Kezdőlap Címkék Bankrabló

Címke: bankrabló

Putyin bankrablója Ukrajnában : 2,5 millió dollárt vágott zsebre a megszállt Herszon oroszbarát kormányzója

Volodimir Szaldot, Herszon városának polgármesterét megmentette az orosz hadsereg bevonulása 2022-ben, mert az ukrán rendőrség épp vizsgálatot indított ellene: bérgyilkost fogadott, hogy eltegye láb alól a vetélytársát.

Ma Putyin jóvoltából ő a Herszon megye megszállt részének ura, akit az orosz elnök is megdícsért, mert oly sikeres az orosz rendszer bevezetésében Ukrajna megszállt részén. Amikor az oroszok bevonultak Herszonba Szaldo segítségével kirabolták a bankokat. Szaldot nemrég 15 év börtönre ítélték Kijevben.

“Börtönbe akartam csukatni Volodimir Szaldot, mert kiderült, hogy egy egész gengszterbandát uszított rá ellenfelére, de aztán jött a háború”

– meséli Herszonban a város egykori rendőrfőnöke, aki jelenleg a megye ukrán ellenőrzés alatt maradt részének kormányzója.

Az ukrán csapatok ugyanis kiverték Herszon városából és környékéről a megszálló oroszokat, akik végképp le is mondtak a városról, mert magukkal vitték Patyomkin koporsóját, melyet a helyi székesegyházban őriztek. Patyomkin Nagy Katalin cárnő szeretője és bizalmasa volt, aki ravasz módszerrel vezette félre minden oroszok úrnőjét: az útmenti házakat szépen kifestették miközben mindenütt másutt maradt a nyomor a nemrég  meghódított területeken. Volodimir Szaldo Patyomkin örököse: úgy hazudik Putyinnak, ahogy az orosz elnök azt elvárja tőle. Nemrég a Kremlben járt, ahol elmondta, hogy a megszállt területeken mindenki lelkesedik Putyinért, és rengeteg gabonát küld Oroszországba. Ez az ötmillió tonna is benne van abban a sikerjelentésben, hogy Oroszország gabona termése rekordot döntött az idén.

Orosz gengszterállam működik a megszállt területeken

“Minden úgy megy mint Sztálin idején” – mondja a londoni Guardian tudósítójának Herszon városának egykori önkormányzati képviselője, aki jelenleg Kijevben él.

Sztálin spicli rendszert működtetett az egész Szovjetunióban, és most ugyanez megy a megszállt ukrán területeken is.

“Elég, ha valaki annyit mond, hogy az oroszok elmehetnek a p…ba, máris elviszik a milicisták.”

A megszállt területeken csakis orosz mobil telefon rendszer működik, melyet a titkosszolgálat “intenzíven használ “ vagyis mindenkit lehallgathatnak.

Éppúgy mint a sztálini időkben gyakran a titkosszolgálat azért visz el valakit, mert meg akarja szerezni a birtokát vagy a vagyonát. Máskor egyszerűen a megfélemlítés a cél: az orosz titkosszolgálat azt az érzést akarja kelteni a helyiekben, hogy mindörökre berendezkedett a megszállt területeken, jó lesz tehát félni tőle. Volodimir Szaldo maga is az orosz titkosszolgálat embere legalább 2016 óta. Előkerült ugyanis egy dokumentum arról, hogy 2016-ban már rendszeresen ellátogatott az oroszok által 2014-ben megszállt Krím félszigetre, és ott titkosszolgálati felettesét informálta Ukrajna helyzetéről. Most ő irányította az orosz FSZB helyi változatának megszervezését. Ennek a titkosszolgálatnak a neve GSB, és teljesen Moszkvának van alárendelve.

Szaldo a bankrabló

Amikor az orosz hadsereg átmenetileg elfoglalta Herszon városát, akkor Szaldo segítségével megszerezték a bankokban tárolt hatalmas összegű pénzt.  Putyin ekkor felismerte, hogy ez egy használható ember és belé helyezte a bizalmát. Amikor az oroszok feltörték a bankokat Herszon városában, akkor 50-50%-ban osztoztak a rabolt pénzen – 5 millió dollár értékű ukrán hrivnyáról volt szó.

 Volodimir Szaldo azóta is minden eszközzel gyarapítja vagyonát: egy szerencsétlen ukrán parasztgazdát addíg vertek a titkosszolgálat központjában amíg “önként” lemondott szép birtokáról az orosz állam javára. Aztán egy pillanat alatt kiderült, hogy a birtokot Szaldo átíratta a saját nevére hiszen végsősoron ő is az orosz államot képviseli Ukrajnában.

Volodimir legnagyobb üzlete az ukrán gabona lenyúlása: Ukrajna megszállt területein terem az ország gabonájának egynegyede. Ezt Putyin köréhez tartozó oligarchák segítségével értékesítik a világpiacon mint orosz gabonát. Az egyik ilyen oligarcha nem más mint Szergej Lavrov orosz külügyminiszter veje.

Volodimir Szaldot viselt dolgaiért nemrégiben 15 éves börtönbüntetésre ítélte a bíróság Kijevben. Jelenleg Volodimir Szaldot az orosz titkosszolgálat őrzi, főhadiszállása köré aknamezőt telepítettek. A gengszter államban, mely Ukrajna megszállt területein működik senki sincsen biztonságban: az orosz titkosszolgálat éppúgy elteheti láb alól kényelmetlenné vált munkatársát mint az ukrán, amely végezni akar az árulóval. Volodimir Szaldo neve szerepel a nyugati fekete listákon is, ezért nemigen mozdul ki otthonról, legfeljebb csak akkor, ha jelentést tesz Putyinnak a Kremlben. Néha azért meglátogatja az orosz megszálló csapatokat is. Itt rosszul járt, mert barátkozni próbált az oroszok kabala állatával, egy mosómedvével, de az megharapta Putyin bankrablóját – számolt be a Guardian tudósítója Ukrajnából.

FRISS HÍREK

A Független Hírügynökség kiadásai meghaladják bevételeinket.
A pártoktól független újságírás egyre nehezebb helyzetben van Magyarországon.

A hagyományos finanszírozás modelleket nem csak a politika lehetetleníti el, de a társadalmi kihívások is.

A fuhu.hu fennmaradásához, hosszútávú működéséhez, szerkesztőségünk rászorul támogatásotokra.
Segítségetekkel lehetőség nyílik arra, hogy munkánkat továbbra is az eddig megszokott színvonalon végezhessük tovább.

Ide kattintva megtalálod bankszámlaszámunkat!

NÉPSZERŰ HÍREK