Kezdőlap Címkék Alap

Címke: alap

Liberálisok: független pénzügyi alapot a sajtó megsegítésére

0

A Népszabadság, a Magyar Nemzet, a Lánchíd Rádió, majd a Heti Válasz megszűnésével alig maradt olyan lap, amit ne a Fidesz közvetlen baráti köre működtetne, vagy a Fidesz kegye tartana fenn.

Tarthatatlan, amit a Fidesz 2010-es kormányra kerülése óta tesz a magyar sajtóval. A totális centralizálással a vidéki média az Orbánhoz közelálló oligarchák kezébe került – állapítja meg a Magyar Liberális Párt közleménye: A történelmi emlékezetünket segítő, magyar kulturális életet kiegészítő nemzetiségi műsorokat szüntettek meg, helyükre pedig a Fidesz központosított propagandáját erőltették. A „közszolgálati médiának” a tájékoztatás helyett az Orbán-kormány gyűlöletkeltő, uszító politikájának közvetítése lett az elsődleges célja és feladata.

Miközben a Fidesz a saját képére formálta a magyar sajtót, megszüntették a szabad versenyt a piacon.

A kormánylapokat közpénzből tömték ki, piaci alapon pedig lehetetlenné vált kormánykritikus sajtót működtetni. A szereplők félnek, és joggal félnek a kormányzat retorziójától. A Népszabadság, a Magyar Nemzet, a Lánchíd Rádió, majd a Heti Válasz megszűnésével alig maradt olyan lap, amit ne a Fidesz közvetlen baráti köre működtetne, vagy a Fidesz kegye tartana fenn.

A Liberálisok ezen a pár – még létező – sajtóorgánumon szeretne segíteni,

ezért egy olyan független, nem párt, és nem kormányzati alapú kuratórium létrehozását javasolják, amely lehetővé tenné a szabad piac érvényesülését, és vállalkozóknak, befektetőknek adna lehetőséget a sajtótermékek támogatására. Amelyben nem fideszes oligarchák között osztanák szét előre a pályázati pénzeket, hanem szabad pályáztatás útján, teljesítmény alapú rendszeren belül döntenék el független szakértők, hogy a társadalom objektív tájékoztatásával melyik sajtótermék szolgált rá az állam és az adófizetők támogatására.

Nem hagyhatjuk, hogy a Fidesz még több független szellemi műhely munkáját lehetetlenítse el! Itt az ideje megszüntetni a kora kádári időket idéző helyzetet, amely demokratikus viszonyok között, Európa nyugati országaiban teljesen elképzelhetetlen. A demokrácia alapja, a sajtószabadság és annak utolsó morzsái a tét – áll egyebek között a Liberálisok közleményében.

Német csomagterv a migránsok hazatelepítésére

0

500 millió eurós alapot hoz létre a fejlesztési minisztérium Berlinben, hogy megkönnyítse a migránsok visszatérését a szülőföldjükre. Gerd Müller fejlesztési miniszter a sajtónak elmondta: ebből az 500 millió eurós alapból munkahelyeket teremtenek, illetve tanfolyamokat indítanak Irakban, Tunéziában, Nigériában és Afganisztánban.

Németországba elsősorban ezekből az államokból érkeztek olyan migránsok, akiknek a letelepedési kérelmét visszautasították. A fejlesztési miniszter azt is elmondta: a Siemens-szel együtt egy olyan program is indul, mely 5000 bevándorlót képez ki mérnöknek vagy épp villanyszerelőnek. Ők vállalják, hogy hazatérnek.

Németországba több mint egymillió bevándorló érkezett 2015 óta, és ez komolyan megosztja nemcsak a közvéleményt, hanem a kormányzatot is. Míg a belügyminiszter, a bajor Seehofer igyekszik a minimumra korlátozni a számukat és növelni a kitoloncolásokat, addig a szociáldemokraták azt hangsúlyozzák, hogy a bevándorlók fontos munkaerő-tartalékot jelenthetnek abban az országban, ahol jelenleg a mélyponton van a munkanélküliség és több szakmában hiány van.

Gerd Müller fejlesztési miniszter Angela Merkel pártjához tartozik, vagyis igyekszik középutas álláspontot elfoglalni. Korábban azért bírálták a Merkel-kormányt, mert sok olyan migráns, akinek a letelepedési kérelmét elutasították, nem tért vissza hazájába hanem “felszívódott”. A mostani 500 millió eurós program azt a célt szolgálja, hogy mindenki számára kielégítő módon oldják meg ezt a problémát Németországban és azon kívül is.

 

FRISS HÍREK

A Független Hírügynökség kiadásai meghaladják bevételeinket.
A pártoktól független újságírás egyre nehezebb helyzetben van Magyarországon.

A hagyományos finanszírozás modelleket nem csak a politika lehetetleníti el, de a társadalmi kihívások is.

A fuhu.hu fennmaradásához, hosszútávú működéséhez, szerkesztőségünk rászorul támogatásotokra.
Segítségetekkel lehetőség nyílik arra, hogy munkánkat továbbra is az eddig megszokott színvonalon végezhessük tovább.

Ide kattintva megtalálod bankszámlaszámunkat!

NÉPSZERŰ HÍREK