Kezdőlap Címkék Esküvő

Címke: esküvő

Esküvői helyszín választása nyári időszakra

0

A legforróbb évszakot tekintjük az igazi lakodalmi szezonnak. A legtöbb pár ilyenkor kel egybe, ezért komoly verseny zajlik a helyszínekért. Ráadásul mindenki a különlegesre törekszik. Ha Nektek is ilyen terveitek vannak, tartsatok velünk! Mutatunk néhány lehetőséget a nyári időszakra.

Vízparti helyszínek

A legszebb díszletet a természet szolgáltatja. Különösen illik ez a vízparti ceremóniákra, melyek a valóságban és fotókon is csodásan mutatnak. Az időpont pedig akár naplemente is lehet, ha még romantikusabb élményre vágyunk. Az ilyen esküvő ráadásul több izgalmas lehetőséget is tartogat, például az alábbiakat:

 • egybekelés hajón
 • érkezés motorcsónakon
 • házasságkötés vitorláson
 • vacsora sétahajózás közben

Amennyiben a szállás is a vízparthoz közel helyezkedik el, a vendégek is tartalmasan tölthetik a megelőző vagy következő napot. Így mindenki elégedett lesz.

Amennyiben messzebbre vágyunk, akár szomszédos országban is találunk alkalmas tengerparti szakaszt a Nagy Napunkra. A homokos part, a végtelen kékség és egy lenge stílusú menyasszonyi ruha adja az ilyen ünnep könnyed, mégis édes hangulatát.

Az erdő rejtekén

A hőségben jól esik árnyas fák alá bújni. Miért ne lehetne ez álmaink helyszíne? Több eldugott kis kápolna is található az országban, s mellettük egy kis tisztáson elhelyezhetők székek vagy szalmabálák. Persze akár piknik jelleget is ölthet az esemény, ha úgy készülünk. A díszítés egyszerűen megoldható, például színes vadvirágokkal és könnyed szövetekkel.

Szerencsére több cég foglalkozik erdei esküvő megszerzésével. S ha nem találjuk a nekünk tetsző kápolnát, vagy nem szeretnénk egyházi szertartást, ők gyönyörűen berendezik a polgári ceremónia színterét is.

Esküvő a tanyán

Szintén természetközeli, és kiváló nyári választás a tanya. Itt elsősorban tradicionálisabb- népiesebb szertartást lehet elképzelni, de vannak, akik összekötik modern vagy vintage stílussal is. A lovaglás szerelmeseinek pedig például ez a legtökéletesebb választás.

Szállás, étkezés és tér szempontjából nagyon praktikus egy tanya. A táncmulatság színtere lehet az egyszerűen díszített pajta meleg fényekkel. Ráadásul a meghívott gyerekek is jól elfoglalják magukat a kisebb-nagyobb állatokkal a végtelennek tűnő mezőn.

Egy kellemes kastélyszállóban

A kastélyszállók számos előnye közül kiemelkedik, hogy legtöbbjük a fenti három lehetőség pozitívumait egyesíti. Általában festői környezetben helyezkednek el, természetes vizekhez közel, vagy erdő veszi őket körül. Hatalmas területtel és sokszor több rendezvényteremmel is rendelkeznek.

Mindezeken felül kellemes időutazást nyújtanak párszász évvel ezelőttre, a történelem egy korszakába. Teszik ezt páratlan eleganciával.

További előnyük a rengeteg szolgáltatás, melyeket a ceremóniát megelőző és követő napokban nyújtanak, például a wellness lehetőségek, borkóstolás vagy vadászat. Így komplex élményt adnak.

Hasznos tanácsok nyári rendezvényekhez

Előfordul, hogy megálmodjuk a Nagy Napot, mégsem a terveink szerint sikerül. Érdemes néhány dologra figyelni, hogy valóban jól alakuljon minden:

 • A vendégeket mindig tájékoztassuk a körülményekről! (pl. megközelíthetőség, praktikus öltözet)
 • Készüljünk B tervvel eső vagy vihar esetére!
 • Számoljunk a szúnyogokkal!
 • Gondoljunk a légkondicionálás szükségességére, szabadtéri lakodalom esetén pedig vegyük figyelembe az alacsony esti hőmérsékletet!
 • Reális módon szervezzük meg az étkezést! (pl. ne menjen a helyszínválasztás az étkezés rovására)
 • Ne csak a web segítségével szervezzünk, látogassunk meg sok szolgáltatót, gyűjtsünk információt! Bár lánykérés előtt például sokat segít eljegyzési gyűrűk kínálata webáruházban, a rendezvényszervezésnél fontosak a személyes tapasztalatok is.
 • Ha pedig megtaláltuk, amiről álmodtunk, gyorsan foglaljuk le! A legjobbak hamar elkelnek.

Összefoglalva: A nyári időszakban sokan kelnek egybe. Népszerűek a hagyományos rendezvénytermek, de a kültéri esküvők és lakodalmak is egyre gyakoribbak. Rengeteg kreatív lehetőség rejlik bennük, de érdemes nagyon átgondolni a szervezést.

Quentin Tarantino zsidó esküvője

0

Egy reform rabbi és mindössze húsz vendég volt jelen Quentin Tarantino és Daniella Pick esküvőjén Hollywoodban. Az 55 éves filmrendező Beverly Hillsben levő villája volt a helyszín. A Ponyvaregény rendezője kipaban vett részt az esküvőn, ahol a hollywoodi hírességek közül jelen volt Harvey Keitel és Tim Roth.

A menyasszony a híres izraeli pop énekes, Tzvika Pick lánya. Az izraeli sztár egészségi okból nem vehetett részt lányának esküvőjén. Quentin Tarantino akkor ismerkedett meg későbbi feleségével amikor 2009-ben Izraelben járt, hogy a filmjeit népszerűsítse. Az izraeli ynetnews szerint szándékosan nem verték nagy dobra az esküvőt. A pár ugyanis már többször is szakított meglehetősen viharos körülmények között, ezért el akartak kerülni minden feltűnést – főként pedig a bulvárlapok pletykáit. A húszéves korkülönbség miatt Quentin Tarantino az ugratások állandó célpontja volt Hollywoodban. Így most csakis azokat hívta meg az esküvőre, akinek a diszkréciójában biztos volt.

Elvált sorozatszínész lesz a brit királyi család legújabb tagja

Visszafogott, hatszáz fős szertartáson házasodik össze II. Erzsébet unokája, Harry herceg és az amerikai sorozatszínész, Meghan Markle. A szombati esküvő több korábbi hagyománnyal is szakít, bár Harry herceg párválasztása is szokatlannak számít a királyi családban. Ott lesz-e a menyasszony apja az esküvőn? Milyen ruhát visel majd Meghan Markle? Meghívták-e Donald Trumpot? Összeszedtünk mindent, amit tudni érdemes a nagy nap előtt.

 

A legutóbbi nagyszabású királyi esküvő, azaz Vilmos herceg és Katalin hercegné 2011-es egybekelése előtt még arról beszélt mindenki, hogy milyen nagy dolog, hogy egy közember kerül a királyi családba. Nos, Harry herceg jóval messzebbre ment, mint bátyja. Az ő választottja nemcsak közember, hanem egy sorozatszínész, aki idősebb a hercegnél, amerikai, elvált, színes bőrű és még a rokonsága is balhés.

Ehhez érdemes felidézni, hogy amikor a brit királyi család egy magas rangú tagja utoljára arra vetemedett, hogy elvegyen feleségül egy elvált amerikai nőt, története egyik legnagyobb válságával kellett szembenéznie a monarchiának. VIII. Edward 1936-ban kénytelen volt lemondani a trónról, hogy házasságra léphessen Wallis Simpsonnal. Ehhez képest hatalmas előrelépés, hogy Harry herceg minden további nélkül megteheti szombaton ugyanezt, ráadásul egy fényes ünnepség keretében, még akkor is, ha csak hatodik a trónutódlási sorban.

Érdekesség, hogy épp a hatodik helyen álló trónörökösig van arra szükség, hogy az uralkodó, azaz jelen esetben II. Erzsébet hivatalosan is áldását adja a királyi család tagjainak házasságkötésére. A királynő a hétvégén alá is írta az ehhez szükséges dokumentumot (Instrument of Consent), tehát semmi akadálya nincs, hogy szombaton megtartsák az esküvőt.

Az eljegyzés

Harry herceg és Meghan Markle 2016 nyarán jöttek össze, a Buckingham palota pedig 2016 novemberében közleményben erősítette meg, hogy néhány hónapja egy párt alkotnak, egyben a herceg arra kérte a médiát, hogy fejezze be kedvese és családja zaklatását. Hivatalosan viszont csak 2017 szeptemberében mutatkoztak először együtt a háborús veteránoknak rendezett, és Harry herceg által életre hívott Invictus Games-en, Torontóban.

Harry herceg, a brit trónörökös másodszülött fia és jegyese, Meghan Markle amerikai színésznõ a londoni Kensington-palota kertjében 2017. november 27-én (MTI/EPA/Facundo Arrizabalaga)

November 27-án pedig már be is jelentették az eljegyzést. Annak idején Vilmos herceg anyja, Diana hercegnő gyűrűjével jegyezte el Katalint, Harry pedig egy olyan gyűrűt csináltatott Meghan Markle-nek, amelybe

két gyémántot is belefoglaltak Diana ékszergyűjteményéből.

A legnagyobb gyémánt viszont Botswanából származik, ahol sok időt töltött együtt a pár, elrejtőzve a nyilvánosság elől. A lánykérés maga viszont egyszerűen történt: az eljegyzés után adott interjújukban Meghan Markle elárulta, hogy egy csöndes estén kérte meg a kezét Harry, miközben csirkét sütögettek otthon. Ebből ugye nyilvánvaló, hogy a herceg és Markle már az eljegyzés előtt is együtt éltek, ami egy átlagos párnál nem lenne nagy dolog, de a királyi család esetében már ez is elég merésznek számít. Igaz, ebben már bátyja is úttörő volt: Vilmos és Katalin volt az első királyi páros, akik együtt éltek a házasság előtt.

A menyasszony

Mikor kiderült, hogy Harry herceg új párja Meghan Markle, hirtelen az egész világot elkezdte érdekelni, hogy ki is ez a szerencsés nő. Ez nem csak feltételezés: a 2017-es összesítéséből kiderül, hogy amikor személyekre kerestek rá az emberek a Google-ban, a második legtöbbször Meghan Markle nevét írták be a szexuális zaklatási botrányba keveredett Harvey Weinstein után.

A 36 éves Rachel Meghan Markle három évvel idősebb Harry-nél, és egy közös barátjuk mutatta be őket egymásnak Londonban. Markle Los Angelesben született, és a Vanity Fair portréja szerint igazi kaliforniai lány, aki számára a jótékonykodás mindig kiemelten fontos volt a munkája mellett. Harryvel való kapcsolata előtt a világ nagy részének ismeretlen volt,

legsikeresebb szerepe 2011 és 2018 között a Suits című drámasorozatban volt

(Magyarországon Briliáns elmék néven ment egy darabig a TV2-n), amelyben egy Rachel nevű ügyvédnőt alakított. Előtte csak kisebb epizódszerepekben tűnt fel a tévében, és színházban is játszott.

Harryvel való eljegyzése után bejelentette, hogy visszavonul a színészettől, és a hetedik évad végeztével befejezte munkáját a Suits-ban is. Érdekesség, hogy utolsó jelentében éppen férjhez megy sorozatbeli szerelméhez. Ez az epizód április 25-én került adásba Amerikában.

Markle családi háttere egyébként közemberségétől eltekintve sem éppen kifogástalan, hiszen szülei is elváltak hatéves korában. Anyja, Doria Loyce Ragland szociális munkás és jógaoktató, apja Thomas Markle viszont szintén tévésorozatokon dolgozott fővilágosítóként, de már visszavonult, és Mexikóban él.

Meghan Markle-nak apja révén két féltestvére is van, akik közül az egyik, az 51 éves Thomas Markle Jr a család fekete báránya. Egyszer már le is tartóztatták, mert pisztolyt tartott exbarátnője fejéhez egy vita során.

A két féltestvért, habár együtt nőttek fel a menyasszonnyal, nem hívták meg az esküvőre.

Erről Thomas Markle Jr a Mirorr-nak azt mondta, hogy nem esett jól neki, hogy húga megfeledkezett saját húsáról és véréről. Később viszont a Daily Mail által közzétett levél szerint már könyörgött azért, hogy hívják meg az esküvőre, és elnézést kért, amiért korábban azt nyilatkozta, hogy Harry ne vegye el a húgát… Egyébként Meghan Markle másik féltestvére, Samantha Grant is többször kifakadt húgára, muníciót szolgáltatva ezzel a bulvárlapoknak.

Meghan Markle számára afroamerikai édesanyja a legfontosabb családtag, aki az esküvői előkészületekben is fontos szerepet vállalt. Doria Ragland, és így Meghan Markle felmenői között egyébként még rabszolgák is voltak. A királyi frigy szempontjából az is érdekes, hogy Markle egyszer már volt férjnél: 2011-ben hozzáment egy kollégájához, Trevor Engelsonhoz. A házasságuk két évig tartott.

Azt még nem lehet tudni, hogy a házasság után mi lesz Meghan Markle hivatalos rangja, de valószínűleg Katalinéhoz hasonló hercegnői rangot kap majd. Ezt angolul duchess-nek hívják, ami nem ugyanaz, mint a princess, ami mondjuk Diana hercegnő rangja is volt. A legtöbben arra tippelnek, hogy a pár a Duke és Duchess of Sussex rangot kapja majd, amelyet jelenleg senki sem visel.

Harry herceg és Meghan Markle fotójával díszített emléktárgyak egy windsori ajándéküzletben 2018. május 16-án (MTI/EPA/Andy Rain)

Meghan Markle-t egyébként még márciusban, titokban megkeresztelte canterbury érseke az anglikán egyház szertartása szerint, amelyet úgy értkeltek, hogy egy fontos gesztus II. Erzsébet felé, aki királynőként az anglikán egyház feje is.

Zűrös családi háttere egyébként nem akadályozza meg a briteket abban, hogy kedveljék a herceg választottját, és sokan már most úgy látják, hogy Meghan Markle jó hatással van a korábban elég zabolátlan Harryre.

Az esküvő menete és a helyszínek

Harry herceg és Meghan Markle május 19-én házasodnak össze, ami már eleve megtöri a protokollt, hiszen hétvégére esik, míg korábban a királyi esküvőket hétköznapokon tartották. Erre az lehet a magyarázat, hogy a kormány úgy döntött az eljegyzés bejelentése után, hogy az esküvő napját nem nyilvánítják szabadnapnak, de a szombati dátum miatt így is sokan követhetik az eseményeket.

A ceremónia helyi idő szerint pontban délben kezdődik a windsori kastély gótikus Szent György kápolnájában,

tehát nem a londoni Westminister apátságban, ahol Vilmos hercegék esküvőjét is tartották. A kápolnában 800 vendégnek van hely, míg az apátságban kétezren is elférnek. Több királyi esküvőt tartották már egyébként ezen a meghittebb helyszínen is: utoljára éppen Harry apja, Károly herceg és második felesége, Kamilla kapott itt áldást a frigyére, habár maga az esketés nem itt volt. Illetve fontos kiemelni, hogy Harry herceget ebben a kápolnában keresztelték meg, és több korábbi uralkodó, köztük VIII. Henrik sírja is itt található.

Az emberek már gyülekeznek a windsori kastély közelében az esküvőre várva (MTI/EPA/Andy Rain)

A kápolnabeli szertartás után Harry herceg és Meghan Markle a tervek szerint áthajtatnak Windsoron, majd a kastély Szent György termében csatlakoznak a vendégeikhez. Ez a bizonyos kocsikázás az, amikor a köznép is láthatja és üdvözölheti a párt.

Az első vendéglátás után, amelynek házigazdája maga II. Erzsébet, egy másik, szűkkörű fogadást is tartanak, vagyis inkább bulit.

Ennek a házigazdája Harry apja, Károly herceg lesz, és a 17. században épült Frogmore House nevű udvarházban tartják, amely a Korona birtokában van, de jelenleg senki sem lakja, és fogadásokra használják elsősorban. Itt a Mirror szerint egy karneváli témájú, kötetlenebb partit tartanak majd, és a pletykák szerint a Spice Girls is felléphet a bulin, más források pedig a Coldplay-t és Ed Sheerant is emlegetik, de valószínűleg Elton John is játszani fog valamikor az esküvőn.

A vendégek

Az esküvői meghívókat március közepén küldték ki, és körülbelül hatszáz vendéget várnak, akik közül kétszázan hivatalosak Frogmore House-ba is. Európai királyi családok tagjai Vilmos herceg esküvőjétől eltérően várhatóan nem lesznek jelen, de celebekben biztos nem lesz hiány, hiszen Harry hercegnek jó pár híres barátja van. Meghan Markle vendégei között is biztosan lesznek sztárok, jó barátnője például a 39-szeres Grand Slam győztes teniszező, Serena Williams.

Az viszont biztos, hogy az esküvő politikusmentes lesz:

így az amerikai elnök, Donald Trump (aki ellen Meghan Markle korábban szót emelt) és a brit miniszterelnök, Theresa May sincs a vendégek között, és áprilisban kiderült, hogy a korábbi pletykákkal ellentétben az Obama-házaspárt sem hívták meg, akikkel egyébként Harry herceg jóban van. Összességében tehát ebből a szempontból is viszonylag visszafogott lesz az esküvő, a hatszázfős vendéglistát a család és a barátok teszik ki.

A meghívók a londoni Barnard and Westwood nyomda és könyvkötõ mûhelyben 2018. március 22-én (MTI/EPA/PA/Victoria Jones)

Eredetileg úgy volt, hogy Meghan Markle-t apja, Thomas Markle fogja az oltárhoz kísérni, de ekörül már eddig is számos bonyodalom adódott. A bulvárlapok nem túl előnyösen mutatták be a menyasszony apját, amit paparazzinak beállított, de megrendezett fotókkal akart orvosolni Samantha Grant, akit zavart, hogy miket írnak az apjáról. Mikor ezzel lebuktak, Thomas Markle azt nyilatkozta, hogy inkább mégsem megy el az esküvőre, mert nem akarja kínos helyzetbe hozni a lányát és a királyi családot. Ez volt hétfőn. Kedden pedig kiderült, hogy mégis szeretne elmenni, ha egészsége engedni. Viszont most úgy tűnik, szívműtéte miatt egyáltalán nem lehet ott az esküvőn. De mivel még csak csütörtök van, bármi lehet szombatig.

Harry herceg tanúja testvére, Vilmos lesz, ahogy korábban, Vilmos esküvőjén pedig ő volt a tanú. Katalin hercegné viszont várhatóan háttérbe vonul majd, annál is inkább, mert nemrég adott életet harmadik gyereküknek.

Felnőtt koszorúslányok nem lesznek a szertartáson, de Vilmos hercegék két idősebb gyereke, György és Charlotte szerepet kapnak majd. Az ifjú koszorúslányok között vannak Meghan Markle és Harry keresztlányai is, illetve „koszorús fiúk” is lesznek Györgyön kívül, a vőlegény keresztfiai.

Érdekesség, hogy

a pár több mint 2600 „normális” embert, azaz nem hírességet, barátot és családtagot is meghívott,

hogy ugyan a kápolnán kívül, a parkban, de részei lehessen az esküvőnek, és figyelhesse a vendégek érkezését. Őket speciális kritériumok alapján választották ki több régióból, köztük iskolás gyerekek és jótékonysági szervezetek dolgozói is vannak, illetve a királyi „háztartás” alkalmazottai.

A ruha

A királyi esküvőknek (is) kardinális kérdése a menyasszony ruhája, amelynek csakúgy, mint a helyszínnek és a vendéglistának, mindig üzenetértéke van. A legtöbben azt várják, hogy Meghan Markle egy brit tervező ruháját viselje a nagy napon, és a szakértők szerint valószínűleg a Ralph & Russo divatházat kérhették fel a feladatra. A Harper’s Bazaar informátorai szerint

a ruha 100 ezer font körüli összegbe (több mint 36 millió forint) kerül, de máshol ennek a kétszeresét is lehet olvasni.

A költségeket jelentősen megnöveli, hogy a teljes ruha kézzel készült.

Meghan Markle egyébként az eljegyzési fotókon is a londoni székhelyű márka egyik darabját viselte, amely 75 ezer fontba került.

A brit állami postaszolgálat, a Royal Mail 2018. május 15-én közreadott, bélyegei a jegyesfotókkal (MTI/EPA/Royal Mail)

Elképzelhető, hogy a menyasszonynak lesz egy másik ruhája is, amelyet a magazin szerint a szűkkörű fogadáson, Frogmore House-ban visel majd. Markle korábban arról beszélt, hogy alapvetően a klasszikus menyasszonyi ruhák tetszenek neki, amelyekben mégis van valami különlegesség, egyediség, tehát valószínűleg ilyesmire lehet számítani, de nagy a titkolózás.

Az egész esküvő költségét a hozzáértők egyébként 1 millió fontra (körülbelül 360 millió forint), vagy még annál is nagyobb összegre becsülik, amelyet a királyi család áll.

Habár a windsori esküvő jobban el lesz zárva az utca embere elől, mint Vilmos és Katalin házasságkötése, az eseményt ugyanúgy élőben közvetíti majd a tévé. (Azt az esküvőt annak idején több mint 35 millió ember nézte élőben Nagy-Britanniában.) Magyarországon az ATV közvetíti majd élőben a hercegi esküvőt.

Most kiderül, hogy miért szívás esküvőszervezőnek lenni

Az Életravalók készítőinek új filmjeként hirdetik a héten mozikba kerülő francia vígjátékot, Az eszeveszett esküvőt, de ez a film jóval kevésbé fog mély nyomot hagyni a nézőkben, mint előde. Azért Az eszeveszett esküvő rémes címe ne tévesszen meg senkit: nem egy újabb bugyuta romantikus komédiáról van szó: a film egy, a nyugdíjba vonulását fontolgató esküvőszervező nehéz napját meséli el, és a kiszámítható fordulatok ellenére szinte végig szórakoztató tud lenni.

A közvélekedés szerint Max Angély-nek remek foglalkozása van, hiszen mások boldogságát és szórakozását segíti elő, de már kezd elege lenni a munkájából. Minden pár álomesküvőt szeretne, de a legtöbben persze nemigen akarnak sokat fizetni ezért, míg másoknak elképesztő ötleteik vagy elviselhetetlen stílusuk van. Reggeltől estig, illetve másnap hajnalig pörögnie kell – a filmben folyamatosan jelzik is, hogy éppen hol járunk Max végeérhetetlennek tűnő munkanapjában -, ráadásul magánéleti gondjai is megsokasodnak.

Mikor először találkozunk a Jean-Pierre Bacri által alakított főszereplővel, épp lehord egy leendő házaspárt a sárga földig, amiért megnehezítik a munkáját, hogy aztán siessen egy másik ügyfele esküvőjére, akivel szintén csak a baj van. A kollégái amolyan francia filmes módon folyamatosan veszekednek egymással, a feleségét nem tudja elérni telefonon, miközben a szeretője azért duzzog, mert nem tudják felvállalni a kapcsolatukat. Ráadásul születésnapja van, amit nagyon nem szeretne tudomásul venni, és titokban már azt tervezi, hogy otthagyja az egész vállalkozást.

Max és a megbízhatatlan alkalmazottak. Forrás: Mozinet

Ha ez nem lenne elég, a gondosan megtervezett esküvőn egymást követik a problémák. Először csak egy kis gond van a dj-vel és a fotóssal, illetve lázadoznak a pincérek, de később beüt az ételkatasztrófa és Max még a feketén dolgozó munkavállalók miatt is kezdhet aggódni. Arról már nem is beszélve, hogy egyik alkalmazottja – akinek egyébként is csak jószívűségből ad munkát – a maga különös módszereivel ráhajt a menyasszonyra.

Egymás után jönnek tehát a vicces és kevésbé vicces konfliktusok, de az ember végig arra vár, hogy a sok kis bosszúság után, amelyet Max és a többiek átélnek, jöjjön végre valami komoly bonyodalom. Amikor aztán ez nagy sokágra megtörténik, egyrészt csalódást keltő, hogy tényleg csak ennyi, másrészt egy pillanatig sem hisszük el, hogy hőseink igazi csávába kerültek, és körülbelül öt perc alatt meg is oldódik az egész, jöhet a happy end.

Ez is mutatja azt, hogy mennyire kiszámíthatóak a film fordulatai, ami idővel egyre zavaróbb lesz. Pedig adott egy érdekes karakter, és rajta, illetve munkatársain keresztül a háttérben ügyködők előtérbe állításával tud csavarni egyet a film az egyébként eléggé elcsépelt vígjátéki témán, amit az elszúródó esküvő jelent. De nincs túl sok a meglepetés abban, hogy ki kivel jön össze, hogy Max kibékül-e a szeretőjével, illetve, hogy hogyan oldják meg az egyre sokasodó válsághelyzeteket.

Gilles Lellouche James, az első számú hangulatfelelős szerepében. Forrás: Mozinet

Az pedig egyenesen érhetetlen, hogy miért lett ilyen hosszú a film. Persze mostanában elég gyakori, hogy a másfél helyett inkább a kétórás játékidőt közelítik a nagyjátékfilmek, Az eszeveszett esküvőben viszont semmi olyan nem történik, ami indokolná ezt a hosszúságot, és néhány jelenetet nyugodtan ki is vághattak, vagy meghúzhattak volna a feszesebb tempó kedvéért. Az eszeveszett esküvő hosszúsága azért is érthetetlen, mert egy csomó felvetődő kérdéssel egyáltalán nem, vagy keveset foglalkoztak az alkotók: nem derül ki, hogy mi tartja össze ezt a látszólag nagyon nem összeillő ifjú párt, hogy mi áll Max magánéleti problémáinak hátterében, vagy, hogy miért akarja otthagyni a munkáját, és a munkanélküliség problémáját is csak feldobja a film.

Mindezek ellenére könnyed karácsonyi kikapcsolódásnak jó szívvel ajánlható Az eszeveszett esküvő, főleg, ha valakinek elege van az amcsi vígjátékokból. A főszereplőt játszó Jean-Pierre Bacri tényleg vicces és hiteles, és az is érdekes, ahogy a bevándorlók megjelennek a filmben – bár elég szentimentálisan állt a kérdéshez az Olivier Nakache-

Eric Toledano alkotópáros, akik a rendezésért és a forgatókönyvírásért feleltek csakúgy, mint a 2011-es Életrevalók és a komolyabb húrokat pengető 2014-es Samba esetében. Az biztos, hogy nem ez lesz a legemlékezetesebb alkotásuk a három közül, de a film az esküvői bizniszben utazóknak már csak esettanulmányként is jól jöhet, illetve a házasság előtt álló párok is kifejezetten jól szórakozhatnak rajta, és elcsodálkozhatnak azon, hogy milyen érdekes szokások vannak egy francia esküvőn (vagy irigykedhetnek a helyszínül szolgáló XVII. századi francia kastélyon). Bár, nekik talán mégis inkább a saját esküvőjük után, már megnyugodva érdemes megnézniük a filmet, hiszen Az eszeveszett esküvőben ábrázolt lagzi Murphy törvényéhez tartja magát: ami elromolhat, az el is romlik.

Cogo Tailoring, avagy nehezen fogadják el az emberek az újdonságot

Ulziibadrakh Ulziitsogt Mongóliában született, és több mint húsz éve érkezett Magyarországra divattervezést tanulni. Először butikoknak szállított, majd, amikor ezek eltűntek a körútról, elkezdett egyedi dolgokat tervezni, megrendelésre. A becenevéről Cogo Tailoringnak nevezett márka idén teljesen megújult, és a divattervező szeretne külföldre is terjeszkedni. Beszélgetésünk során kiderült, hogy Magyarországon még mindig egy-másfél évvel le vagyunk maradva az aktuális divattól, de az is, hogy hamarosan újra trendi lesz a trapéznadrág.

A divattervezés miatt jöttél Magyarországra?

1996-ban érkeztem először Magyarországra, a tanulmányaim miatt, de már gyerekkoromban divattervező akartam lenni. Még Mongóliában kezdtem el tanulni a szakmát, de vonzott az európai kultúra, a viselettörténettől kezdve minden. Ezért, illetve a szakma és tanulás miatt jöttem ide.

És mit látsz, milyen a szakma helyzete Magyarországon?

Én már elég régóta csinálom ezt, és úgy látom, hogy nincs egyszerű dolguk a divattervezőknek. Magyarországon az emberek mintha lassabban fogadnák be az új trendeket. A szakmai kapcsolataim miatt sokat utazom külföldre, és Párizsban vagy Milánóban, a divat központjában mindig látni lehet, hogy mi lesz az új divat. Eleinte én is át akartam adni ezt itt, Budapesten, de rájöttem, hogy kell egy kis átfutási idő. Ami mondjuk most Milánóban divatos, azt itt egyből nem fogadják el az emberek, vagy csak nagyon kevesen, és ahhoz, hogy elterjedjen egy, vagy inkább másfél év kell. Az kell, hogy az emberek lássák a barátaikon, ismerőseiken. De maga a szakma fejlődik, jó irányba tart, és ez nagyon jó. Egyre több divattervező van, de úgy látom, hogy inkább külföldre terveznek ők is.

Szóval le vagyunk maradva a trendkövetésben, de gondolom, azért ebben van változás ahhoz képest, hogy mi volt mondjuk a kilencvenes években, amikor Magyarországra érkeztél.

Van változás, persze. Emlékszem, hogy régen keményen két év kellett, hogy elfogadják az emberek az újdonságokat, de most, hála Istennek, az internetnek köszönhetően ez az idő egyre jobban lerövidül. Biztos lesz olyan is, amikor már csak félév kell majd, és remélem olyan is, amikor semennyi (nevet).

Külföldön is vannak saját üzleteid?

Egyelőre csak Magyarországon, de külföldön is adok el ruhákat, például Mongóliába is szállítok megrendelésre.

Ha már itt tartunk, ott hogy állnak az emberek a divathoz?

Érdekes, hogy otthon nagyon más az emberek felfogása. Nagyon nyitottak az új dolgokra, és nagyon fontos számukra az öltözködés, a megjelenés. Nagyobb figyelmet fordítanak rá, és több pénzt is szánnak erre, mint a magyarok. Persze vannak kivételek, de itt általában nem olyan fontos az embereknek a megjelenésük, és az, hogy kövessék a divatot. Ez a sokadik helyen áll náluk, és nem is szánnak rá olyan sok pénzt. Persze ez életszínvonal kérdése is. Ilyen egyedi tervezésű ruhákat, amiket itt csinálunk, nem sokan vesznek.

Ha nem a divatosság, akkor mi az elsődleges szempont, amikor a magyar emberek ruhát választanak maguknak?

Én elsősorban munkába is hordható, de elegáns ruhákat tervezek, irodában dolgozó hölgyeknek és uraknak, klasszikus darabokat, amik nem mennek ki a divatból. De emellett rájöttem, hogy Magyarországon az esküvő az, amire az emberek odafigyelnek öltözködés szempontjából, és hajlandóak több pénzt is áldozni rá. A fiatal párnak, de az örömszülőknek is nagyon fontos a megjelenés, és általában a vendégek is odafigyelnek ilyenkor arra, hogy kiöltözzenek. De említhetnék más ünnepeket is, például a gyerekeknek a ballagás. Tehát kiemelt alkalmakkor jobban odafigyelnek az emberek az öltözködésükre, ezért elkezdtem én is esküvői ruhákat is tervezni.

És mi inspirál a tervezéskor? Néhány kollekciódon az látszik, hogy szeretsz például keleti motívumokat is felhasználni a ruhákhoz.

Igen, ez jellemző, használtam kifejezetten mongol motívumokat is, de nem ragaszkodom feltétlenül ahhoz, hogy a keleti stílus is megjelenjen a kollekcióban. Inkább mindig próbálok valami olyan elemet belevinni, ami különleges, nem megszokott, de mivel Mongóliából származom, sokszor onnan veszem ezt a kis fűszert. De sok más dolog is inspirál, nagyon fontos például számomra az anyag, annak struktúrája, színe.

Az üzletre ki van írva, hogy kisállatoknak is árulsz ruhákat. Erre tényleg ennyire igény van? Mármint egyre több kutyát lehet látni télen felöltöztetve az utcán, de alapvetően nem designer darabokat viselnek. 

Ez onnan eredet, hogy kicsit ilyen családi szabóság jellegű az üzlet: bármelyik családtagot felöltöztetjük, beleértve a házi kedvenceket is. Róla is gondoskodunk, hogy összhangban legyen a megjelenése az emberekével. Szoktak ilyen megrendelések is érkezni.

Milyen terveid vannak a márkával kapcsolatban?

Sok ilyen tervem van, szeretnék terjeszkedni a környező országokban, például Ausztriába, de a bázis mindig meg fog maradni itt, mert szeretem ezt az országot, szeretek itt lenni.

Említetted, hogy rendszeresen jársz külföldre a munkád miatt, ha jól tudom, Dubaiban is részt vettél már a Fashion Weeken.

Igen, arra az alkalomra külön készítettem egy férfi-női kollekciót, ami színesebb, pompásabb, díszesebb volt, mint amiket Magyarországon árulok, mert ott arra van igény. A magyar emberek ezekre azt mondanák, hogy nincs hová felvenniük ezeket a ruhákat, mert ez már túl sok csillogás. De nagyon jó visszajelzéseket kaptam Dubaiban, rengeteg ottani cég keresett, hogy tetszettek nekik a ruhák. Pont előtte pedig a londoni Fashion Weeken jártam. Ott nagyon nyitottak az emberek, az utcán is lehet olyan embereket látni, akik mintha egy divatbemutató kifutóján lennének. Magyarországon egyébként rengeteg divatbemutatón részt veszek, de ezek nagyon más jellegűek, hiszen itthon csak egy szűk kört érdekel a divat, kevesen vannak, akik értik és értékelik. Külföldön más a hozzáállás, ezért is szeretnék terjeszkedni.

Tehát a magyaroknak az egyszerűbb dolgok jönnek be, de egyébként mit látsz? Milyen irányba halad most a divat?

A fiatalokon is azt látom, hogy divat lett letisztult ruhákat hordani, nagyon sok tervező is ilyeneket készít. Kicsit olyan, mint visszatérne a 60-as évek, de a divat mindig így, ciklikusan változik. Egyébként úgy látom, hogy a fiatalok Magyarországon is egyre jobban követik a divatot, könnyebben átveszik az új dolgokat. A lezser, laza, bő dolgok egyébként még mindig trendik, cipőkből is a sportosabbak, és vissza fog térni a trapéznadrág.

I#lovemyjob #weddingdress #fashion #cogotailoring #centraleuropeanfashiondays

A post shared by Ulziibadrakh Ulziitsogt (@cogo_designer) on

Mondtad, hogy mindig ciklikusan visszatér a divat. Neked melyik a kedvenc korszakod?

Emlékszem a kilencvenes évek végén, kétezres évek elején a csípőnadrág volt a divat, és az egész testet, alakot lehetett mutatni, cipőkből pedig a nagyon magas talpúak voltak trendik. Azt nagyon szerettem. De minden korszakban van szépség szerintem, jó, hogy mindig van valami újdonság, meg tud újulni az ember a ruháival együtt. A divatkövetés egyfajta felfrissülést is jelent, és ez nagyon jó. Ha ez nem változna, unalmas lenne az élet (nevet).

Ha jól tudom, a testvéred is a szakmában dolgozik, Debrecenben.

A bátyám már harminc éve él Magyarországon, és mondhatjuk, hogy a férfi öltönyök szakértője. Budapesten is van üzlete, Debrecenben pedig van egy nagyon korszerű gyára a cégének, Európában az egyik legmodernebb, ahol még külföldi bérmunkákat is végez nagy divatházaknak, például a Dolce&Gabbanának, akik nagyon magas minőséget követelnek.

Akkor a divatszakma nálatok családi dolog. A szüleitek is ilyesmivel foglalkoztak?

Nem, az apukám mérnök, anyukám gyógyszerész, de a varrás volt a hobbija. Gyerekkoromból emlékszem rá, hogy mindig nagyon különleges, szép ruhákban járt, amiket magának szabott-varrt, hiszen akkor még Mongóliában nem lehetett kapni ilyesmit. Engem is különleges ruhákban járatott, biztos onnan ragadt rám a szakma.

Többször beszéltél arról, hogy külföldön jobban lehet érvényesülni divattervezőként, mégis Magyarországon maradnál. Miért? Ennyire megszeretted az országot?

Mikor először idejöttem, egy szót sem beszéltem magyarul, illetve nehéz volt megszokni a másfajta szokásokat is, de ezen már túl vagyok, és közben nagyon megszerettem az országot. Mindig, mikor leszáll a gépem Ferihegyen, úgy érzem, hogy hazajöttem. Itt már minden ismerős, az egyik hazám lett az ország.

Tíz éve történt – Rogán Antal szögre akasztotta a legényéletet

0

Tíz évvel ezelőtt, 2007. augusztus 23-án arról írt a Független Hírügynökség,hogy véget ér Rogán Antal legényélete.

Rogán Antal szombat délután tartja esküvőjét a fővárosi Bazilikában. Az V. kerületi polgármester és menyasszonya Gaál Cecilia az esküvő után két hetes külföldi nászútra utazik.

Ez alatt az idő alatt az alpolgármester helyettesíti a Belvárosi Önkormányzat vezetőjét.

FRISS HÍREK

A Független Hírügynökség kiadásai meghaladják bevételeinket.
A pártoktól független újságírás egyre nehezebb helyzetben van Magyarországon.

A hagyományos finanszírozás modelleket nem csak a politika lehetetleníti el, de a társadalmi kihívások is.

A fuhu.hu fennmaradásához, hosszútávú működéséhez, szerkesztőségünk rászorul támogatásotokra.
Segítségetekkel lehetőség nyílik arra, hogy munkánkat továbbra is az eddig megszokott színvonalon végezhessük tovább.

Ide kattintva megtalálod bankszámlaszámunkat!

NÉPSZERŰ HÍREK