Reggeli vírusjelentés megjegyzésekkel, 2021. április 23. péntek

0
13495
Pixabay

2020 eleje óta már több mint 144.757.145 embert fertőzött meg és  3.072.309 életet követelt világszerte az új típusú koronavírus, a (SARS-CoV-2). 

Magyarország (frissítjük)

Hazánkban 3.427 újabb magyar állampolgárnál mutatták ki az új koronavírus-fertőzést (COVID-19), ezzel 764.394 főre nőtt a beazonosított fertőzöttek száma. Az új fertőzöttek száma kizárólag abból adódik, ha az elmúlt 24 órában az előző napi tesztek számához képest csak fele annyi vizsgálatot végeztek el.

Elhunyt 207 az elhunytak száma 26.208 főre emelkedett.

Az aktív fertőzöttek száma 264.059. Kórházban 7.177 koronavírusos beteget ápolnak, közülük 844-en vannak lélegeztetőgépen.

Hatósági házi karanténban lévők száma folyamatosan növekszik, jelenleg 42.182en vannak karanténban.

Az elmúlt 24 órában több mint  26.406 tesztet végeztek el.  A feldolgozott minták 14,00%-a mutatott pozitív eredményt. 

A mai adatok mindegyike a harmadik hullám lassú enyhülését mutatja!

A pozitivitási arány közelít a WHO ajánlásától, amely 5% feletti mutató elégtelen mértékű tesztelést jelez, illetve az alatt tartható ellenőrzés alatt a járvány.

A védelmi intézkedések lépcsőzetes feloldása első fokozatának feltétele a 2,5 millió beoltott volt. Így a feloldásokról szóló rendelet ma hatályba lépett.

  • A kijárási tilalom az este 10 óra és reggel 5 óra közötti időszakra módosult. A kijárási tilalom alóli mentesülés egyik esete a munkavégzés, amelyet azonban igazolni szükséges.
  • Az üzletek reggel 5 óra és 21.30 között lehetnek nyitva.
  • Az üzletek, köztük a március 8. óta zárva tartó üzletek újfajta, négyzetméter alapú szabályok mentén ugyan, de nyitva lehetnek. Átlagosan 10 négyzetméterenként egy vásárló lehet az üzletben az új szabályozás szerint.
  • A szolgáltatásokkal kapcsolatos ideiglenes védelmi intézkedések megszűnnek, így kinyithatnak a fodrászatok, kozmetikák és más szolgáltatók.
  • vendéglátóhelyiségek ugyanakkor továbbra sem nyithatnak ki normál üzemben, csak az ott dolgozók tartózkodhatnak ezekben az egységekben. Csak az elvitelre alkalmas ételek kiadása és szállítása érdekében, az ehhez szükséges időtartamig mehetnek be az éttermekbe a vendégek.
  • szállodák továbbra sem fogadhatnak vendégeket.
  • A pedagógusok oltását követően, az iskolák és óvodák április 19-én indulnak újra.

A járvány elleni jelenleg is hatályban lévő védelmi intézkedések meghosszabbodnak. Ezek közül a legfontosabbak:

  • A maszkviselés a lakott területen belül valamennyi utcán, közterületen kötelező.
  • A másik embertől lehetőség szerint legalább 1,5 méter védőtávolságot kell tartani.
  • A munkavégzés lehetséges, de ahol lehet, otthoni munkavégzést javaslunk. Az államigazgatásban otthoni munkavégzés rendelhető el, kivéve a védekezésben közreműködők esetében.

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .