A legbosszantóbb rovarok a házban

0
517
FH

Sajnos igen sokszor olyan lakótársaink is vannak a házakban, lakásokban, akikkel egyáltalán nem szerettünk volna együtt élni. Ilyenek a különböző kártékony rovarok, amik megkeseríthetik a mindennapokat.

Összeszedtünk néhányat, amik közül valamelyikkel biztosan találkoztál már te is. Jó tudni, mik a jellemzőik, és hogyan védhetjük ki a velük való hosszabb együttlétet.

Csótány, pfúj!

A csótányok neve sokunknak egyet jelent a kosszal, a fertőzésekkel, az elhanyagolt terekkel. Ezek a rovarok azonban megjelenhetnek sajnos a tiszta otthonokban is. Nézzük egy-két csótányfajtát!

A konyhai csótány vagy közönséges csótány (svábbogár) névvel illetett faj például általában 22-27 mm közötti nagyságot ér el, a színe pedig a vöröses barnától a feketéig tartó színskálán helyezkedik el. Az ételeket beszennyezheti, ezért nagyon fontos, hogy a maradékokat mindig csomagoljuk el A konyhai mosogató lefolyójának tisztításáról is időről időre gondoskodjunk.

A németcsótány barnás színű rovar, mérete 10-16 mm között mozog. Éttermek, lakások látogatója. Ez a faj is kedveli a meleg helyeket, sőt tőlük még a plafonok sincsenek biztoságban, mert ott is képesek közlekedni.

A csótányok éjszaka lendülnek akcióba, akkor táplálkoznak, akkor élik világukat. A nedves, párás, meleg helyeket is kedvelik, ezért a fürdőkben is megjelenhetnek. Társasházakban érdemes figyelni azokra a terekre, amik összekötik az egyes lakásokat (pl.: szellőző, vízvezetékek, szemétledobó). Ezeken keresztül ugyanis könnyen eljutnak bárhová.

Különböző szerek kaphatók az irtásukra, ám ha komolyan elszaporodtak, bízzuk az irtást szakemberre!

Az ártatlannak tűnő molylepke

Mivel közvetlenül az embert nem bántja, egy ideig még könnyű tolerálni a molylepkéket, azonban érdemes odafigyelni rájuk, mert a kamránkban és a gardróbunkban is komoly gondokat okozhatnak. A molylepkéknek is több fajtája van.

A barnás színű ruhamolyok, mint a nevük is mutatják előszeretettel nézik ki maguknak táplálékul a ruhákat, de nemcsak a szekrényekben találkozhatunk velük, hanem más textíliákon is (takarók, ágyneműtartók).

A barna házi moly elsősorban a kamránkat és az ott fellelhető száraz élelmiszereket veszi célba. Fontos tehát, hogy például a lisztet, fűszereket, rizst jól zárható műanyag dobozban vagy üvegedényben tárold.

Kaphatók a boltokban különböző lepkecsapdák, amikbe beleragadnak a molylepkék, ezekkel kordában tartható a helyzet, de teljes irtás nem biztos, hogy sikerül általuk. A legtermészetesebb megoldásként még mindig ott van a levendula, amitől még a ruháknak is jó illata lesz. Nem véletlenül tettek már a nagyszüleink is kis levendulás zacskókat a ruhák közé.

A legutálatosabb? Az ágyi poloska!

Amilyen pici és nehezen észrevehető, olyan bosszantó tud lenni az ágyi poloska, ami a nevével ellentétben nem csupán az ágyad deszkái közé fészkelheti be magát. Bármilyen más búvóhely (könyvespolcok, képkeretek) is szolgálhatnak lakhelyéül. A táplálkozás miatt kell, hogy a közeledbe kerüljön, ez a rovar ugyanis vérszívó. A szúrását valószínűleg nem fogod érezni, az annak nyomán keletkező apró kiütéseket már annál inkább. Ha arra gyanakszol, hogy ágyi poloska csípést fedeztél fel, akkor mindenképp konzultálj rovarirtókkal. Az ágyi poloskák sajnos csak profi módon irthatók, az nem lesz elég, ha kidobod az ágyadat.

Az ágyi poloska 4-8 mm nagyságúra nő meg, és érdekes módon ő is barnás, inkább rozsdabarna színű. Az eddig számba vett rovarok többsége ezt az árnyalatot ölti magára. A csótányhoz hasonlóan az ágyi poloskák is éjjel aktivizálják magukat. Nevük abból is ered, hogy este, alvás közben látogatnak meg minket a mindennapi betevőért.

És ne felejtsük el a bolhát sem!

Ha azt gondolod, hogy már ennyi is épp elég volt, akkor sajnos ennek ellenére is álljon itt még pár sor a bolhákról. Már csak azért is, mert egyre többen élnek együtt lakásban vagy akár házban is állatokkal, akiknek ugyan megvannak a „saját” bolháik, de lehet átjárás a bolhák számára táplálékul szolgáló testek között. A tömegközlekedés, valamint a nem megfelelően takarított közösségi terek is lehetnek bolhafészkek.

A bolhák mély vörös vagy gesztenyebarna színűek. Szárny nélküli rovar, nagyjából 2-4 mm nagyságúra nő meg. Testét szőrszálak fedik, lába nagyon erős, a végén kis karmokban végződik, amik segítik őt a kapaszkodásban. 10-20 cm-t is képes ugrani, ami a méretéhez képest hihetetlen teljesítmény. Nem csoda, hogy sok közmondásunkban is szerepel a bolha, mint a nyugtalankodás, ugrálás megtestesítője. Például.: Bolhát tesz valaki fülébe, azaz ráveszi, hogy elgondolkodjon valamin, elülteti benne az aggodalmat, nyugtalanságot valamivel kapcsolatban.

A bolha csípése duzzanattal és viszketéssel jár. Ha ilyet tapasztalsz magadon, akkor hívj szakembert. Az ágyi poloskához hasonlóan a bolhairtás sem egyszerű feladat, a különböző házi praktikák nem biztos, hogy meghozzák a várt eredményt.

 

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .