Minden, amit érdemes tudni a foghúzásról

0
1304
mxdent.hu

Meta description: A menthetetlen fogak elkerülhetetlen sorsa a foghúzás. Összegyűjtöttük a fogvesztés lehetséges okait és a foghúzás utáni legfontosabb teendőket.

Sokan már a fogorvos gondolatától is rettegnek, ezért elhanyagolják a rendszeres kontrollvizsgálatokat, sőt fájó fog esetén sem mennek el orvosukhoz. Legtöbbször kifutunk az időből és már megtörtént a baj, ami nagyobb kellemetlenséggel járhat, mint az évenkénti fogászati vizsgálat és a megfelelő szájápolás. A fogvesztésnek számos oka lehet, azonban a fogorvosok szakértelmének, a páciens kitartásának köszönhetően előfordul, hogy a mozgó fog megmenthető. Melyek a fogvesztés leggyakoribb okai és mi a teendő foghúzás után?

Mikor van szükség foghúzásra?

A mozgó fogak sok esetben nem megmenthetők, ilyenkor a fogorvosok rákényszerülnek arra, hogy kihúzzák a beteg, esetleg gyulladt fogakat. Melyek azok a leggyakoribb esetek, amelyek fogvesztéssel járnak?

  • Az egyik visszatérő panasz a fogágybetegség, más néven parodontophia, amikor a fog már nagyon mozog, az íny vörös, duzzadt és vérzik is. Ez a betegség viszonylag könnyen felismerhető, hiszen fogfájással, valamint kellemetlen lehelettel járhat.
  • A másik gyakori betegség az előrehaladott fogszuvasodás, amikor egy elhanyagolt lyukas fognak köszönhetjük a foghúzás után érezhető kellemetlenségeket.
  • Egy baleset következtében is kényszerülhetünk arra, hogy elveszítsük ép fogainkat. A megmaradt, de letört fogak hosszú távon fájdalommal és kellemetlenségekkel járnak, amelyen csak foghúzással segíthetünk.

Hogyan kerüljük el a foghúzást?

Előfordul, hogy mozgó fogainkat odafigyeléssel, rendszeres fogászati kontrollal is megmenthetjük. A fogorvosok legjobb szakértelmükkel azon vannak, hogy észrevegyék az árulkodó jeleket, hogy időben kezelni tudják a fog betegségeit. Abban az esetben, amikor már megjelenik az első mozgó fog, különböző beavatkozások szükségesek ahhoz, hogy ne veszítsük el saját fogunkat. Ilyen lehet a fogkő és a fogakon megtelepedő baktériumok eltávolítása, valamint a tályogok megfelelő kezelése.

Foghúzás utáni teendők

Abban az esetben, amikor mozgó fogunk nem megmenthető, egyértelműen a beavatkozás az egyetlen választásunk. A foghúzás minden esetben érzéstelenítő használatával történik. A fogorvosok tanácsa szerint addig, amíg az érzéstelenítő hatása el nem múlik, nem ajánlott foghúzás után enni és inni. Továbbá kerülendő a dohányzás, az alkohol és tejtermékek fogyasztása. Emellett fontos betartani, hogy nyelvünkkel se piszkáljuk a fog helyét, ne szívjuk a sebeket.

Összegzés

A fogágybetegség és a fogszuvasodás tartoznak a fogvesztés leggyakoribb okai közé, amelyek rendszeres fogászati kontrollvizsgálattal megelőzhetők. Ha már megtörtént a baj, akkor elkerülhetetlen a fogvesztés, amely számos kellemetlenséggel járhat. Kerülje el a foghúzás után érezhető fájdalmat, küzdjön saját foga egészségéért!

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .