Kezdőlap Címkék Állami Egészségügyi Ellátó Központ

Címke: Állami Egészségügyi Ellátó Központ

Egyelőre nem kell bocsánatot kérnie Orbánnak

0

Orbán Viktornak nem kell bocsánatot kérnie Hadházy Ákostól, amiért korrupcióval vádolta meg őt a parlamentben októberben, mert ez csak vélemény volt – állapította meg a bíróság péntek reggel. Az LMP társelnöke a Független Hírügynökségnek elmondta, hogy fellebbeznek a „gyáva védekezéssel” szemben. A per a lélegeztetőgépekre kiírt közbeszerzés nyomán indult.

Megfellebbezi a Fővárosi Törvényszék első fokú ítéletét Hadházy Ákos – nyilatkozta a politikus a Független Hírügynökségnek pénteken, a tárgyalás után. Szerinte „gyáva védekezés” a miniszterelnöké, aki szerint csak vélemény hangzott el az Országgyűlésben októberben.

„Föláll a magyar parlamentben egy képviselő, és az egyik cég mellett lobbizik. Mennyi pénzt kapott ön ezért? Hát hogy képzeli ezt?!”

mondta a Orbán.

A történet maga szokványos közbeszerzés volt: az Állami Egészségügyi Ellátó Központ (ÁEEK) írt ki pályázatot lélegeztetőgépekre. Az amerikai General Electric 900 milliós ajánlatával szemben a Hadházy minősítése szerinti kamucégek 1,7 milliárdért szállítottak volna. Az ÁEEK a pályázatból kizárta a legjobb árajánlattal jelentkező GE-t. A cég a közbeszerzési döntőbizottsághoz fordult, amely igazat adott neki, és megsemmisítette a végeredményt, ráadásul 50 millió forintra büntette az ÁEEK-t.

Pár nappal ezután Lázár János sajtótájékoztatón kéz, fül vagy egyéb testrészek levágásának lehetőségéről elmélkedett a tender felelősei kapcsán. Rétvári Bence EMMI-államtitkár szerint viszont minden rendben, bíróságon támadják meg a döntőbizottság határozatát, hogy – Hadházy szavaival – az állam minél drágábban vehesse meg a lélegeztetőgépeket.

Hadházy ezután érdeklődött a kormányfőtől a parlamentben arról, hogy szerinte

melyik kormánytagnak van igaza.

Erre válaszul vádolta meg őt korrupcióval Orbán.

Hadházy ezt követően a FüHü-ben jelentette be, hogy feljelenti a miniszterelnököt.

A miniszterelnök ominózus mondataiban folyamatban lévő ügyről beszélt, noha azt pár nappal korábban a közbeszerzési döntőbizottság a bírsággal együtt lezárta. Az LMP-s politikus szerint ezért se lehet véleményként jellemezni az őt ért támadást, hanem ez tényállítás volt, ami a szöveg egészéből világosan kiderült.

Hadházy Ákos a Kúriához fordul jogorvoslatért, hogy Orbánnak meg kelljen követnie őt.

FRISS HÍREK

A Független Hírügynökség kiadásai meghaladják bevételeinket.
A pártoktól független újságírás egyre nehezebb helyzetben van Magyarországon.

A hagyományos finanszírozás modelleket nem csak a politika lehetetleníti el, de a társadalmi kihívások is.

A fuhu.hu fennmaradásához, hosszútávú működéséhez, szerkesztőségünk rászorul támogatásotokra.
Segítségetekkel lehetőség nyílik arra, hogy munkánkat továbbra is az eddig megszokott színvonalon végezhessük tovább.

Ide kattintva megtalálod bankszámlaszámunkat!

NÉPSZERŰ HÍREK