VÍRUSJELENTÉS, a világjárvány legfrissebb adatai – 2021. szeptember 20. 08:20

0
37062

A COVID-19 vírus 2020 eleje óta már több mint 228.541.752 embert fertőzött meg.  4.691.866 életet követelt világszerte az új típusú ronavírus a (SARS-CoV-2). Ma reggelig a  Föld lakosságát
5.906.934.387
COVID-19 elleni vakcinával oltották be. 

A fertőzés 192 országban és régióban van jelen. Szakértők szerint a diagnosztizált esetek száma nem tükrözi pontosan a valóságot, mert az elvégzett tesztek száma, és a nyilvántartás kritériumai is különböznek.

Izrael

 • Izraelben 1.220.397 igazolt covid-fertőzöttből 7.511 beteget veszítettek el a az oltások, a nagyszámú tesztelés, az esetkövetés és a gondos orvosi kezelés együttes alkalmazásával.  Magyarországon a kevesebb mint 820 ezer esetből 30 ezret is meghaladja a fertőzés következtében elhunytak száma!

 

 • Az elmúlt 24 órában a világon jelentősen gyorsult a fertőzés terjedése, csaknem 100 ezer fővel több új fertőzöttet találtak, mint egy nappal korábban.

USA

 • A hivatalos adatok szerint a SARS-CoV-2 vírus okozta Covid-19 betegségnek az Egyesült Államokban van a legtöbb fertőzöttje, 41.364.566 eddig a napig. A halálos áldozatok száma 663.923

Németország

 • Kicsit csökkent az országos hétnapos új fertőzések előfordulása. A Robert Koch Intézet (RKI) szombat reggel bejelentette az egészségügyi hatóságok információira hivatkozva, az incidencia hét napon belül 82.000 koronavírus-fertőzés 100 000 lakosra számítva. Pénteken 83,8, múlt héten szombaton 80,7 volt az érték.
 • A 12-17 évesek nagyjából egynegyedét eddig teljesen beoltották. Ennek a korosztálynak a 35,9 százaléka kapott legalább egy oltást. Ez derül ki a szövetségi egészségügyi minisztérium pénteki adataiból. A lakosság egészében eddig 61,9 százalék, azaz körülbelül 51,47 millió ember rendelkezett teljes védőoltással. Legalább egy oltást 66,3 százalék, azaz körülbelül 55,14 millió lakos kapott.

Dánia

 • Dániában, ahol a 86 százalékos oltási aránynak köszönhetően már nincsenek korlátozások.

Ausztria

 • A szeptember 15 -től kezdődően első fázisban a oltatlanoknak ismét FFP2 maszkot kell viselniük vásárláskor, de ez ajánlás szinten vonatkozik az beoltottakra is. Ezenkívül a COVID antigén tesztek érvényességi ideje 48 óráról 24 órára csökken.

Németország

 • Németország is az oltási kampány eredménytelenségével küzd. Ez elsősorban a keleti országrész érdektelenségében mutatkozik, holott a járványügyi adatok ott a legmagasabbak.

A világ járványhírei

 • A védőoltási kampányok fontos mérföldköveket értek el. Indiában, a legalább egy oltást kapott a felnőttek száma eléri 50%-ot, és az Európai Unióban a teljes lakosságot számítva elérte a 70%-ot. Világszerte több mint 5,3 milliárd oltástt adtak be, vagyis 69-et 100 emberre, de szegény országok tucatjai maradnak 5 oltás/100 fő alatt.
 • Az Európai Unió több országot, köztük Izraelt és az Egyesült Államokat is eltávolította „biztonságos listájáról”, és azt javasolta, hogy térjenek vissza a korlátozásokhoz az ezen országokból származó vakcinázatlan utazókra.
 • A globális koronavírus-hullám két hónap után kiegyenlítődött, de továbbra is magas. A bejelentett új esetek átlagosan napi 650.000-nél is magasabb –  ugyan a januári és áprilisi csúcsok alatt, de elég magasak ahhoz, hogy sok országban erősen megterheljék az egészségügyi rendszereket.

Németország

 • Szombaton a hivatalok 10.453 új esetet továbbítottak. Egy héttel ezelőtt ez az érték 8.416 fertőzés volt.

India

 • India jóváhagyta a világ első DNS-vakcináját. Tű nélkül a bőr alá adják. ZyCoV-D DNS vakcina: ezen technológia alapján eddig csak állatok elleni vakcinákat engedélyeztek.

Németország

 • A koronavírus -fertőzések negyedik hulláma Németországon egyre erősödik. Különösen magas azoknak az eseteknek a száma, ahol újra elkezdődött az iskola oktatás.

USA

 • Egy friss felmérés szerint az amerikai vállalatok több mint fele bevezetheti az év végéig a  a kötelező oltást munkahelyein. Willis Towers Watson 961 amerikai vállalat felmérése szerint jelenleg 21 százaléknak vannak ilyen szabályai. A vállalatok csaknem negyede fontolgatja, hogy a vakcinázást feltételként alkalmazzák a foglalkoztatáshoz.
 • Az amerikai vakcinagyártó, Moderna benyújtotta az elsődleges adatokat az FDA-hoz az emlékeztető oltás tesztelésére. Stephen Bancel, a Moderna főnöke szerint az emlékeztető oltás erőteljes antitestreakciót okoz a delta variánssal szemben. A vállalat a következő napokban benyújtaja az adatokat az EMA európai hatóságnak is. Augusztus közepén az FDA jóváhagyta a harmadik Moderna oltást a legyengült immunrendszerű emberek számára.

Kína

 • koronavírus eredetének kutatása során Kína továbbra sem hajlandó nyers adatokat szolgáltatni az első 174 betegről, akik valószínűleg megfertőződtek a Sars-CoV-2 koronavírussal. az Egészségügyi Világszervezet (WHO) vezetője, Tedros Adhanom Ghebreyesus szokatlanul egyértelműen bírálta Kínát az együttműködés hiánya miatt. Szintén felvetette a szankciók lehetőségét, ha a WHO tagjai a jövőben megtagadják az együttműködést.

Németország

 • A teljes immunitást nehéz kialakítani légúti betegségekben. “Kezdettől fogva tudtuk, hogy az oltás nem 100 százalékos hatékonyságú: még a jóváhagyási vizsgálatok során is teljesen oltott emberek fertőződtek meg” – mondta Carsten Watzl immunológus.

USA

 • Az előző napon 156.145 új COVID 19 fertőzöttet regisztráltak és 1.281 halálos áldozata volt a fertőzésnek.

Franciaország

 • Franciaországban a koronavírus-járvány negyedik hulláma lecsengőben van, az ország az oltási kampány felgyorsításával és a Covid-igazolás bevezetésével elkerülte a legrosszabbat, de a járványt még nem győzte le. A fertőző delta variáns júliusban kezdődött negyedik hulláma elsősorban a fiatalokat érintette, és egy olyan járvánnyá vált, amely a beoltatlanokat öli, a kórházak beoltatlanokkal vannak tele, a halálesetek a beoltatlanokat érintik.

USA

 • Az USA-ban az előrejelzések szerint közel százezerrel több koronavírusos haláleset várható mostantól december 1-jéig, az ország legjobban figyelt előrejelző modellje szerint. Egészségügyi szakértők szerint azonban ez a szám a felére csökkenhetne, ha szinte mindenki maszkot viselne a nyilvános helyeken.
 • A Moderna kérte az FDA által decemberben kiadott sürgősségi felhasználási engedély (EUA) alapján az Egyesült Államokban jelenleg 18 éves és idősebb személyek számára elérhető vakcina elsőbbségi felülvizsgálatának engedélyezését. A késői stádiumban lévő vizsgálatok adatait tartalmazza a kérelem, amely 93 százalékos hatékonyságot mutatott az oltóanyagban, még a második adag beadása után hat hónappal is, áll a vállalat közleményében.
 • Az USA gyógyszerfelügyeleti hatósága végleges engedélyt adott a Pfizer/BioNTech oltóanyagának.
 • Az Egyesült Államokban minden korábbinál több gyerek fertőződik meg koronavírussal  és jelentősen növekedett azon gyerekek száma is, akik kórházi ápolásra szorulnak.
 • Azoknak az amerikaiaknak, akik megkapták a Pfizer/BioNTech vagy a Moderna koronavírus elleni védőoltást, nyolc hónappal a második oltás beadása után emlékeztető oltást kell kapniuk.
 • Az engedélyezett összes vakcina erős védelmet nyújt a súlyos betegségek és a Covid-19 okozta halál ellen. A megerősítő ajánlás azonban olyan adatokon alapult, amelyek azt valószínűsít, hogy az mRNS-vakcinák által a fertőzés és az enyhe betegség elleni védelem idővel gyengül.
 • Akik a Johnson&Johnson vakcinájával oltottak szintén oltóanyag-fokozókra lesz szükségük – közölték még szerdán a szövetségi egészségügyi tisztviselők.

Nagy Britannia

 • A július 11-én a Wembley Stadionban megtartott EB döntőt az vizsgált adatok alapján szuperfertőző eseménynek minősítette a Public Health England.
 • A brit kormány ellenanyag-felügyeleti programot indít azoknak a felnőtteknek, akik pozitívnak bizonyultak a koronavírus-teszten, hogy jobban megértsék az oltási kampányt és a különböző vírusváltozatokkal szembeni immunválaszt. A program, amely kedden kezdődik. A Nemzeti Egészségügyi Szolgálat „tesztelési és nyomon követési” programján keresztül biztosítanak naponta 8.000 PCR tesztet. Az ingyenes ellenanyag-tesztek eredményét azonban csak azoknak küldik meg, akiknél fertőzöttséget találnak.Az összegyűjtött információk segítenek felmérni az újrafertőződési arányokat azoknál, akik korábban elkapták a vírust, valamint mérni az áttöréses eseteket, és tanulmányozni azokat is, akik nem váltottak ki immunválaszt.

Németország

 • Az utóbbi hetekben emelkedett az új fertőzések gyakorisága, és ez a folyamat várhatóan tartós marad. A kormányszóvivő nyilatkozata szerint ez egyértelműen kitűnik az utóbbi hét nap regisztrált új fertőződések százezer lakosra jutó számából.

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .