A világjárvány legfrissebb adatai – 2021. december 06. hétfő

0
51418
Pixabay

A SARS-CoV-2 típusú új koronavírus 2020 eleje óta már több mint 265.696.677 embert fertőzött meg és  5.255.971 életet követelt világszerte. Ma reggelig a  Föld lakosságát 8.174.960.064 COVID-19 elleni vakcinával oltották be. 

Nagy Britannia

 • Az Egyesült Királyságba utazóknak közvetlenül indulásuk előtti negatív tesztet kell felmutatniuk ellenkező esetben karanténba kell vonulni.  Ezt a lépést rosszul fogadta az utazási ágazat, amely éppen most kezdett magához térni a járvány okozta sokkból.

Belgium

 • Összecsaptak a tüntetők és a rendőrség vasárnap Brüsszelben – jegyezték meg az AFP újságírói a Covid elleni intézkedések ellenzőinek gyűlésén, amelyen a rendőrség szerint 8000 ember gyűlt össze.

Franciaország

 • A francia közegészségügy vasárnapi adatai szerint az elmúlt 24 órában 42 252 új Covid-19-fertőzött esetet észleltek. Az elmúlt hét napban a napi új esetek átlaga 42 459, szemben az egy héttel ezelőtti kevesebb mint 28 000-rel, ami a hullám felgyorsulását jelzi. 49-en meghaltak a Covid-fertőzésben.

Izrael

 • Több mint 4 millió izraeli kapta meg a harmadik oltóadagját – közölte kedden az Egészségügyi Minisztérium, ami mérföldkövet jelent Izrael azon erőfeszítéseiben, hogy a jogosult lakosság többsége megkapja az emlékeztető oltást.

WHO

 • A WHO föigazgatója szerint nem szabad túlreagálni az Omicron nevű vírusvariánst, egyelőre semmi nem bizonyítja, hogy az eddig kifejlesztett oltóanyagok nem nyújtanak ellene védelmet.

Németország 2021. 11.30.

 • A kutatók azon dolgoznak, hogy felmérjék az omikron-változat által jelentett veszélyt. Hamarosan megtudhat egy fontos tényezőt – a másikat talán csak akkor, amikor már túl késő.
 • A Robert Koch Intézet (RKI) hétfő reggel 452,4-re módosította a 100 000 lakosra és a hétre jutó új fertőzések számát.

WHO 2021.11.27.

 • A WHO  omicron variánsnak nevezte el  a koronavírus új változatát, amely az első tudományos eredmények szerint hatszor fertőzőbb lehet, mint a már amúgy is nagyon agresszív delta változat.

Ausztria (2021.11.19.)

 • Az osztrák tisztviselők a 10 napos zárlat bevezetésére vonatkozó döntést azután hozták meg, hogy több hónapig próbálták megállítani a fertőzést széles körű teszteléssel és részleges korlátozásokkal. Hétfőtől leáll a közélet az országban, az emberek csak azért hagyhatják el otthonukat, hogy munkába menjenek, élelmiszert vagy gyógyszert vásároljanak.

Európa

 • Ausztriában, ahol a lakosság 66 százaléka be van oltva, vasárnap 24 órán belül több mint 14 ezer új vírusos esetet jelentettek. Az elmúlt hét során Hollandiában átlagosan több mint 20.000, míg Németországban ennek a számnak nagyjából a duplája volt.

USA

 • A Pfizer lehetővé teszi, hogy Covid-tablettáját olcsón gyártsák és adják el a szegény országokban
 • Az USA-ban az FDA jóváhagyásával minden felnőtt – korábban csak az 65 éven felüliek kaphatták -, aki legalább hat hónappal ezelőtt megkapta a második dózist a vakcinából, hivatalosan jogosult lesz emlékeztető oltásra.

Izrael

 • Az izraeli egészségügyi minisztérium szakértői testülete jóváhagyta a Pfizer-BioNTech oltóanyag beadását 5 és 11 év közötti gyermekek számára, így az ország az Egyesült Államok után az elsők között engedélyezte a gyermekeknek szánt oltást.

USA

 • Az Egyesült Államokban a Fehér Ház illetékesei szerdán úgy becsülték, hogy csaknem egymillió 5-11 éves gyermek kapott oltást azóta, hogy a Pfizer-BioNTech vakcinát a múlt héten engedélyezték.

Németország

Szlovákia

 • A koronavírus legújabb, AY.4.2 szubvariánsát kimutatták Szlovákiában. Ez a delta variáns mutációja, és a szlovák egészségügyi szakértők szerint 10-15 százalékkal fertőzőbb annál.

Nagy Britannia

 • Az Egyesült Királyság szinte az összes koronavírus-korlátozást feloldotta júliusban – és azóta is kiterjedt hullámot tapasztalunk, az új megbetegedések több mint egyharmadát iskolás korú gyerekek teszik ki.

WHO

 • Az Egészségügyi Világszervezet szerint ismét Európa a koronavírus-járvány központja, és arra figyelmeztetett, hogy a betegség februárra további 500.000 európai ember halálát okozhatja. A rekordhoz közeli esetszámot a vázlatos vakcinafelvétel okára tette. Noha Portugáliában szinte mindenki kapott, más országokban, köztük Franciaországban, a beoltottak aránya 70% alá esett. Kelet-Európában még alacsonyabb.

Románia

 • Ami az oltást kérők számát illeti, Románia az egyik legrosszabb teljesítményt nyújtó az EU-ban – most már szembetűnő az alacsony átoltási arány. Ennek eredménye a súlyos lefolyású fertőzések számának növekedése.

Oroszország

 • Oroszország vasárnap megerősítette 24 óra alatt 40.993 új Covid 19-fertőzöttet és 1158 haláleset regisztráltak.

Világ

 • A koronavírus-járvány hatással van életünkre, gazdaságunkra és a világ szinte minden szegletére. Világszerte több mint 3,84 milliárd ember kapott egy adag Covid-19 vakcinát, ami a világ népességének körülbelül 50 százaléka. A gazdagabb és szegényebb nemzetek között azonban széles szakadékok vannak.

USA

 • Az Egyesült Államokban meghaladta a 700 ezret az igazoltan Covid-19 fertőzéstől elhunyt személyek száma, így a koronavírus-járvány az amerikai történelem leghalálosabb áldozatává vált.

Olaszország

 • Olaszország a nyugati demokrácia legszigorúbb ellenőrző intézkedéseit vezette be – megköveteli az oltás igazolását, a negatív gyorstesztet vagy a Covid-19-ből való közelmúltbeli felépülést minden állami vagy magánszektorban dolgozó munkavállaló számára.

USA

 • A Moderna által gyártott koronavírus elleni vakcina biztonságos, és erőteljes immunválaszt vált ki a 6 és 11 év közötti gyermekeknél – közölte a cég hétfőn.

Nagy Britannia

 • Ismét szigorodnak a Covid szabályok, életbe lép a “B” terv mely megelőzni vagy csökkenteni hivatott a  télen várható Covid és influenza, valamint a légúti syncytia vírust (RSV), amely megfázáshoz hasonlót okozó és elsősorban gyermekek és felnőttekre veszélyt jelentő fertőzés. 

USA

 • A koronavírusos megbetegedések és halálozások számának nyári újabb brutális kiugrása után – amelyet a Delta-változat táplál – a fertőzések csökkennek az Egyesült Államokban, a szeptemberi csúcshoz képest 50 százalékkal.
 • A koronavírus-járvány hatással volt életünkre, gazdaságunkra és a világ szinte minden szegletére. Világszerte több mint 3,75 milliárd ember kapott egy adag Covid-19 elleni védőoltást, ami a világ lakosságának mintegy 48,9 százaléka. A gazdagabb és szegényebb nemzetek között azonban éles rések vannak. Az Egyesült Államok meghaladta a 700 ezer ismert Covid-19 halálesetet, így a koronavírus-járvány a leghalálosabb az amerikai történelemben.
 • 23%-kal (83 ezer) csökkent napi esetszám és 17%-kal (1.570) a halálozások száma a legfrisebb jelentések szerint. 

Olaszország

 • Olaszország pénteken bevezette minden munkavállaló számára a kötelező egészségügyi  igazolást, ami lényegében arra kényszeríti  a őkett, hogy amennyiben dolgozni akarnak úgy oltassák be magukat, vagy néhány napos Covid teszttel igazolják fertőzésmentes egészségügyi állapotukat.

USA

Nagy Britannia

 • Az AstraSeneca AZD7442 vegyülete felére csökkentette a súlyos megbetegedések és a halálozások előfordulását a Covid-19-ben szenvedőknél, amennyiben a tünetek megjelenésétől számított hét napon belül beadták. Ha a szert öt napon belül befecskendezik, a súlyosan beteg vagy meghalt emberek száma 67 százalékkal alacsonyabb, mint a placebót szedő összehasonlító csoportban.

USA

 • A Pfizer oltási engedélyt kér az öt-tizenegy éves gyermekek számára az Egyesült Államokban. Az öt és tizenegy év közötti gyermekeknek hamarosan beadhatják az USA-ban a Biontech/Pfizer koronaoltását. A sürgősségi engedélyt benyújtották, most a legmagasabb kábítószer-hatóságtól függ
 • Az Egyesült Államokban 22 százalékkal csökkent az új fertőzések száma

Franciaország

 • A Covid-19 világszerte jelentősen megnövelte a depresszió és a szorongás eseteit. A “The Lancet” című folyóiratban közzétett tanulmány eredményei azt mutatják, hogy 2020 -ban a súlyos depressziós rendellenességek és a szorongásos zavarok 28, illetve 26%-kal ugrottak meg

Németország

 • A negyedik hullámmal az oltatlanok elleni ellenérzés nőni fog, ez előre látható. Németországban a többség jelenleg kisebbséget lát. Döntésük a vakcinázás ellen, tehát a gondolat blokkolja például azt a szabadságot, amely elérte például Dániát.

Brazilia, Oroszország

 • Az elmúlt 28 napban Braziliában 557 ezer új fertőzöttet regisztráltak, akik közül 14.320 beteg hunyt el.  Oroszországban ugyanezen 28 nap alatt 562 ezer új fertőzöttet regisztráltak, tehát közel ugyanannyit mint Braziliában, viszont az elhunytak száma majdnem duplája az ottaninak: 22.289. Ennyit az orosz egészségügy színvonaláról.

Nagy Britannia

Laosz

 • Laosz denevéreiben a szakértők észlelték a Sars-CoV-2 legközelebbi ismert rokonait. A lelet alátámasztja azt a tételt, miszerint a kórokozó állatokról emberekre jutott.

Németország

 • Német virológusok szerint átmeneti jelenség az országos koronavírus-fertőzések jelenlegi megnyugvása. Már most látható, hogy a kelet-német szövetségi államokban az incidencia láthatóan ismét felgyorsul.

Izrael

 • Izraelben 1.220.397 igazolt covid-fertőzöttből 7.511 beteget veszítettek el a az oltások, a nagyszámú tesztelés, az esetkövetés és a gondos orvosi kezelés együttes alkalmazásával.  Magyarországon a kevesebb mint 820 ezer esetből 30 ezret is meghaladja a fertőzés következtében elhunytak száma!

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .