A világjárvány legfrissebb adatai – 2021. október 17. vasárnap

0
42386
Flickr

A SARS-CoV-2 típusú új koronavírus 2020 eleje óta már több mint 240.417.772 embert fertőzött meg és  4.894.971 életet követelt világszerte. Ma reggelig a  Föld lakosságát 6.609.389.8958 COVID-19 elleni vakcinával oltották be. 

A fertőzés 196 országban és régióban van jelen. Szakértők szerint a diagnosztizált esetek száma nem tükrözi pontosan a valóságot, mert az elvégzett tesztek száma, és a nyilvántartás kritériumai is különböznek.

USA

23%-kal (83 ezer) csökkent napi esetszám és 17%-kal (1.570) a halálozások száma a legfrisebb jelentések szerint. 

Olaszország

 • Olaszország pénteken bevezette minden munkavállaló számára a kötelező egészségügyi  igazolást, ami lényegében arra kényszeríti  a őkett, hogy amennyiben dolgozni akarnak úgy oltassák be magukat, vagy néhány napos Covid teszttel igazolják fertőzésmentes egészségügyi állapotukat.

USA

Nagy Britannia

 • Az AstraSeneca AZD7442 vegyülete felére csökkentette a súlyos megbetegedések és a halálozások előfordulását a Covid-19-ben szenvedőknél, amennyiben a tünetek megjelenésétől számított hét napon belül beadták. Ha a szert öt napon belül befecskendezik, a súlyosan beteg vagy meghalt emberek száma 67 százalékkal alacsonyabb, mint a placebót szedő összehasonlító csoportban.

USA

 • A Pfizer oltási engedélyt kér az öt-tizenegy éves gyermekek számára az Egyesült Államokban. Az öt és tizenegy év közötti gyermekeknek hamarosan beadhatják az USA-ban a Biontech/Pfizer koronaoltását. A sürgősségi engedélyt benyújtották, most a legmagasabb kábítószer-hatóságtól függ
 • Az Egyesült Államokban 22 százalékkal csökkent az új fertőzések száma

Franciaország

 • A Covid-19 világszerte jelentősen megnövelte a depresszió és a szorongás eseteit. A “The Lancet” című folyóiratban közzétett tanulmány eredményei azt mutatják, hogy 2020 -ban a súlyos depressziós rendellenességek és a szorongásos zavarok 28, illetve 26%-kal ugrottak meg

Németország

 • A negyedik hullámmal az oltatlanok elleni ellenérzés nőni fog, ez előre látható. Németországban a többség jelenleg kisebbséget lát. Döntésük a vakcinázás ellen, tehát a gondolat blokkolja például azt a szabadságot, amely elérte például Dániát.

Brazilia, Oroszország

 • Az elmúlt 28 napban Braziliában 557 ezer új fertőzöttet regisztráltak, akik közül 14.320 beteg hunyt el.  Oroszországban ugyanezen 28 nap alatt 562 ezer új fertőzöttet regisztráltak, tehát közel ugyanannyit mint Braziliában, viszont az elhunytak száma majdnem duplája az ottaninak: 22.289. Ennyit az orosz egészségügy színvonaláról.

Nagy Britannia

Laosz

 • Laosz denevéreiben a szakértők észlelték a Sars-CoV-2 legközelebbi ismert rokonait. A lelet alátámasztja azt a tételt, miszerint a kórokozó állatokról emberekre jutott.

Németország

 • Német virológusok szerint átmeneti jelenség az országos koronavírus-fertőzések jelenlegi megnyugvása. Már most látható, hogy a kelet-német szövetségi államokban az incidencia láthatóan ismét felgyorsul.
USA
 • Szeptember 27-én 117.966 új megbetegedést regisztráltak az Egyesült Államokban. Ezen a napon 2.052 halálesetet jelentettek.
 • A Betegségmegelőzési Központok (CDC) pénteken két tanulmányt is közzé tett melyek további bizonyítékokat szolgáltatnak arra vonatkozóan, hogy a maszkok megvédik a gyermekeket a koronavírustól, még akkor is, ha magas a közösségi arány, és ez érvényes a különösen fertőző Delta-változat esetén is.
 • A New York-i kórházak készen állnak arra, hogy több ezer dolgozót rúgjanak ki, akik nem oltatták be magukat a megadott határidőin belül.
 • A Johnson & Johnson COVID-riasztó emlékeztető dózisa 94%-ra növeli hatékonyságát – mondta a gyógyszergyártó. 

Izrael

 • Izraelben 1.220.397 igazolt covid-fertőzöttből 7.511 beteget veszítettek el a az oltások, a nagyszámú tesztelés, az esetkövetés és a gondos orvosi kezelés együttes alkalmazásával.  Magyarországon a kevesebb mint 820 ezer esetből 30 ezret is meghaladja a fertőzés következtében elhunytak száma!

USA

 • A hivatalos adatok szerint a SARS-CoV-2 vírus okozta Covid-19 betegségnek az Egyesült Államokban van a legtöbb fertőzöttje, 41.364.566 eddig a napig. A halálos áldozatok száma 663.923

Németország

 • Kicsit csökkent az országos hétnapos új fertőzések előfordulása. A Robert Koch Intézet (RKI) szombat reggel bejelentette az egészségügyi hatóságok információira hivatkozva, az incidencia hét napon belül 82.000 koronavírus-fertőzés 100 000 lakosra számítva. Pénteken 83,8, múlt héten szombaton 80,7 volt az érték.
 • A 12-17 évesek nagyjából egynegyedét eddig teljesen beoltották. Ennek a korosztálynak a 35,9 százaléka kapott legalább egy oltást. Ez derül ki a szövetségi egészségügyi minisztérium pénteki adataiból. A lakosság egészében eddig 61,9 százalék, azaz körülbelül 51,47 millió ember rendelkezett teljes védőoltással. Legalább egy oltást 66,3 százalék, azaz körülbelül 55,14 millió lakos kapott.

Dánia

 • Dániában, ahol a 86 százalékos oltási aránynak köszönhetően már nincsenek korlátozások.

Ausztria

 • A szeptember 15 -től kezdődően első fázisban a oltatlanoknak ismét FFP2 maszkot kell viselniük vásárláskor, de ez ajánlás szinten vonatkozik az beoltottakra is. Ezenkívül a COVID antigén tesztek érvényességi ideje 48 óráról 24 órára csökken.

Németország

 • Németország is az oltási kampány eredménytelenségével küzd. Ez elsősorban a keleti országrész érdektelenségében mutatkozik, holott a járványügyi adatok ott a legmagasabbak.

A világ járványhírei

 • A védőoltási kampányok fontos mérföldköveket értek el. Indiában, a legalább egy oltást kapott a felnőttek száma eléri 50%-ot, és az Európai Unióban a teljes lakosságot számítva elérte a 70%-ot. Világszerte több mint 5,3 milliárd oltástt adtak be, vagyis 69-et 100 emberre, de szegény országok tucatjai maradnak 5 oltás/100 fő alatt.
 • Az Európai Unió több országot, köztük Izraelt és az Egyesült Államokat is eltávolította „biztonságos listájáról”, és azt javasolta, hogy térjenek vissza a korlátozásokhoz az ezen országokból származó vakcinázatlan utazókra.
 • A globális koronavírus-hullám két hónap után kiegyenlítődött, de továbbra is magas. A bejelentett új esetek átlagosan napi 650.000-nél is magasabb –  ugyan a januári és áprilisi csúcsok alatt, de elég magasak ahhoz, hogy sok országban erősen megterheljék az egészségügyi rendszereket.

Németország

 • Szombaton a hivatalok 10.453 új esetet továbbítottak. Egy héttel ezelőtt ez az érték 8.416 fertőzés volt.

India

 • India jóváhagyta a világ első DNS-vakcináját. Tű nélkül a bőr alá adják. ZyCoV-D DNS vakcina: ezen technológia alapján eddig csak állatok elleni vakcinákat engedélyeztek.

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .