Kezdőlap Címkék Csend

Címke: csend

Bulinegyed: Élni, és élni hagyni

Talán ez az egyetlen olyan ügy ma Magyarországon, ahol a frontvonalak nem a megszokott törésvonal mentén húzódnak. A budapesti Erzsébetvárosban található bulinegyed nem úgy osztja meg az embereket, hogy az egyik oldalon a kormány támogatói, a másikon pedig ellenzői vannak. Nem jobb- és baloldali emberek állnak egymással szemben, hanem azok, akik a bulinegyedből, illetve a bulinegyedben élnek.

Pontosabban, élnének, ha ez számukra lehetővé válna. Legalábbis ezt mondják azok, akik szerdán délután a Kéthly Anna téren gyülekeztek, hogy onnan rövid várakozás után tiltakozásul az erzsébetvárosi önkormányzat elé vonuljanak.

Előző nap, ahogyan erről a FüHü is beszámolt, a vendáglátósok jelentek meg ugyanitt, ők a tervezett szigorítások miatt vonultak az utcára.

Érvekben és ellenérvekben nincs hiány.

A külföldi bédekkerekben is megtalálható bulinegyed egyfelől számos embernek ad munkát, sok turistát vonz Budapestre, és nem utolsósorban, évente mintegy 6,6 milliárd forinttal gazdagítja az államháztartást. Az itt dolgozó vendéglátósok mindemellett azzal is érvelnek, hogy az itteni lakások értéke nemhogy csökkent volna a bulinegyed miatt, de éppenséggel emelkedett, hiszen számos házban hostelekként használják a lakásokat, amelyeket ily módon jól el lehet adni.

A másik oldal szerint az érvelés tetszetős ugyan, de csúsztatást tartalmaz. Az itt lakó emberek ugyanis nem azért élnek itt, hogy a lakásukat adott esetben értékesítsék. hanem azért, mert sokan közülük ide születtek, vannak, akiknek már a szülei is itt jártak iskolába, és eszük ágában sincs elköltözni a számukra megszokott, boltokkal jól ellátott, belvároshoz közelinek számító környékről.

A hetedik kerület belső részein lakó arra panaszkodnak, hogy a sokezer itt mulató ember zajától nem tudnak aludni. Állandó a zaj és a füst, de a leginkább az zavaró, hogy különösen reggelente, elviselhetetlen a kosz és a szemét.

Emberi ürülék és hányástermék fogadja azokat, akik reggelente munkába, vagy iskolába indulnak.

A szerdai tüntetést szervező Élhető Erzsébetváros civil szervezet egyik alapvető követlése, hogy az önkormányzat vonja vissza azt a 2013-as, szerintük csendrendeletnek csúfolt határozatát, mely a szórakozóhelyek számára reggel 6 óráig engedélyezi a nyitva tartást.

Lenne megoldás az érdekek összehangolására, és ez talán már körvonalazódik valamelyest. Az önkormányzat szeptember közepére rendkívüli testületi ülést hív össze az ügyben, ahol áttekintik a helyzetet, és a lehetséges megoldásokat.

Ígéretük szerint

százmilliós értékben vásárolnak takarítógépeket, és rendszeressé teszik az eddig elhanyagolt utcák és terek takarítását.

A szerda délutáni tüntetésen jelentős sajtóérdeklődés, valamint rendőri készültség mellett mintegy 200-an vettek részt. A megmozdulás Simon és Garfunkel mára már örökérvényűnek számító dalával, a Csend hangjaival kezdődött.

FRISS HÍREK

A Független Hírügynökség kiadásai meghaladják bevételeinket.
A pártoktól független újságírás egyre nehezebb helyzetben van Magyarországon.

A hagyományos finanszírozás modelleket nem csak a politika lehetetleníti el, de a társadalmi kihívások is.

A fuhu.hu fennmaradásához, hosszútávú működéséhez, szerkesztőségünk rászorul támogatásotokra.
Segítségetekkel lehetőség nyílik arra, hogy munkánkat továbbra is az eddig megszokott színvonalon végezhessük tovább.

Ide kattintva megtalálod bankszámlaszámunkat!

NÉPSZERŰ HÍREK