Kezdőlap Címkék Barlang

Címke: barlang

Itt a videó a barlangban rekedt gyerekek mentéséről

A thaiföldi hadsereg tette közzé a Facebookon a videót arról, hogyan hozták ki a barlangból a bent rekedt 12 fiút és edzőjüket. A gyerekek karanténba kerültek.

ปฏิบัติการที่โลกต้องจดจำ……The operation the world never forgets.เราจะไม่ลืม 18 วัน ที่คนทั้งโลกผสานใจมารวมกันอยู่ที่ถ้ำหลวง-ขุนน้ำนางนอน เพื่อพานักฟุตบอล 12 คนและโค้ช ทีมหมูป่าอะคาเดมีกลับบ้านและเราจะจดจำความเสียสละ ความกล้าหาญ และจิตใจที่งดงามของ เรือโทสมาน กุนัน ตลอดไป“เราจะทำเต็มที่ เดินหน้าอย่างเดียว ไม่พบ..เราไม่เลิก”Hooyah Hooyah Hooyah

Közzétette: Thai NavySEAL – 2018. július 11., szerda

Egy másik videón a már kórházban lévő gyerekek is látszanak. Még egy hétig kell ott lenniük, de már kiderült, hogy nem kaptak el súlyosabb fertőzést.

Denevérek miatt kerülnek karanténba a barlangból kimentett fiúk

0

Denevérek terjesztette fertőző betegségek miatt szükséges kórházban kivizsgálni és egy időre karanténban tartani a thaiföldi Tham Luang barlangrendszerből kimentett fiúkat – írja a LiveScience tudományos portál.

A thaiföldi barlangból kedd délig tizenegy fiút mentettek ki. Mielőtt hazamehetnének, kórházba viszik őket, ahol az orvosoknak meg kell bizonyosodniuk arról, nem kaptak-e el fertőző betegségeket, amíg a föld alatt voltak.

A barlangok ugyanis a baktériumok és vírusok “Petri-csészéi” – mondta el a lapnak Amesh Adalja, a baltimore-i Johns Hopkins egészségügyi központ kutatója. „A legtöbb aggodalomra a barlangban élő denevérek adnak okot, amelyek sok fertőző betegséget, többek között veszettséget közvetítenek. Nemcsak maguk az állatok veszélyesek, hanem az ürülékük is, ami barlangszerte megtalálható” – magyarázta.

Nem tudni, voltak-e denevérek ott, ahol a 12 fiú és edzőjük tartózkodott, bár a legtöbb barlangban élnek kisebb-nagyobb kolóniák. Ha azonban az orvosokban él a gyanú, hogy kapcsolatba kerültek a szárnyas emlősökkel, akkor

valószínűleg védőoltást kapnak, hogy a veszettség kialakulását megakadályozzák.

„Vannak gombák is, amelyek előszeretettel tenyésznek denevérürülékben. Spóráik belélegzése gombás tüdőgyulladást, hisztoplazmózist okozhat”.

Lehet, hogy a gombás fertőzés tünetei nem jelentkeznek a kórházban, csak a gyerekek későbbi élete során. „Vannak esetek, amikor hónapokig, évekig lappang a kór és nem betegíti meg az embert, hacsak immunrendszeri problémája nem adódik” – mondta Adalja.

Aggodalomra adhat okot a leptospirózis nevű bakteriális fertőzés is, ami tüdővérzést és agyhártyagyulladást is okozhat. A kutató szerint azonban kevésbé egzotikus gondok is adódhatnak: lehetnek gyomor-bélrendszeri problémák a barlangi higiéniás körülmények miatt, a bőrsérüléseik szintén elfertőződhetnek.

A fiúk fele már kijött a thaiföldi barlangból, a mentést holnap folytatják

0

“Ma van a nagy nap. A fiúk készen állnak minden kihívásra, és a kivezető út nagy része úszás nélkül megtehető – közölte a mentést vezető Narongszak Oszottanakorn. A víz szintje napok óta most a legalacsonyabb, és az időjárás is kedvező. A mentés napokig eltarthat. Cikkünket folyamatosan frissítjük.

17. 18. Ellentmondásosak a hírek, van ahol, négy, máshol hat megmentett gyereket emlegetnek. Az eltérés oka, hogy négyen már kijutottak, két fiú pedig olyan helyen van, ahol a száraz talajon, a saját lábukon sétálhatnak a barlang kijárata felé. Ami biztos: a mentést mára befejezték, és holnap folytatják.

15, 29. A legfrissebb hírek szerint négy fiút szerencsésen kimenekítettek a barlangból, ám a mentést mára befejezték. A terv az, hogy holnap folytatják és be is fejezik a barlangban rekedt fiatal futballisták mentését.

15. 04. A legújabb, hivatalos bejelentés szerint már négy fiút sikerült kiszabadítani a barlangból.

Ellentmondásos hírek érkeznek

14. 56. A CNN hírtelevízió szerint hamarosan újabb négy fiút hoznak ki a barlangból, szemtanúkra hivatkozva viszont azt írják, hogy már három fiát láttak kiszabadulni. A hírek azért is ellentmondásosak, mert mindenki próbál elsőként mondani valamit. Ami közös: mindenki reménykedik.

Két fiú már kiszabadult

14. 23. „Két gyerek már kiszabadukt a barlang fogságából, ők egy barlanghoz közeli kórházban vannak” – mondta Tossathep Boonthong, a Chiang Rai egészségügyi igazgatója.

Az elmúlt napok száraz időjárása miatt sokat apadt a víz szintje. A hatóságok nem szeretnék kockáztatni, hogy egy újabb monszuneső romba döntse terveiket, és rontsa a fiúk kijutási esélyeit.

A mentés

A mentés – amelyben 13 külföldi és öt thaiföldi búvár vesz részt – akár négy napig is eltarthat. A thaiföldi hatóságok várakozása szerint az első gyerek helyi idő szerint vasárnap este 9 órakor érheti el a barlang kijáratát. Minden fiút két-két búvár segít a körülbelül 4 kilométeres úton. A gyerekeket egyesével, szakaszosan indítják el.

Vasárnap sportbúvárok és mentőorvosok érkeztek a barlang szájához. A média munkatársainak közelben felállított táborát kiürítették, és az ott tartózkodó több mint ezer thaiföldi és külföldi újságírót elküldték azzal, hogy a fejleményekről később hivatalos sajtótájékoztatót tartanak.

A 11 és 16 év közötti gyerekekből, illetve 25 éves edzőjükből álló csoport június 23-a óta raboskodik a monszuneső miatt elárasztott barlang fogságában. Kimentésük veszélyes: egy búvár napokkal korábban életét vesztette a helyenként mennyezetig érő, sötét, zavaros vízben. A profi merülőknek is 5-6 órára van szükségük ahhoz, hogy megtegyék az utat a barlang szájától a csoport tartózkodási helyéig, a fiúk közül többen nem túl jó úszók.

Bréking nyúz, október 12. – Tudósítás a másik valóságból

0

Angelika túlmozgásos barátnője. Buggyant brüsszeli vezetők. A papagájkommandóhoz csatlakozott milliárdos. Simicska szitokszóként használt segítője.

Bordács Bálint filmkritikája az Origo-n, amely miatt az Origo Filmklub rovatának teljes stábja felmondott

„Diallo megjelenését nem nézi mindenki jó szemmel, például Hartmannék szomszédja, a mogorva Sobrowitsch asszony, aki természetesen jól észrevehetően keresztet visel, és szemmel láthatóan irtózik a bevándorlóktól. A többség ugyanakkor pozitívan áll a főhőshöz, Angelika túlmozgásos barátnője ebben éllovas, ő kifejezetten büszke Hartmannékra, hogy befogadtak egy menekültet, és reméli, hogy többet is fognak. A végén persze minden cuppogósba fordul, Diallónnak elfogadják a menekültkérelmét, amire ivott „egy jó német sört”, a Hartmann család tagjainak pedig valamennyi problémája megoldódik, mindenki egymásra talál.”

Megyeri Dávid írása a brüsszeli buggyant vezetőkről a Magyar időkben

“Mi magyarok ne lennénk európaiak, akik horribilis anyagi eszközöket és fáradságot nem kímélve védjük kerítéssel, élőerővel az Európai Unió határait, ezáltal állampolgárait? Meséljék már el a brüsszeli buggyant vezetők, miként lehetne másként? Talán okkult tudományok segítségével, esetleg vuduszertartások keretében akarják távol tartani a migránsokat?”

Kacsoh Dániel cikke a Magyar Hírlapban a Momentum támogatásától elálló milliárdosról

“Bagoly mondja verébnek, vághatnánk rá, ám ne tegyük, hiszen a Momentum támogatásától elálló milliárdos csak követi nagy elődei, így például az immár LMP-s Ron Werber vagy akár az éppen a szocialisták kinyírásának beteljesítésén ügyködő Gyurcsány Ferenc példáját. Vagyis Bojár csupán csatlakozott a papagájkommandóhoz.”

A Ripost Simicska segítőjéről

“Müllner nevét egyébként lényegében szitokszóként használja a hazai barlangász társadalom. Simicska befolyását kihasználva ugyanis ultimátumszerűen, erőszakoskodva megszerezte  mások által feltárt, különleges barlangok használati jogát, napok alatt(!) kiszorítva onnan mindenkit, aki becsülettel dolgozott azok feltárásán.”

FRISS HÍREK

A Független Hírügynökség kiadásai meghaladják bevételeinket.
A pártoktól független újságírás egyre nehezebb helyzetben van Magyarországon.

A hagyományos finanszírozás modelleket nem csak a politika lehetetleníti el, de a társadalmi kihívások is.

A fuhu.hu fennmaradásához, hosszútávú működéséhez, szerkesztőségünk rászorul támogatásotokra.
Segítségetekkel lehetőség nyílik arra, hogy munkánkat továbbra is az eddig megszokott színvonalon végezhessük tovább.

Ide kattintva megtalálod bankszámlaszámunkat!

NÉPSZERŰ HÍREK