 25%-kal több turista repült Európa északi részén mint tavaly, Délen ez a szám 13%. A három nyári hónapban a szállodai foglalások alig négy százalékkal maradtak el a rekordot jelentő 2019-es évtől. Ez azért igen figyelemreméltó – írja a londoni Financial Times, mert 2019 óta a szállodai árak Párizsban például 79%-kal növekedtek! Tegyük hozzá, hogy már 2019-ben sem voltak igazán alacsonyak.

Franciaország rekord bevételre számít a turizmusból:

“A rendkívül jó nyári szezon 64-67 milliárd eurót hozhat a konyhára” – jelentette ki Olivia Grégoire, francia idegenforgalmi miniszter. A bevételek szempontjából Franciaország az első helyezett a nemzetközi turizmusban, az USA a második, Spanyolország a bronzérmes.

A spanyolok sem panaszkodhatnak hiszen a rekkenő hőség ellenére 47,6 millió külföldi turistát fogadtak az év első hét hónapjában. Ez 21%-os növekedést jelent, és alig 0,8%-kal marad el a rekordot jelentő 2019-es évtől.

A szép számokat látva, nem csoda, ha az Európai Turista Bizottság igazgatója, Eduardo Santander elégedetten jelentette ki, hogy “a nem könnyű gazdasági helyzet ellenére a turizmus igen figyelemreméltó eredményeket produkált Európában.”

Miért? Mert sok az amerikai turista – mondja a Hilton európai és közel-keleti hálózatának igazgatója. Simon Vincent megjegyzi, hogy

“Londonban szinte mozdulni sem lehet, olyan sok az amerikai turista.”

A Hilton igazgató szerint az emberek utazni akarnak, és ezért alkalmazkodnak a hőséghez és elfogadják a magasabb árakat is.

Az Oxford Economics becslései szerint Londonban idén 13%-kal több amerikai turista jár majd mint 2019-ben. Barcelonában még inkább nő az amerikai turisták száma: 16%-os növekedést várnak ebben az évben 2019-hez képest.

Az amerikai turistáknak azért örülnek különösen Európában, mert vastagabb a pénztárcájuk és szívesebben költenek mint más turisták. Emiatt a luxusszállodák és éttermek különösen jól teljesítenek a kontinensen.

Mi történt a hazai turizmussal?

A Covid járvány idején ez domináns jelenséggé vált, így érthető, hogy azóta kissé visszaesett, de továbbra is jelentős a szerepe a bevételek alakulásában különösen a csúcsszezonon kívül. A főszezonban az történt, hogy a pénzes amerikai turisták kiszorították a hazaikat sokhelyen a szállodákból, ahol rekord magasra emelkedtek az árak.

A hőség nem akadály

Görögországban erdőtüzek pusztítanak, korábban Rodosz szigetéről ki kellett menekíteni
20 ezer turistát emiatt, de ezek a hírek sem rettentették el a turistákat Görögországtól.

Sokkal több helyet foglaltak a Görögországba tartó repülőgépekre a főszezonban mint 2019-ben! Ez a 10%-os növekedés rekord, egyetlen más európai ország sem produkált ilyen kiváló eredményt. Mindez persze összefügghet azzal, hogy Görögország viszonylag olcsó, és ezért a turisták hajlandók elviselni a pokoli hőséget és a fenyegető erdőtüzeket is.

Olaszországban azt lehet megfigyelni, hogy a hagyományos célpontok mint Róma, Firenze és Velence jól teljesítettek, de a Mezzogiorno, a Dél leszerepelt: összesen 82 millió vendégéjszakát regisztráltak, ez 800 ezres csökkenést jelent a múlt évhez képest. Az olasz szállodások szerint a hőség miatt jöttek kevesebben az idén külföldről mint tavaly.

Észak Olaszországban viszont olyan sok turista nyaralt, hogy egyes helyeken korlátozásokat vezettek be. Így például Portofino kikötőjében tilos szelfit készíteni a belvárosban, mert az leállítja a gyalogosforgalmat a szűk utcákban. Aki mégiscsak meg akarja örökíteni magát Portofino belvárosában, az 270 eurós bírságra számíthat.

Velencében egyrészt örültek annak, hogy a turisták szép számban visszatértek viszont a helyi lakosság szomorúan vette észre, hogy akkora az érdeklődés az ingatlanok iránt, amely már meghaladja az ő lehetőségeiket. Mind több külföldi szerez magának lakást Velencében míg az őslakosság lassacskán kénytelen kiköltözni a magas árak és a nagy tömeg miatt.

Amszterdamban, a másik túlságosan nagy turizmustól szenvedő városban a városi tanács úgy döntött, hogy az emeletes turistahajók nem futhatnak be a csatornákba, mert akadályozzák a forgalmat.

A Bloomberg megjegyzi, hogy a dollár a király: már évek óta nem fordult elő, hogy nyolc héten keresztül emelkedjen az árfolyama. Így menthetik meg az amerikai turisták az európai turista szezont, melynek magas árait a hazai lakosság nem könnyen fizeti meg a népszerű turista célpontokon Európában.

FRISS HÍREK

A Független Hírügynökség kiadásai meghaladják bevételeinket.
A pártoktól független újságírás egyre nehezebb helyzetben van Magyarországon.

A hagyományos finanszírozás modelleket nem csak a politika lehetetleníti el, de a társadalmi kihívások is.

A fuhu.hu fennmaradásához, hosszútávú működéséhez, szerkesztőségünk rászorul támogatásotokra.
Segítségetekkel lehetőség nyílik arra, hogy munkánkat továbbra is az eddig megszokott színvonalon végezhessük tovább.

Ide kattintva megtalálod bankszámlaszámunkat!

NÉPSZERŰ HÍREK