Kezdőlap Címkék Csökkentheti

Címke: csökkentheti

Az új méhnyakrák-kezelési módszer „két évtized legnagyobb előrelépése”

A méhnyakrák kezelésének úttörő új módszere csökkentheti a halálozások és a betegségek kiújulásának arányát – mondták kutatók. Az új módszer, amely egy rövid, intenzív kemoterápiát foglal magában a kemoradiációs kezelés fő kúrája előtt, több mint két évtizede a méhnyakrák kezelésének legjelentősebb előrelépéseként emlegetik.

„A kísérlet várhatóan megváltoztatja a jelenlegi klinikai gyakorlatot… a méhnyakrákban szenvedő nők esetében, amely nem terjedt át a test más részeire” – mondta Samuel Godfrey, a Cancer Research UK kutatási információs vezetője.

(*Kemoradiációs kezelés: A kemoradiáció olyan kemoterápia, amelyet a sugárkezeléssel egyidejűleg végeznek. Kimutatták, hogy ez jobban gátolja a daganatokfejlődését, mint bármelyik kezelés önmagában.)

„A kemoterápia kitörése a meglévő, olcsó gyógyszerekkel is megvalósítható, így gyorsan átültethető a klinikai gyakorlatba.”

A kemoradiációt különböző helyzetekben lehet alkalmazni:

  • Néhány ráktípus fő kezelésére. Ha a tumor kemoradiációval teljesen elmúlik, akkor más kezelésre nincs szükség. De ha marad némi tumor, műtétre lehet szükség.
  • A fő kezelés azok számára, akik túl betegek a műtéthez, vagy nem akarnak műtétet.
  • A műtét után megpróbálják csökkenteni a rák kiújulásának kockázatát. Erre akkor lehet szükség, ha a rák az eltávolított daganat szélén (peremén) található, vagy ha a ráknak olyan egyéb jellemzői vannak, amelyek miatt valószínűbb, hogy visszatér a műtét után.
  • Ha a rák átterjedt a közeli nyirokcsomókra.

Az ESMO orvosi konferenciáján a tudósok elmondták, hogy

az új megközelítés 35 százalékkal csökkentette a halálozás és a betegség kiújulásának kockázatát.

Összesen 500 nő vett részt a kísérletben, akik vagy az új kezelést, vagy a szokásos kemosugárzást kapták. Az új kezelésen átesett nők 80 százaléka öt évvel később élt, és 73 százalékuk nem tapasztalta a betegség kiújulását vagy terjedését.

„Az időzítés a legfontosabb a rák kezelésében” – mondta Iain Foulkes, a Cancer Research UK kutatási és innovációs részlegének ügyvezető igazgatója.

„A méhnyakrák kemosugárkezelésének megkezdése az indukciós kemoterápia egyszerű lépése figyelemre méltó eredményeket hozott ebben a kísérletben.”

Reményét fejezte ki, hogy a rövid indukciós kemoterápiás tanfolyamok stratégiáját gyorsan átveszik a klinikai gyakorlatban. Ez a megközelítés nem korlátozódik kizárólag a méhnyakrák kezelésére.

Dr. Godfrey szerint a kemoterápia rövid szakaszai a fő kezelés előtt hatékonynak bizonyultak más rákos megbetegedések esetén.

„Például a Cancer Research UK által finanszírozott FOxTROT vizsgálat azt találta, hogy a vastagbélrák műtéte előtti kemoterápia kitörése 28 százalékkal csökkentette annak esélyét, hogy két éven belül kiújuljon.

„Számos ráktípus esetében egyre több bizonyíték áll rendelkezésre erre vonatkozóan.”

Ez a növekvő számú bizonyíték a rákkezelési stratégiák új szakaszát hirdetheti meg, a meglévő, olcsó gyógyszerek felhasználásával a különféle ráktípusok eredményeinek javítására. Azonban ennek az új kezelési módszernek a gyakorlati szempontjait és lehetséges mellékhatásait is figyelembe kell venni. Hatékonysága ellenére nem minden méhnyakrákos nő tapasztalja ugyanazokat a jótékony hatásokat, és az olyan lehetséges mellékhatások, mint az émelygés és a hajhullás, elrettentő erejűek lehetnek.

Mivel azonban évente több ezer nőt érint méhnyakrák, ez az áttörés jelentős változást jelenthet a túlélési arányok és a kezelési protokollok általános hatékonyságának javításában.

FRISS HÍREK

A Független Hírügynökség kiadásai meghaladják bevételeinket.
A pártoktól független újságírás egyre nehezebb helyzetben van Magyarországon.

A hagyományos finanszírozás modelleket nem csak a politika lehetetleníti el, de a társadalmi kihívások is.

A fuhu.hu fennmaradásához, hosszútávú működéséhez, szerkesztőségünk rászorul támogatásotokra.
Segítségetekkel lehetőség nyílik arra, hogy munkánkat továbbra is az eddig megszokott színvonalon végezhessük tovább.

Ide kattintva megtalálod bankszámlaszámunkat!

NÉPSZERŰ HÍREK