Kezdőlap Címkék Eisenberg

Címke: eisenberg

Szerelem és tetoválás a haláltáborban

0

Egy lány karjára ezt a számot tetováltam: 34902! Jól megjegyeztem, ő lett a feleségem- mesélte Auschwitz egykori tetováló mestere már jóval később Ausztráliában. Az idős Ludwig Sokolov, akit korábban Eisenbergnek hívtak, egy ausztrál újságírónőnek mesélte el az életét. Auschwitz tetováló mestere címmel könyv lett belőle.

Még a Nagy-Magyarország felvidéki részén született 1916-ban Ludwig Eisenberg, akit a szülei Lale-nak becéztek. Lale 1942-ben 26 éves korában került be a legrémesebb haláltáborba: Auschwitzba. Kézügyességének és nyelvtudásának köszönhette a túlélését. No meg egy francia mesternek, egy bizonyos Pepan-nak, aki betanította őt. Lale ugyanis szinte minden fogollyal szót tudott érteni:

szlovák anyanyelvén kívül beszélt csehül, magyarul, németül, franciául és egy kicsit lengyelül is.

Aztán a francia mester eltűnt és Lale-t állították a helyére. Többszázezer ember karjára tetoválta a számot, mely a nevet helyettesítette Auschwitzban Neki is volt ilyen száma: ő volt a 32407. Akinek nagyon megtetszett 34902. Megtudta, hogy Gitanak hívják. Miután kiemelt fejadagot kapot, mint tetováló mester, ezért segíteni tudta a lányt, aki éhezett a női lágerben. Néhány jóindulatú SS őr elnéző magatartása miatt olykor találkozhattak is. Az SS többsége persze egyáltalán nem ilyen volt. Mengele doktor például többször megfenyegette Lale-t: egyszer még elkaplak, a kezeim közé kerülsz, te tetováló!

Aztán megkezdődött a lágerek kiürítése hiszen közeledett a szovjet hadsereg. Természetesen a szerelmesek külön transzportba kerültek.

Lale hazatért Csehszlovákiába. Pozsonyban Gita várt rá!

Összeházasodtak. Új életet kezdtek. Textil üzemet indítottak – sikerrel. Felvették a Sokolov nevet, hogy elrejtsék zsidó származásukat. De közben anyagilag támogatták azokat a zsidókat, akik Palesztinába mentek, hogy létrehozzák Izraelt. Az állambiztonság felfigyelt rájuk és Lale-t lecsukták. Amikor az előzetesből hétvégére kiengedték, nem tért vissza, feleségével együtt Ausztráliáig menekült.

Többé nem is tért vissza Európába, ahol annyi szörnyű élmény érte. Ausztráliában újra textil gyárat alapított. Gita lett a divattervező. Szépen éltek az emberi kor végső határáig. Egy gyerekük született, Gary. Sohasem beszéltek neki Auschwitzról. Amikor Gita asszony meghalt, a 87 éves Lale úgy érezte: mégiscsak el kell mesélnie az életét. Egy ausztrál újságírónő, Heather Morris vállalkozott a nem épp könnyű feladatra. Ausztráliában a huszonegyedik században Auschwitz emléke hihetetlenül távolinak tűnt. Hosszú hónapokig tartott az élet-interjú, melynek végén megszületett az Auchschwitz tetováló mestere című könyv.

FRISS HÍREK

A Független Hírügynökség kiadásai meghaladják bevételeinket.
A pártoktól független újságírás egyre nehezebb helyzetben van Magyarországon.

A hagyományos finanszírozás modelleket nem csak a politika lehetetleníti el, de a társadalmi kihívások is.

A fuhu.hu fennmaradásához, hosszútávú működéséhez, szerkesztőségünk rászorul támogatásotokra.
Segítségetekkel lehetőség nyílik arra, hogy munkánkat továbbra is az eddig megszokott színvonalon végezhessük tovább.

Ide kattintva megtalálod bankszámlaszámunkat!

NÉPSZERŰ HÍREK