Kezdőlap Címkék Drogkartell

Címke: drogkartell

Európában is fentanil hullám várható

Az Egyesült Államok után Európát is letarolhatja a szintetikus kábítószer, amely oly sok halálesetet okoz – figyelmeztette az Európai Unió belügyi biztosát Blinken amerikai külügyminiszter Washingtonban.

Ötvenszer erősebb mint a heroin, és eddig már több tízezer ember halálát okozta a szintetikus kábítószer az Egyesült Államokban. Antony Blinken külügyminiszter ezt mondta erről az Európai Unió belügyi biztosának:

”Vagy arról van szó, hogy máris megvan ez a gondjuk, de nem vesznek róla tudomást vagy pedig hamarosan meglesz.”

Ylva Johansson asszony így reagált erre amikor a brüsszeli Politiconak nyilatkozott:

”Az USA a kanári madár szerepét akarja játszani a fentanil ügyében. Fel akarja hívni mindenkinek a figyelmét arra, hogy milyen nagy veszélyről van szó.”

A belügyi biztos szerint a fentanil egyelőre még nem komoly probléma az Európai Unióban, ahol még a marihuána a legnépszerűbb drog, és a kokain, amelynek a fogyasztása a legdinamikusabban növekszik.

“Az Egyesült Államok elsősorban Mexikóból importálja a fentanilt, de Európában megvannak az előállításhoz szükséges laboratóriumok vagyis hogyha felmerül az igény, akkor megkezdődhet a tömeggyártás. 2021-ben 431 drog labort fedezett fel a rendőrség az Európai Unió tagállamaiban. Brüsszel figyelmeztette a tagállamokat, hogy a tálibok megkezdték a harcukat a heroin ellen, és ennek következtében drámai mértékben csökkenhet ez a kábítószer az európai piacon. A szerepét pedig átveheti a fentanil, amely sokkal veszélyesebb mint a heroin.

Ylva Johansson biztos elmondta a Politiconak, hogy úgy akarják megelőzni a veszélyt, hogy jelentősen növelik a pénzt és a személyi állományt a kábítószer ellenes ügynökségnél. Ursula von der Leyen már beszélt erről amikor felvázolta az Európai Unió helyzetét. Ennek megfelelően az év végéig átfogó kábítószer ellenes akciótervet terjesztünk elő – mondta az Európai Unió belügyi biztosa.

Az USA-ban overdose (túladagolás) rekordot hozott a fentanil

Az igazságügyi miniszter ennek tudatában úgy rendelkezett, hogy jövőre 345 millió dollárt szánjanak a megelőzésre. Az AP hírügynökség arról számolt be, hogy a DEA, a kábítószer ellenes ügynökség rendszeresen fogad olyan családokat, ahol az iskolás gyerek fentanil túladagolás áldozata lett.

“Tudjuk, hogy a fentanil a láthatatlan méreg, melyet sokan úgy vesznek be, hogy nem is tudnak róla. Épp ezért ezt egyedül nem lehet legyőzni“

– hangsúlyozta Merrick Garland amerikai igazságügyi miniszter. Aki elmondta, hogy egyéves kisgyerek is a fentanil áldozata lett egy bölcsődében.

Régebben Kínából jött a szintetikus kábítószer az Egyesült Államokba, emiatt reklamált is Trump akkori elnök Hszi Csin ping kínai államfőnél. A kínaiak le is álltak a fentanillal, de szerepüket átvették a mexikói kábítószerkartellek.

“A fentanil elsősorban Mexikóból érkezik: a Sinaloa kartell 23 tagját ezért vád alá helyezték az Egyesült Államokban. Mexikó kiadta a kartell vezetőjét Ovidio Guzman Lopezt, aki ártatlannak vallotta magát a bíróság előtt” – közölte az USA igazságügyi minisztere.

A baj az, hogy nagyon olcsón elő lehet állítani a fentanilt:

“halálos adagot lehet készíteni olyan vegyszerből, amelyből egy pirulához csak egy cent értékű nyersanyag kell”

– mondta az igazságügyi minisztérium szakértője.

2020 óta minden évben több mint százezren halnak bele kábítószer túladagolásba,  és ezek kétharmada fentanilt fogyasztott, sokszor tudtán kívül, mert a kábítószert gyakran más szerekbe keverik, melyeket gyógyszerként árulnak az Egyesült Államokban.

FRISS HÍREK

A Független Hírügynökség kiadásai meghaladják bevételeinket.
A pártoktól független újságírás egyre nehezebb helyzetben van Magyarországon.

A hagyományos finanszírozás modelleket nem csak a politika lehetetleníti el, de a társadalmi kihívások is.

A fuhu.hu fennmaradásához, hosszútávú működéséhez, szerkesztőségünk rászorul támogatásotokra.
Segítségetekkel lehetőség nyílik arra, hogy munkánkat továbbra is az eddig megszokott színvonalon végezhessük tovább.

Ide kattintva megtalálod bankszámlaszámunkat!

NÉPSZERŰ HÍREK