Kezdőlap Címkék Észak-Kora

Címke: Észak-Kora

Trump az oroszoknak és a kíniaknak is nekiment

0

Oroszország nem segít nekünk Észak-Koreával kapcsolatban – mondta az amerikai elnök a Reutersnek a Fehér Házban. Kínát pedig az amerikai szellemi tulajdon ellopásával vádolta meg Donald Trump.

Az amerikai elnök gazdasági főtanácsadója társaságában adott exkluzív interjút a Reuters hírügynökségnek. Ebből többek között kiderült, hogy a Fehér Ház nagy összegű bírságot kíván kiróni a kínaiakra, akik

“arra kényszerítettek amerikai vállalatokat, hogy magukkal vigyék az új technológiákat Kínába”.

Trump és tanácsadója, Gary Cohn szerint a kínaiak csak úgy engedélyeztek jelentős beruházásokat Kínában az amerikai információs technológia élvonalába tartozó cégeknek, ha magukkal hozzák a legkorszerűbb technológiát, ezzel pedig jelentős kár érte Amerikát hiszen a kínaiak nem fizettek ezért viszont hamar ki tudták fejleszteni a saját informatikai ágazatukat.

Trump vádja nem alaptalan. A kínaiak azt szeretik általában, ha a jelentős külföldi cégek vegyes vállalatokat hoznak létre Kínában. Ez a cégek számára a kínai adózás miatt előnyös, a kínaiak pedig le tudják másolni a legmodernebb technológiákat. Ezt mindkét fél régóta tudta, de az üzlet részének tekintették. Trump viszont arra törekszik, hogy megőrizze az USA vezető szerepét a globális gazdaságban, és a modern informatikai technológia terén. Arra a kérdésre, hogy nem robbant-e ki a bírsággal kereskedelmi háborút, az elnök azt válaszolta, hogy reméli, hogy nem. (A kínai külügy szóvivője Trump vádjaira csak annyit mondott, hogy Kína nem kényszerít egyetlen külföldi befektetőre sem különleges feltételeket.)

Donald Trump az oroszoknak is nekiment az interjúban. Arról beszélt, hogy egyáltalán nem segítenek az Észak-Koreai válság megoldásában. Elődeit, Bill Clintont, George W. Bush-t és Barack Obamát pedig azzal vádolta, hogy hibát követtek el azzal, hogy képtelenek voltak megoldani a krízist. Az elnök szerint

az Észak-Koreával fennálló ellentétet békés úton kellene megoldani, de nagyon valószínű, hogy ez nem fog sikerülni.

Dicsérte a kínaiak erőfeszítéseit ebben a tekintetben, de azért hozzátette, hogy ők is tehetnének többet azért, hogy gazdaságilag ellehetetlenítsék Észak-Koreát. Az oroszok szerepével kapcsolatban pedig egyenesen úgy fogalmazott, hogy amit Kína elvesz Észak-Koreától, azt az oroszok visszaadják.

A rakétakilövés után erősödött a feszültség a Koreai-félszigeten

0

Észak-Korea újabb interkontinentális ballisztikus rakétával hajtott végre kísérletet – a rakéta hatótávolsága olyan, hogy elérheti vele az Egyesült Államok területét. Az ENSZ főtitkára máris közleményben ítélte el a kísérletet. Az USA-ban már vannak, akik nekiálltak kardot csörtetni, de Trump egyelőre csak belpolitikai témájú megjegyzést tett az észak-koreai kísérlettel kapcsolatban. 

Élesen elítélte Észak-Korea legújabb ballisztikus rakétakísérletét Antonio Guterres. Az ENSZ főtitkára által kiadott közlemény szerint Phenjan egyértelműen megsértette a Biztonsági Tanács határozatait és azt mutatja, hogy Észak-Korea teljes egészében figyelmen kívül hagyja a nemzetközi közösség véleményét.

A közlemény egyben óvja Phenjant a további hasonló lépésektől, és felkéri a feleket a feszültség enyhítésére.

– idézi a CNN.

Donald Trump amerika elnök belpolitikai célokra használta fel a hírt. Alig pár órája azt tudatta a Twitteren, hogy az észak-koreai rakétákísérlet után még fontosabbnak tartja a kormány és a hadsereg megfelelő finanszírozását. “A demokraták nem tarthatják a sereg finanszírozását az amnesztia és az illegális bevándorlás túszaként.”

Mindenesetre a hírre Lindsey Graham republikánus szenátor a hírtelevíziónak egy potenciális konfliktusra figyelmeztetett Észak-Koreával, mint leszögezte:

“Ha háborúznunk kell, akkor háborúzni fogunk.”

Észak-Korea közép-európai idő szerint tegnap este újabb ballisztikus rakétakísérletet hajtott végre, majd tudatta: hogy bebizonyította, már képes elérni az Egyesült Államok területét. A Hvaszong-15 típusú interkontinentális ballisztikus rakéta robbanófejjel is felszerelhető, 4475 kilométeres magasságba emelkedett, és 53 percnyi repülés után indítóhelyétől 950 kilométer távolságra, japán felségvizeken csapódott be.

Korábban a FüHü is rendszeresen beszámolt arról, hogy Észak-Korea az utóbbi hónapokban folyamatosan hajtott végre katonai célú kísérleteket, köztük nukleáris atomrobbantást is.

A Koreai-Félszigeten mintegy két hónapja már komoly feszültségek voltak hasonló észak-koreai kísérletek miatt. Augusztus 9-én Észak-Korea valószínűleg föld alatti atomrobbantást hajtott végre, már a hatodikat, amely két erős földrengést váltott ki. Az észak-koreai bejelentés szerint a Kim Dzsong Un utasítására elvégzett teszt célja annak megerősítése volt, hogy a bomba egy újonnan kifejlesztett interkontinentális ballisztikus rakétára szerelhető, és a kísérlet “tökéletesen sikeres” volt.

Észak-Korea július 4-én lőtte ki első interkontinentális ballisztikus rakétáját, július 28-án pedig a másodikat. Szakértők számításai szerint

A HVASZONG-14-ES TÍPUSÚ RAKÉTA HATÓSUGARA 10 EZER KILOMÉTER, VAGYIS ÉSZAK-KOREA ELÉRHETI VELE AZ AMERIKAI NAGYVÁROSOKAT, LOS ANGELEST VAGY AKÁR CHICAGÓT IS.

Az ENSZ Biztonsági Tanácsa egy héttel a második ICBM kilövése után egyhangúlag elfogadott határozattal újabb szigorú büntetőintézkedésekkel sújtotta Észak-Koreát. 2006 óta ez volt a Phenjan ellen foganatosított nyolcadik szankciós határozat, de a kommunista rezsimet mindeddig nem sikerült eltántorítani nukleáris és rakétaprogramja fejlesztésétől.

FRISS HÍREK

A Független Hírügynökség kiadásai meghaladják bevételeinket.
A pártoktól független újságírás egyre nehezebb helyzetben van Magyarországon.

A hagyományos finanszírozás modelleket nem csak a politika lehetetleníti el, de a társadalmi kihívások is.

A fuhu.hu fennmaradásához, hosszútávú működéséhez, szerkesztőségünk rászorul támogatásotokra.
Segítségetekkel lehetőség nyílik arra, hogy munkánkat továbbra is az eddig megszokott színvonalon végezhessük tovább.

Ide kattintva megtalálod bankszámlaszámunkat!

NÉPSZERŰ HÍREK