Kezdőlap Címkék Esővíz

Címke: esővíz

Hogyan ellensúlyozhatjuk a kertben a klímaváltozás hatásait?

0

A klímaváltozás hatásai, a különféle időjárási szélsőségek, mint például a száraz, forró napok, vagy az egyszerre lezúduló nagy mennyiségű csapadék, nem csak a mezőgazdaságot állítják kihívások elé, hanem a házi kertekben is problémát okoznak, amire kerttulajdonosként reagálnunk kell.

A kert kialakítása során, egyrészt arra kell törekednünk, hogy alkalmazkodjunk a megváltozott körülményekhez, másrészt pedig csökkenteni kell a kert fenntartási igényét. Cikkünk további részében, ehhez adunk néhány egyszerűen megvalósítható ötletet.

Megfelelő növényválasztás

Új növények ültetésekor vegyük figyelembe a növény adottságait, és az öntözés igényes, vagy éppen hűvös, párás klímát kedvelő növényeket inkább kerüljük. Részesítsük előnyben azokat a fajokat, amelyek jól bírják a szélsőséges időjárási körülményeket.

Érdemes például a honos növények közül válogatni, mivel ezek egyrészt illeszkednek a tájba, másrészt, megszokták a lokális klímaviszonyokat. Talán mondani sem kell, hogy mennyire fontos, hogy lombos fákat is ültessünk, amelyek árnyékolnak és részt vesznek az oxigéntermelésben is.

A mediterrán növények, a tűző napra ültethető virágok, valamint a szárazságtűrő díszcserjék szintén helyet kaphatnak a kertben, mivel jól bírják a forróságot és minimális nedvességgel is beérik. Érdemes még szót ejteni a pázsitról is, mely rendkívül fenntartás igényes, és főleg ilyen száraz, meleg nyarakon rengeteg öntözést igényel.

Az „élére állított” pázsit helyett, jobb megoldást jelentenek a gyeppótló növények és a szárazságot jobban tűrő, természetes hatású ősgyepek. Másik megoldás, ha a pázsit méretét csökkentjük, illetve a kert kihasználatlan részeit talajtakaró dísznövényekkel népesítjük be.

Hasznosítsd az esővizet

A tartós szárazság és forróság, valamint a hirtelen lezúduló nagy mennyiségű csapadék egyaránt problémát jelenthet a kertben. Némi egyensúlyt teremthetünk azzal, ha az esővizet megpróbáljuk gyűjteni, így az öntözéshez jóval kevesebb értékes, tiszta csapvizet használunk fel.

Az esővizet gyűjthetjük egy az ereszcsatorna aljára erősített hordóba, vagy több nagyméretű edénybe, vagy akár egy föld alá süllyesztett esővízgyűjtő tartályba is.

Részesítsd előnyben a bio megoldásokat

A kertészkedés során könnyű beleesni abba a hibába, hogy a növényvédelmi célokra egyre több és több vegyszert használunk, érdemes ezek helyett elsajátítani a biokertészkedés fortélyait és megismerkedni az előnyös növénytársításokkal is.

Bolti permetszerek helyett használjunk például csalánlevet, zsúrlófőzetet, kamillalét, műtrágya helyett alkalmazzunk komposztot, rovarok ellen vessünk be a veteményesben rovarhálót, a pajorokat térítsük el csalinövénnyel, a csigákat pedig tartsuk távol zúzott tojáshéj vagy fahamu sánccal.

Termessz zöldségeket

A házi zöldségtermesztés, amellett hogy kiváló hobbi, segíthet valamelyest csökkenteni az ökológiai lábnyomunkat is. A messziről szállított, vegyszerekkel kezelt zöldségeket kiválthatjuk a saját terményünkkel.

Nem kell természetesen azonnal több száz négyzetméteres kertben gondolkodni, elkezdhetjük a kertészkedést néhány négyzetméteren, magaságyásban vagy balkonon is. Érdemes egyszerűen nevelhető zöldségekkel és fűszernövényekkel kezdeni, akkor a sikerélmény is garantált.

Talajtakaró mulcsozással, valamint csepegtető öntözéssel még inkább könnyíthető a házi zöldségtermesztés.

Vásárolj helyben, piacon

Ha nem tudunk vagy szeretnénk mindent megtermelni a kertben, akkor azt valahol meg kell vásárolnunk. Az üzletekben gyakran felesleges műanyag csomagolásban találjuk meg, az előtte rengeteget utaztatott zöldségeket és gyümölcsöket.

Érdemes helyi termelőktől, piacokról beszerezni az árut és azt a saját táskákban, kosarunkban hazaszállítani, így csökkentve a hulladék mennyiségét. A feldolgozatlan növényi részeket dobjuk a komposztra, így rendkívül értékes, jó minőségű szerves tápanyaghoz juthatunk, melyet beforgathatunk kertünk talajába.

Alakíts ki állatbarát kertet

A klímaváltozás hatásai a körülöttünk élő állatokra is hatással vannak, ezért lényeges, hogy a kertet a rovarok, madarak, sünök és minden más élőlény számára kedvező környezetté alakítsuk.

Néhány egyszerűen és gyorsan megvalósítható ötlet a teljesség igénye nélkül:

  • helyezzünk el rovarhotelt a kertben
  • ültessük méh és pillangócsalogató növényeket
  • telepítsünk fészkelőhelyet és táplálékot biztosító fákat és cserjéket
  • itassuk a madarakat
  • helyezzünk ki madárodút

Bízunk benne, hogy sikerült néhány hasznos ötletet adunk a kert kialakításához. Sikeres kertészkedés kívánunk!

FRISS HÍREK

A Független Hírügynökség kiadásai meghaladják bevételeinket.
A pártoktól független újságírás egyre nehezebb helyzetben van Magyarországon.

A hagyományos finanszírozás modelleket nem csak a politika lehetetleníti el, de a társadalmi kihívások is.

A fuhu.hu fennmaradásához, hosszútávú működéséhez, szerkesztőségünk rászorul támogatásotokra.
Segítségetekkel lehetőség nyílik arra, hogy munkánkat továbbra is az eddig megszokott színvonalon végezhessük tovább.

Ide kattintva megtalálod bankszámlaszámunkat!

NÉPSZERŰ HÍREK