Megszűnik az ingyenes domén-fenntartás Romániában

0
101

Karbantartási díjat vezetnek be jövőre Romániában a .ro kiterjesztésű doménnevekre. Az évi nettó hat euróval megszűnik az egyszeri díjjal korlátlan ideig használható domén lehetősége. Ez az összeg nagyjából megfelel a magyarországi használati díjaknak.

Jövő márciustól évi hat euró (körülbelül 1800 forint) plusz áfa „karbantartási díjat” is kell fizetni minden .ro végződésű internetes tartománynévre – közölte az Agerpres hírügynökség csütörtökön a román nemzeti doménneveket kezelő bukaresti informatikai kutatóintézet (ICI) igazgatótanácsának döntését ismertetve.

Az ICI szerint Románia maradt az egyetlen ország Európában, ahol

egyszeri befizetéssel korlátlan idejű használatra lehet lefoglalni hazai tartománynevet.

Ez a helyzet azonban tarthatatlanná vált, mert az új tartománynevek értékesítéséből befolyó, egyre csökkenő bevételek nem elegendők az internetes hálózatok biztonságának szavatolására, az egyre „erőszakosabb” kibertámadások közepette.

Az új rendszerben legkevesebb egy, legfeljebb tíz évre lehet új .ro végződésű domént lefoglalni. A jelenlegi, korlátlan időre szóló tartománynév-előfizetések érvényességét öt évre csökkentik, így akik több, mint öt éve foglaltak le egy .ro végződésű doménnevet, azok –  hat hónapos türelmi idő után – elvesztik ennek használati jogát, ha nem fizetik be az új díjat. Az évi hat eurós karbantartási díj mellett az akkreditált doménnév-forgalmazók saját üzletpolitikájuk alapján szabják meg áraikat.

A romániai „karbantartási” díj nagyjából megegyezik a magyarországi árakkal. „Futamidőtől” és szolgáltatótól függően nálunk is 1500-2000 forint a domén-használat éves díjának összege.

MTI/FüHü

Kapcsolódó cikkek

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.