Egyszerű házi praktikák, amiktől ismét újnak tűnik majd szőnyeged

0
560
FH

Egy okosan megválasztott szőnyeg bármelyik otthon dísze lehet: remek hangulatot varázsol, meghatározza a stílust, kellemes rálépni vagy akár ráfeküdni. Mindezek az előnyök azonban csak akkor fognak kiütközni, ha a szőnyeget megfelelően karbantartjuk.

Azt gondolhatnánk, hogy elég néha átporszívózni ahhoz, hogy mindig tiszta, friss és új kinézetű maradjon, de ez sajnos nem így van, és ezt idővel mindenki megtapasztalhatja. De aggodalomra semmi ok, segítünk, hogyan tűnhet ismét újnak a kedvenc szőnyegünk!

Ötletek házi tisztításra

Legyen szó egy perzsáról, egy akrilból készült rövid szálú vagy shaggy szőnyegről, a legelső lépés mindig az alapos tisztítás. Egy poros, állatszőrrel borított szőnyeg ugyanis aligha tűnhet újnak. Nézzük tehát, milyen lépéseket kell követnünk, hogy valóban tiszta alapanyaggal kezdhessük meg az „újítgatást”.

A legelső, hogy szabadítsuk meg a szobát a felesleges kacatoktól. Ha a szőnyeg esetleg bútorok alatt is van, azokat vegyük le róla és tegyünk el mindent, ami útban lehet! Ezután vizsgáljuk meg közelről a szőnyeget, hogy felfedjük az esetleges hibákat, foltokat! Ezt követheti az alapos porszívózás, ami egy jó kiinduló pontot ad a további tisztításhoz. Ennek során fordítsunk kiemelt figyelmet egyes területekre, például azokra a részekre, amelyek a fal mellett vannak, így könnyen porosodnak, vagy oda, ahol nap mint nap többször átsétálunk.

Ha pedig kisállatokkal is megosztjuk az otthonunkat, különösen alaposan kell eljárnunk, hogy az összes szőrszálat eltávolítsuk – még a szőnyeg mélyebb rétegeiből is.

Amennyiben az átvizsgálás során felfedeztünk a felületen éktelenkedő foltokat, a porszívózás végeztével fújjuk be azokat speciális folteltávolítóval! Ezek csomagolásán általában egyértelműek az instrukciók: hagyjuk hatni a szert, amíg kívánatos, majd egy ruhával alaposan itassuk fel! Ezután jöhet a samponozás. Erre ma már többféle opciónk is van a hagyományos szőnyegsampon mellett, léteznek egyszerűbben használható, poros megoldások is. Itt igazából a saját preferenciánk dönthet: melyiket használjuk szívesebben? Melyik eljárás kényelmesebb számunkra? Eddig melyik vált be jobban?

Amint ezt az anyagot is felitattuk, kiporszívóztuk – azaz: eltávolítottuk – a szőnyegből, jöhetnek a további praktikák, amelyek segítségével igazán újjá varázsolhatjuk a kedvenc darabjainkat.

Plusz praktikák

Egy tiszta szőnyeg már önmagában is sokkal frissebb, újabb látványt nyújt, de vannak kisebb trükkök, amelyek még többet tehetnek a célért.

Az egyik, ha szépen letérdelünk, és alaposan megvizsgáljuk a szőnyeg szálait, majd a kissé kioldódott, hosszabb szálakat levágjuk. Ez különösen fontos egy hosszabb szálú, shaggy szőnyeg esetében. De azért legyünk óvatosak: a levágás során nem kell kihúznunk a szálakat, hiszen akkor rövidebbre vágnánk a többinél.

Emellett kezelhetjük azokat a területeket is, ahol a bútorok lábai nyomot hagytak a szőnyegünkön. Tegyünk a problémás felületekre egy-egy jégkockát, majd várjuk meg, míg elolvadnak! Ezt követően a nedvességet óvatosan – anélkül, hogy lenyomnánk a szálakat –, itassuk fel a szőnyegről! Végül egy kanállal vagy kenőkéssel borzoljuk fel újra a lelapult szálakat!

A küllem mellett a szőnyeg illata sem utolsó rangú szempont. Szerencsére ma már erre is nyílik jó pár megoldásunk, például a kifejezetten ilyen céllal készített illatosítók. Ezekkel általában be kell permetezni a szőnyeget, majd egy bizonyos idő elteltével felporszívózni. Vannak, akik a szóbabikarbónára esküsznek: ezzel beszórva a szőnyeget, majd felporszívózva, eltávozhatnak a kellemetlen szagok. De az egyszerű – viszont rendszeres – szellőztetés is jó szolgálatot tehet.

Ha semmi sem segít…

Előfordulhat, hogy minden igyekezetünk ellenére sem tudjuk elérni a kívánt hatást: a shaggy szőnyegünk még mindig nem kellően puha, az étkező asztal alatti pamutszőnyegen pedig éktelenkedik egy-két ismeretlen eredetű folt. Sajnos ilyen esetben elengedhetetlen, hogy a kevésbé pénztárcabarát megoldások felé forduljunk, azaz: szakemberi segítséget kérjünk. Ők ma már házhoz is szívesen kijönnek, így mindenféle erőfeszítés nélkül lehet újszerű és makulátlan a szőnyegünk.

Ilyen esetben viszont fontos, hogy jó ár-érték arányban találjunk szőnyegtisztítót. Ennek megtalálásában segíthet az internet, de érdemes ismerősöktől is érdeklődni, hogy milyen tapasztalataik vannak. Mindenesetre emlékezzünk: a minőséget meg kell fizetni!

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .