Kezdőlap Címkék EASO

Címke: EASO

Egyre több venezuelai menekül Európába

Szírek után már venezuelaiak adták be a legtöbb menedékkérelmet az EU-ban és három társult államban februárban. Általában is nőtt egy évvel összehasonlítva a nemzetközi védelem iránti kérelem, igaz, nagyon sokan ismételt beadványt tesznek, és egyre kevesebb az iraki.

Rekordszámú latin-amerikai menedékkérőt regisztrált az Európai Menekültügyi Támogatási Hivatal  (EASO) – olvasható a februári adatokat összegző jelentésben. A számok az EU 28 tagállamában, valamint Izlandon, Norvégiában és Svájcban (EU+) regisztrált kérelmeket tartalmazzák.

Latin-Amerika előretör

2019 februárjában az EU+-országok 56 976 nemzetközi védelem iránti kérelmet kaptak, mindössze 1 900-zal kevesebbet, mint 2019 januárjában. (Mivel február rövidebb hónap, általában sokkal alacsonyabb a benyújtott kérelmek száma, mint januárban. Ebben az évben azonban a különbség nem volt kiugró. A 2019. február és 2018. február közötti összehasonlításban az idei kérelmek havi összege 22 százalékkal volt magasabb.) A tavaly februári kérelmek száma még csak 46 ezer volt.

Februárban a kérelmezők leggyakoribb származási országainak sorában alapos változás következett be.

Változatlanul a szírek vezetnek 5393-rel, de a második helyre a Venezuelából menekültek kerültek.

A teljes káoszba fulladt (becslések szerint idén 10 millió százalék lesz az infláció) országból 3995-en

kértek nemzetközi védelmet. Ez egyetlen hónap alatt 51 százalékos növekedés, és az EASO innen soha nem regisztrált ennyi menekültkérelmet, és a döntésre váró venezuelaiak száma már 33 800. (A hagyományosan második helyezett afgánok kérelmeinek száma csökkent, de a tavaly februárhoz képest 31 százalékkal többen voltak.)

Mint ismeretes, a magyar kormány is befogadott több száz venezuelait. Olyanokat, akik állítólag magyar felmenőt tudtak felmutatni. Ennek ellenére titokban akarták tartani, de nem sikerült.

A latin-amerikai kontinensről sokan érkeztek Kolumbiából is, szintén rekordszámban. Februárban az 1937 kérelem (47 százalék növekedés január óta) több, mint háromszorosa az egy évvel korábbihoz képest, és a nemzetközi védelmet kérelmezők tizedik leggyakoribb állampolgárságává váltak az EU+-ban. (Irak, Nigéria, Grúzia, Pakisztán, Törökország, Albánia tartozik még a tíz leggyakoribb származási ország közé.)

Latin-Marika más országaiból is egyre több menekült érkezik mifelénk. Egyelőre inkább a növekedés szembeszökő: a salvadoriak (+31 százalék január óta), nicaraguaiak (+30) és hondurasiak (+60).

Egyre kevesebb iraki

Fontos változás, hogy az iraki állampolgárok negyedik egymást követő hónapban kevesebb menedékjog iránti kérelmet nyújtottak be. A legnagyobb csökkenés azonban a pakisztániaknál történt (-23 százalék).

Az EASO jelentése felhívja a figyelmet, hogy sok az ismételten kérelmező. Azok, akik korábban ugyanazon EU+ országban nyújtottak be pályázatot, továbbra is minden tíz kérelmezőből egy ilyen volt. Vagyis

a nemzetközi védelmet kérelmezők száma kevesebb, mint az EU+-ba érkezőké.

A korábbi hónapokhoz hasonlóan a nyugat-balkáni országok állampolgárai nagy számú ismételt kérelmet nyújtottak be. Például Észak-Makedónia és Szerbia állampolgárai esetében minden harmadik kérelem ismétlődött.

FRISS HÍREK

A Független Hírügynökség kiadásai meghaladják bevételeinket.
A pártoktól független újságírás egyre nehezebb helyzetben van Magyarországon.

A hagyományos finanszírozás modelleket nem csak a politika lehetetleníti el, de a társadalmi kihívások is.

A fuhu.hu fennmaradásához, hosszútávú működéséhez, szerkesztőségünk rászorul támogatásotokra.
Segítségetekkel lehetőség nyílik arra, hogy munkánkat továbbra is az eddig megszokott színvonalon végezhessük tovább.

Ide kattintva megtalálod bankszámlaszámunkat!

NÉPSZERŰ HÍREK