Vadméhek vagyunk

0
1339
facebook

Jártál már erdőben? Láttál már vadméheket zsongani egy fán? Ha láttál is ilyet, gondolom nem álltál meg, hanem tovább mentél. Miért is mentél tovább? Gondolom azért, mert semmi közöd nincs a vadméhekhez, másrészt nem akarsz megkockáztatni egy előre ki nem számítható eseményt, nevezetesen, hogy össze csipkedjenek.

Tételezzük fel, hogy a sok tudósnak igaza van és rajtunk kívül nagy valószínűséggel nagy számban létezhetnek más civilizációk az univerzumban. Lehet, hogy e civilizációk nem két lábon járó lényekből, hanem teljesen más szervezetekből állnak, talán nem is anyagi eredetűek, ki tudja? Akárkik is legyenek, eddig még nem kommunikáltak velünk, s ha léteznek, úgy haladnak el mellettünk, mint te az erdőben a vadméhek mellett. Hogy miért? Mert semmi közük nincs hozzánk, nem találnak bennünk semmit, ami felkeltené figyelmüket, másrészt ők sem kockáztatnak meg egy előre ki nem számítható eseményt velünk kapcsolatban. Hiszen tudod milyen az ember! Ha te tudod, akkor ők hogy ne tudnák!

De ne távolodjunk el a földtől. Létezik egy kis ország, Magyarország, melynek GDP-je 124 380 millió dollár a föld 75 367 754 millió dollárjából (2016-os adat, Wikipédia). USA durván ennek 150-szeresét, Németország pedig 28-szorosát állítja elő.

Helyezés Ország GDP (millió USD)
– Föld 75 367 754
– Európai Unió 16 447 538
1. Amerikai Egyesült Államok 18 624 450
2. Kína 11 232 108
3. Japán 4 936 543
4. Németország 3 479 232
5. Egyesült Királyság 2 629 188
6. Franciaország 2 466 472
……….
58 Magyarország 124 380

Gyakorlatilag hibaszázalék vagyunk a többi ország bruttó nemzeti össztermék előállításának listáján. Bizonyos, hogy még számos ilyen kis ország, azaz hibaszázalék létezik. De miért gondoljuk, hogy ezeknek hangja, bánata elér azok fülébe, akik gazdaságilag, katonailag meghatározó szerepet töltenek be a népek listáján? Miért gondoljuk, hogy a kicsik belpolitikai nyűvődései, biztonsági szempontjai, Orbán Viktorai, Gyurcsány Ferencei valakit is érdekelnek a világon? A világ úgy sétál el mellettünk, akár mi az erdőben a vadméhek mellett. Hogy miért? Mert semmi közük sincs hozzánk, a meglévő „közeiket” is levagdossuk magunkról, másrészt senki nem kockáztat meg velünk kapcsolatban egy nem várt eseményt. Lehet, hogy piszkosul büszkék vagyunk saját nemzeti identitásunkra, darutollainkra, de ez rajtunk kívül senki mást nem érdekel. Illetve, csak egy esetben lehetünk érdekesek. Ha nem saját jelentőségünk alapján becsülnek meg, hanem eszköznek tartanak minket. Ha egyik nagy bosszantani akarja a másik nagyot, bomlasztani akarja az EU egységét, gyengíteni akarja annak pozícióját, akkor pl. Putyin szívesen enged rájuk vadméheket. Ezt még Trump is mosolyogva szemléli, neki sem érdeke egy erős EU. Csípünk jobbra, csípünk balra, amivel valóban bekerülünk egy kommunikációs térbe, de ki tűri hosszú távon, hogy csipdessék? Ezt a vadméhek vezetői is tudják, ezért a raj dolgozóinak azt mondják, hogy darazsak támadásának vannak kitéve. Hogy megszilárdítják királyságukat, a gyűlölt darazsak ellen háborút hirdetnek (holott egy darázs sem jár arra) és végvári harcra buzdítanak a kaptár biztonsága érdekében. A felszín alatt azonban a dolgozók sejtjeit, az általuk termelt mézet a listán meghatározó országok köreinek juttatják, sokszor pár kaptárral együtt. Elveket adnak a dolgozóknak, akik semmi többre nem is vágynak és érdekeket juttatnak azoknak, akik továbbra is eszközként használhatják a méheket. Közben mehet a tivornya, csűrdöngölő, hejde rutyutyu, stb. Így fenntartható egy olyan státusz, amiben ideig-óráig szabadon csipkedhetünk, a kommunikációs térben jelen vagyunk, a méhek így azt hiszik, hogy végre fontos szerepük van és imádságukba fűzik a vezetők nevét.

Csak egy óriási különbség van az erdei vadméhek és a mi vadméh rendszerünk között. Azt egy királynő irányítja, emezt pedig rendre herék.

Mihálffy Balázs

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .