Kezdőlap Címkék Badacsonyi gyilkosság

Címke: badacsonyi gyilkosság

Indulatok hálójában

A legkisebb konfliktus is elég ahhoz, hogy ebben az országban egymásnak essenek az emberek.

A napokban Badacsonyban agyonvertek egy fiatal borászt. Mindössze egyetlen bűne volt: figyelmeztette egy autó vezetőjét, hogy a parkolóba a rossz oldalról hajtott be, biztosan nem vette észre a tiltó táblát. Az autóban ülő két nagydarab férfi kiszállt, majd a békésen beszélgető társaság egyik tagját nagyon durván ütni kezdték. A szemtanúk elmondása szerint akkor is rugdosták, amikor már a földön volt és nem mozdult.

A Borsod-Abaúj-Zemplén megyei Olaszliszkán történt brutális gyilkosság mintha lassan feledésbe merülne. Az áldozat, Szögi Lajos tanár, kocsijával a falun áthajtva egy elé lépő helyi roma kislányt majdnem elsodort. Ekkor autójával megállt, hogy meggyőződjön róla, a gyereknek nem esett-e baja. Bár a kislány nem szenvedett sérülést, annak hozzátartozói rátámadtak az autót vezető tanárra, kirángatták a már indulni készülő autó volánja mögül és gyermekei szeme láttára halálra verték.

Ott voltam, amikor az egyik március 15-i ünnepségen a tömegben valaki fütyülni kezdett a miniszterelnök beszéde közben. A körülötte állók azonnal ütni-verni kezdték, alig tudták kimenekíteni a tömegből a biztonsági emberek, hogy nagyobb baja ne essen. Tavaly a tusványosi találkozón egy fiatal lányt tépett meg a hallgatóság, mert kifütyülte Orbán Viktor a Bálványosi Szabadegyetem egyik beszélgetése alatt. Megrángatták, a haját tépték, földre teperték. „A fogait kellene kiverni!” – üvöltötte az egyik mellette álló ember, pusztán azért, mert a lánynak kétségei voltak Paks2 szükségessége iránt. Hogy nem lett nagyobb baja, a rendezőknek köszönhető, akik „keményen” kikísérték a helyszínről.

Emlékszünk még az őcsényi esetre? Egy panziós felajánlotta, hogy néhány napra befogadna egy-két, sokat szenvedett, legálisan Magyarországon tartózkodó családot, hadd pihenjék a megpróbáltatásaikat. A helyiek esélyt sem adták meg erre a menekülteknek. Nem mondták azt, hogy oké, jöjjön ide egy család megszállni pár napra, és nézzük meg mi történik. Lesz-e egyáltalán bármiféle probléma. Legfeljebb ott áll majd egy rendőrautó a panzió előtt mindenki nyugalma, biztonságérzete érdekében… De nem. Megfenyegették a panzióst, kiszúrták az autója kerekeit, jó, hogy meg nem lincselték.

„Ki kell herélni! Kivágni ebből az országból, mint a kutyát szarni! De előtte jól megverni!” – ilyen és ehhez hasonló véleményeket gyűjtött be a sajtó arról a 18 éves afgán férfiről, aki menekültként, jogosan él Magyarországon. A kiszivárgott hírek szerint egy V. kerületi gíroszos volt a helyszín, ahol a napokban hajnali 3-kor a mosdóban megerőszakolt egy fiatal lányt. A kormányközeli média azt is tudni vélte, hogy a bűncselekményt „Tibi atya” éttermében követte el a férfi, akit amúgy két korábbi budapesti szeméremsértés miatt is keresnek. Tibi atya viszont közölte, hogy semmi köze az adott gyorsétteremhez. Az Index megpróbált a helyszínen tájékozódni, de a jelzett gyorsbüfének nincs vécéje, az utcán állva lehet rendelni. Azóta a feltételezett elkövetőt elfogták egy Frankfurtba tartó vonaton, hamarosan visszahozzák Magyarországra.

A minap a villamoson voltam a tanúja két pofonnak. A tömött jármű hirtelen fékezett, az utasok meglódultak, azok is csak nehezen tudtak a lábukon maradni, akik kapaszkodtak. Az egyik egyensúlyából kibillent asszony meglökte a mellette álló férfit, akinek ettől kiesett a kezéből a telefonja. Lehajolt felvette, és ugyanazzal a lendülettel két hatalmas pofont lekevert az asszonynak. Senki nem szólt egyetlen szót sem. Az utasok csak bámultak ki az ablakon, mintha mi sem történt volna.

Amerre lakom, szinte minden utca jobbkezes. A minap az egyik ilyen kereszteződésben elém vágódott egy SUV, mindketten fékeztünk, hogy elkerüljük a balesetet. A másik autóból kipattant egy nagydarab férfi és vörös fejjel nekem támadt, mondván, majdnem összetörtem az autóját. És üvöltött. Jobbkezes utca – feleltem csendesen -, önnek kellett volna elsőbbséget adnia. Az ember már az autó bezárt ajtaját rángatta. Gázt adtam, elmentem. Nem voltunk egy súlycsoportban.

Ha nem állok odébb, ki tudja, mivé fajul a vitánk, egy ilyen kardinális kérdésben, hogy kinek kell elsőbbséget adnia egy jobbkezes utcánál. Ma már nem lehet tudni, képes lenne-e valaki vérre menni akár egy ilyen ügyben is. Pattanásig feszülő indulatok hálójában élünk.

FRISS HÍREK

A Független Hírügynökség kiadásai meghaladják bevételeinket.
A pártoktól független újságírás egyre nehezebb helyzetben van Magyarországon.

A hagyományos finanszírozás modelleket nem csak a politika lehetetleníti el, de a társadalmi kihívások is.

A fuhu.hu fennmaradásához, hosszútávú működéséhez, szerkesztőségünk rászorul támogatásotokra.
Segítségetekkel lehetőség nyílik arra, hogy munkánkat továbbra is az eddig megszokott színvonalon végezhessük tovább.

Ide kattintva megtalálod bankszámlaszámunkat!

NÉPSZERŰ HÍREK