Kezdőlap Címkék Sport

Címke: sport

Egy magyar futballista, aki még Puskásnál is jobb volt

55 évvel ezelőtt halt meg Orth György. Minden idők legjobb magyar labdarúgója Magyarországon az MTK játékosa volt.

Valószínűleg ő lehetett Magyarország egyik első sportcelebritása, ahogy akkor mondták: sportprimadonnája. Aktív társasági életet élt, a sajtóban gyakran jelentek meg róla cikkek, színésznő-feleségei voltak, szerette az elegáns ruhákat, saját autója is volt. Orthról többen is úgy tartották, hogy korának legjobbja, sőt, egyenesen minden idők legjobb magyar labdarúgója volt. Ez utóbbi kép kialakításában komoly szerepe lehetett Barcs Sándornak, aki az 1950–1970-es években MLSZ-elnök, valamint FIFA- és UEFA-alelnök és egy ideig ez utóbbinak megbízott elnöke is volt.

Barcs Puskással összevetve a sokoldalú Orthot találta jobb játékosnak,

és ezt több fórumon is hangoztatta, így például az Alberttől Zsákig című kötet előszavában is. Orth György nevéhez napjainkban is ezeket a jelzőket fűzik, noha ma már aligha él olyan ember, aki látta őt játszani, és emlékezhet is a játékára (Orthról filmfelvétel csak minimális mennyiségben maradt fenn).

Orth György már játékos korában bekerült a kánonba – minden bizonnyal teljes joggal, hiszen a kortárs beszámolók is (külföldön is) egyöntetűen szuperlatívuszokban írtak róla. Neve a médiában is etalon lett, immár egy évszázada, hogy rendre felbukkan újságok hasábjain, illetve az utóbbi években internetes oldalakon. Azonban nemcsak írott médiumok, de emlékművek is emlékeztetik az embert Orth Györgyre. Jelen írás – amely a szerző reményei szerint nem csak egy újabb emlékeztető, de új összefüggéseket és ismereteket is bemutat – ez utóbbiakat veszi röviden sorba, kiemelten foglalkozva Orth mellszobrának „történetével”, levéltári dokumentummal is illusztrálva azt.

Orth György elsőként megalkotott fizikai emlékműve maga a sírja, síremléke, amelyet utolsó klubja, az FC Porto állított.

A sírkövön Orth osztrák feleségének portugál nyelvű búcsúüzenete olvasható: „Gyuri – vivo para te recordar – Anny” (magyarul: „Gyuri, azért élek, hogy rád emlékezzek. Anny”).

A házaspárnak gyermeke nem született, az özvegy (aki később ismét férjhez ment) két évtizeddel később halt meg. A sírkő mögötti részen a portugál klub nemcsak elhunyt edzőjének, de önmagának is emléket állított a felirattal: „A Gyõrgy [sic] Orth – 1901/1962 – o futebol – por iniciativa de Futebol Clube de Porto” (magyarul: „Orth Györgynek /1901–1962/ – a labdarúgás. Az FC Porto kezdeményezésére”).

Az impozáns sír Portóban, a paranhos-i temetőben található, az emlékmű 1963-ra már bizonyosan elkészült. A síremlék (amelynek hátsó traktátusát időközben kissé „eltolták”, és urnafalat építettek melléje) viszonylag ismert, olykor magyarok is látogatják. Az elmúlt évtizedekben többször is felmerült, hogy Magyarországra hozzák Orth György hamvait.

Ezért kellene mindenkinek kerékpároznia

0

A kerékpárok a nyugati országok legkedveltebb közlekedési eszközének számítanak, ami nem is csoda, ha egy picit közelebbről megismerjük, milyen előnyökkel jár a kétkerekű paripa használata. Egészséges, zöld, gazdaságos, a lista pedig itt nem ér véget!

A biciklizéssel rengeteget tehet a használója az egészségéért. Remek kardió edzés lévén a szív-és érrendszer egészségét szolgálja, de nem terheli az ízületeket, a futásnál jóval gyengédebben bánik velük, de hatékonyságát tekintve legalább olyan remek mozgásforma. Arról sem szabad megfeledkezni, hogy a kerékpárok ugyan ma már szobabicikliként is léteznek, alapvetően arra lettek kitalálva, hogy a szabadban használják őket. És bár a városi levegő a legtöbb esetben nem friss, a jótékony hatásai a szabadban történő mozgásnak tagadhatatlanok.

Gazdaságos, tiszta és még időt is spórolunk vele

A kerékpárok nagy előnye az autókkal szemben, hogy nem kell dugóban rostokolni velük órákig. Ráadásul üzemanyagra sincs szükség hozzájuk, sőt a parkolási díjat sem kell kiperkálni, ha meg szeretnénk állni. Talán azt nem is kell említeni, hogy az autókkal szemben szintén némileg jobb mutatókat tudnak felmutatni, ha a károsanyag kibocsátásról van szó. A kerékpárok nagy előnye, hogy sok olyan helyre is el lehet velük jutni, ahova például autóval nem. Rövidebb távon kifejezetten előnyös, ha ezt a környezetbarát megoldást választjuk, hiszen rugalmas jószág, amivel könnyen és gyorsan elérhetjük a célunkat.

A városi biciklizés nem minden esetben segít a stressz levezetésében, de az kétségtelen, hogy a reggeli és délutáni használatával hozzájárulhatunk a stressztűrő képességünk fejlődéséhez. A kerékpárok segíthetnek, hogy szabadabb és örömtelibb legyen az életünk, mindemellett pedig új helyek felfedezését is elérhetővé teszik azok számára is, akik nem vezetnek autót.

Írásunk a Zöld hírek, a Yourday.hu és a Program kereső segítségével készült.

„Semmiképp se legyen tele a stadion!”

Hogy terjed a Covid-19 vírus, ha nagy tömeg gyűlik össze egy futball mérkőzésen vagy rock koncerten? Ezt vizsgálta egy német professzor a lipcsei Arénában. A sajtóértekezleten jelen volt a hazai újságírókon kívül a BBC, a Washington Post és több tudósító Dél Koreából.

2000 Covid negatív önkéntes vett részt a három kísérletben, melynek során mindenki maszkot viselt és nyomkövetőt. Ez utóbbit azért, hogy megvizsgálják: milyen közel kerülnek egymáshoz az emberek a tömeg rendezvények alkalmából?

Az első kísérletben a hagyományos ültetési rend érvényesült vagyis minden széken ültek mint régen a vírus előtti időkben. A másik két esetben két különböző variációt próbáltak ki a távolságtartásra az arénában Lipcsében- írja a Deutsche Welle.

Mindeközben számítógép szimulálta a levegő mozgását, mely döntő fontosságú lehet a Covid 19 terjedése szempontjából. A Restart 19 virtuális modellnek még volt egy fontos sajátossága:

24 vírus fertőzöttet is elhelyeztek a tömegben!

Stefan Moritz professzor irányításával egy kis csapat vizsgálta azután a három rendezvény modell hatását a vírus terjedésére. A tapasztalatok alapján a német professzor három fontos tanulságra hívta fel a figyelmet:

1/ Sohasem szabad megengedni, hogy teltházas legyen a rendezvény!
2/ Ne álljanak hanem üljenek a résztvevők! Ülve ugyanis sokkal jobban meg lehet tartani a szükséges távolságot.
3/ Mindenki mindig viseljen maszkot!

Ezenkívül Stefan Moritz professzor azt javasolja, hogy mindenki csak az ülőhelyen egyen és igyon, mert a büfénél óhatatlanul tolongás alakulhat ki vagyis nem lehet megtartani a szükséges távolságot.

Célszerű megnövelni a beléptető helyek számát, mert ott is tumultus alakulhat ki, ha egyszerre sok ember akar ki vagy bemenni.

Ezenkívül fontos, hogy a rendezvényen mindenképp legyenek egészségügyi ellenőrök, akik felhívják a figyelmet a szabályok betartására.

Németországban jelenleg semmilyen tömeg rendezvényt nem lehet tartani, de hogyha a szigor enyhül is még a jövő év is rámehet a vírus elleni küzdelemre – írja a Deutsche Welle – arra utalva, hogy a lakosság védőoltása esetleg csak 2022 elejére fejeződhet be.

Szétszórtak egy csomó pénzt

A szokásos év végi pénzosztásban csaknem 36 milliárdot oszt szét a kormány. Jut a fegyveres szervezetek tagjainak fejenként félmillió, egyházaknak sokmilliárd, sportszervezeteknek és olimpikonoknak. Egészségügy és oktatás nincs a listán.

Ahogy az várható volt, az idei költségvetésben (alultervezett) többletbevételek terhére egy csomó pénzt szór szét a kormány. A Magyar Közlönyben megjelent határozatban a fegyveres testületekben szolgálatot teljesítők juttatásaként fejenként bruttó 500 ezer forintot adnak, összesen 48 926 412 500 forint átcsoportosításával. Rendőrök, idegenrendészeti alkalmazottak, katasztrófavédelmisek, bv-sek, honvédek, adónyomozók, titkosszolgálatiak, de még a parlamenti őrség tagjai is kapnak a pénzből.

Egy másik határozatcsomagban aztán dől a pénz. Az első kötegben nincs is főösszeg a 28 jogcímhez. Többségben vannak a sportcélú rendkívüli kiadások. Megszórják az úszószövetséget. A tokiói olimpiai felkészülésre 20 milliót, ugyanennyit a 2027-es (!) vízivébére felkészülésre kapnak.

Ezen túlmenően azonban személyre szóló támogatást kapnak úszók felkészülésre, vélhetően ugyancsak a tokiói olimpiára:

  • Hosszú Katinka 48 milliót,
  • Milák Kristóf 36 milliót,
  • Rasovszky Kristóf 26 milliót
  • Kapás Boglárka 20 milliót.

Az nem derül ki, mi a nagy különbségek oka. Az pedig egyáltalán nem olvasható a kormányhatározatban,

mi szükség van a szokatlan, dedikált különpénzre.

Az úszószövetség kap még 68 milliót egyéb célokra.

Nem marad ki egyház se az osztogatásból e sorokon se. A Budapest-Rákoscsabai Református Egyházközség a rákoskerti Mennybemenetel Makovecz-templom megvalósítására kap egymilliárdot.

Sport minden mennyiségben

Aztán jönnek a különféle sportegyesületek.

  • A Penyige Sportegyesület futballpálya felújításra 85 milliót, öltözőépületre 45 milliót, a Gyöngyöshermán-Szentkirály SE további működése érdekében (a pálya talajának felújítása, automata öntözőrendszer, villany- és vízvezetékek cseréje, kispadok cseréje, elektromos kazán beszerelése, a meglévő zuhanyzók és mosdók számának növelése) céljára 45 milliót.
  • A szintén méltán híres Aranyszarvas Sportegyesület a Tápiószentmártonon létesítendő labdarúgó utánpótlás központ II. ütemének megvalósítása (régi öltözőépület bontása és területrendezés, nagy méretű élőfüves pálya, új öltözőépület befejezése, kis méretű műfüves pálya, strandfoci pálya, parkoló kialakítása, 300 fős lelátó, 100–150 fős vendéglelátó) megépítésére 300 milliót kasszírozhat.
  • Tarpa Nagyközség Önkormányzata nagy méretű füves pálya építése, fűtetlen, műfüves előcsarnok fejlesztése céljára 395 milliót fordíthat közpénzből. A Piliscsabai Atlétikai és Futball Club Sportegyesület a mindennapi testnevelés és sportolás céljából megfelelő központ megvalósítására 120 millióra jogosult. A Csengeri Futball Club tervezett sport-beruházás megvalósítása (nagy méretű műfüves pálya létesítése) 600 milliót ér a kormány szerint.

Azért

a Magyar-Turán Alapítványnak is leesik – jövő évi működésének biztosítására – 400 millió.

Pontosan 4 525 336 490 forintot tisztán egyházi célú beruházások megvalósítására ítélt oda a kormány. Ennek két legnagyobb tétele a Debrecen-Nagytemplomi Református Egyházközség Debrecen-Nagytemplomi Református Egyházközség Immánuel Otthona, Általános Iskolája és Fejlesztő Nevelés-Oktatást Végző Iskolája infrastrukturális fejlesztése 1,142 milliárdért, valamint a Szlovákiai Református Keresztyén Egyház fejlesztési és működési támogatása 1,725 milliárdért.

Foci a határon túl is

A határon túli szervezetek támogatását végző Bethlen Gábor Alap 14,123 413 milliárd forint összegben nyújthat támogatást egyházaknak és főleg külföldi futballegyesületeknek:

  • a SEPSI OSK S.A. (Sepsiszentgyörgy) 2,1 milliárd,
  • az Osijek FC (Mészáros Lőrinc csapata) Labdarúgó Akadémia rongyos egymilliárd,
  • Futball Club Lendva 1,3 milliárd,
  • KFC Komarno 2,26 milliárd,
  • a dunaszerdahelyi DAC Academy a.s. 600 millió,
  • „TSC” Labdarúgó Klub 2,51 milliárd,
  • Futball Club Csíkszereda Egyesület 2,785 milliárd,
  • Várda Sport Egyesület Kisvárda 1,185 milliárd.

Kap egy kalap pénzt, 12 milliárdot a Corvinus Egyetemet működtető Maecenas Universitatis Corvini Alapítvány. Ezt a kormány hozta létre – lényegében magánegyetemmé téve a közgázt. Ennek anyagi hátteréül idén márciusban a Mol és a Richter Gedeon tőzsdei cégek nagyjából 25 százalékos állami kézben lévő állami pakettjéből rendelt 10-10 százalékot. A mostani juttatásból épületfelújítást végeznek el a XI. kerületben, vélhetően az egykori Államigazgatási Főiskoláét.

Az osztogatás fedezete egy másik kormányhatározatból derül ki. Ebben 35,8 milliárdot vettek el az uniós Gazdaságfejlesztés és Innovációs Operatív Program (GINOP) keretéből. Várható, hogy a következő egy-két napban még újabb döntések látnak napvilágot a többletbevétel szétosztogatásáról.

Foszlányaim XV.

0

dzsúdó
nekem ez az egyik kedvenc sportom. mármint a lélektani dzsúdó. hitem szerint nem támadok, csak kiteszem a lélektani kezemet vagy lábamat, ha nekem rohansz. és ha a földet érés után lehiggadsz és megkérdezed, most mi a fax, akkor megmosom a lélektani fejedet. és mivel ezzel föléd helyeztem magam, saját csapdámba esem. úgyhogy már ketten ülünk a földön. és ekkor felajánlom neked a békepipát és hogy itt a kezem, kimászhatunk együtt a lét aktuális verméből. aztán persze meglehet, hogy utána te erre, én amarra… de remélhetőleg könnyű lélekkel.

Babosék hatalmas csatában bukták el a US Open döntőjét

0

Még várni kell az első magyar US Open győztesre: Babos Tímea és a francia Kristina Mladenovic kettőse három mérkőzéslabdáról 3:6, 7:6 (7-2), 7:6 (8-6)-ra kikapott a New Yorkban zajló amerikai nyílt teniszbajnokság női párosversenyének döntőjében vasárnap az Ashleigh Barty, Coco Vandeweghe ausztrál, amerikai duótól.

A párosban világelső magyar játékos az első szettben pontot sem vesztett az adogatásainál, és a második helyen kiemelt páros 35 perc alatt szettelőnybe került.

A folytatásban jelentősen feljavult a rivális, de 5:4-nél Babosék két meccslabdát elpuskáztak. A második játszmát lezáró rövidítésben egyértelműen Bartyék voltak jobbak, így 1 óra 35 perc után jöhetett a döntő felvonás.

Ebben az ellenfél 3:0-ra elhúzott, de az erőre kapó magyar, francia kettős kiegyenlített, majd 4:5-nél két mérkőzéslabdát hárított. A harmadik szett is tie-breakbe torkollott, melyet hallatlan izgalmak végén Mladenovic kettős hibája döntött el a rivális javára.

50 méteres úszómedence fölött bokszolnak a fiatalok

0

Már csak négy nap választ el az AIBA Férfi és Női Ifjúsági Ökölvívó Világbajnokság augusztus 21-i rajtjától, amelynek az átalakított Duna Aréna ad otthont. A 17-18 évesek versengéseinek történetében ez az első olyan világbajnokság, amelyet egy 50 méteres úszómedence fölött rendeznek meg.

 

Az ilyesfajta lebonyolításnak ugyanakkor hagyományai vannak, hiszen 70 évvel ezelőtt a londoni olimpiai játékok házigazdái létesítményszűkében szintén egy uszodában állították fel a ringeket, miután – az úszókkal felváltva használt – versenymedencét egyszerű eszközökkel bedeszkázták. Amúgy a legendás hírű Papp László is itt lett először olimpiai aranyérmes.

Hetvenkilenc nemzet fiataljai a rajtnál

A jövő keddi ünnepélyes megnyitón 79 nemzet sportolói vonulnak fel. Az AIBA képviselői viszont már ezen a héten a magyar fővárosba érkeztek és az első útjuk a Duna Arénába vezetett. A létesítmény bejárása után Ksenia Em, a nemzetközi szövetség sportosztályának vezetője elégedetten nyilatkozott és elismerését fejezte ki azoknak a szakembereknek, akik egy nap leforgása alatt uszodából minden AIBA előírásnak megfelelő bokszcsarnokot varázsoltak.

Az ökölvívó ring hitelesítésére, és a rendezés olyan fontos feltételeinek az ellenőrzésére, mint amilyen például a szorító megvilágítása, augusztus 18-án, szombaton kerül sor.

Jelképes árú belépőjegyek

A szervezők azt szeretnék, hogy a boksz hazai közössége – versenyzők, edzők, sportvezetők, nem utolsó sorban az érintett családtagok és barátok – minél nagyobb számban látogassanak el a Duna Arénába. Ezt a célkitűzést jól szolgálhatják a jelképesnek nevezhető jegyárak. Augusztus 21-től 29-ig egységesen csupán 400 forint lesz a belépők ára, a döntők napjain, tehát augusztus 30-án és 31-én is csak 1000 forint.

Az m4sport a hivatalos közvetítő

Az ifjúsági világbajnokság hivatalos nemzeti közvetítője az m4sport, amely a versenyek első szakaszában minden nap összefoglalókat készít, és ezeket a késő esti órákban lehet majd megtekinteni, ugyanakkor augusztus 30-án és 31-én a döntőket élő adásban készülnek közvetíteni.

Balzsay Károly szövetségi kapitány hazai premierje

A 2016 szeptemberében szövetségi kapitánynak kinevezett ifj. Balzsay Károlynak ebben a minőségében a mostani lesz az első olyan világversenye, amikor hazai ringben és közönség előtt küldheti csatába a magyar színek fiatal képviselőit.

„A hazai pálya előnyei ugyan kétségtelenek, de versenyző, edző és vezető vállán is nagyobb a teher, azaz a felelősség súlya – nyilatkozta a 39 évével a legfiatalabb magyar szövetségi kapitánynak számító Balzsay Károly.

A megtartás feladata sem könnyű

A premierre készülő szakvezető kilenc fiatal bokszolónak szavazott bizalmat, akik közül a többség, szám szerint heten kisebb-nagyobb vidéki településeket képviselnek, ketten pedig a fővárost.

„Örömteli dolog, hogy mostanra egyre erősebb vidéki bázisokkal számolhatunk, amelyekben sok ügyes és lelkes fiatal készül. Nagy figyelmet és sok törődést igényelnek, a jövőben a megtartásuk számít az egyik legfontosabb feladatnak.” – hangsúlyozta.

Arra a kérdésre, hogy a néhány nap múlva színre lépő fiatalok tudása mennyire „felnőttes”, Balzsay a következő választ adta.

„Mind a kilenc magyar ifjúsági válogatottunk már kiforrottnak nevezhető, rá jellemző stílussal rendelkezik, vannak ugyan még kisebb technikai és taktikai hiányosságaik, de ezeken viszonylag gyorsan javítani lehet. Egyáltalán nem állunk rosszul, a fejlődéshez viszont sok nemzetközi mérkőzésre van szükség.”

A szövetségi kapitány elmondta, hogy a budapesti világbajnokságon várhatóan az orosz, kazah, üzbég, thaiföldi és távolkeleti versenyzők viszik majd a prímet, de az angol iskola képviselőivel is számolni kell.

Jó hír a fiúkról

„Bizony, már 22 esztendővel ezelőtt történt, hogy jómagam Havannában, a junior világbajnokságon ötödik helyezést értem el, egy évvel később pedig a korosztályos Európa-bajnokságon ezüstérmet szereztem. Első éves junior voltam, de a mostani rajtra készülő srácoknál talán egy kicsit tapasztaltabb. A jó hír az, hogy ugyanazt a küzdeni tudást és bizonyítási vágyat látom bennük, mint ami egykor rám is jellemző volt.”

A médiahatósághoz fordul az LMP a 2RULE reklámozása maitt

0

Turcsán Szabolcs, az LMP Országos Elnökségének a tagja beadványt intézett a Nemzeti Média és Hírközlési Hatósághoz eljárás lefolytatása érdekében. Az LMP álláspontja szerint ugyanis

a köztévé sportműsora megsértette a Médiatörvény termékmegjelenítésre vonatkozó rendelkezéseit,

amikor a műsor házigazdája a Mészáros Lőrinc érdekeltségébe tartozó 2RULE sportmezgyártó cég kitűzőjét viselte a ruházatán: de a termékmegjelenítésről nem tájékoztatták a nézőket.

Az LMP álláspontja szerint önmagában már az is felháborító, hogy egy még alig létező sportmezgyártó céget kell a közpénzből fenntartott propaganda gépezetben úgy reklámozni, hogy azzal jelzik: a Fidesz rendszerében a fair verseny nem merülhet fel.

Az LMP szerint a Mészáros Lőrinc érdekeltségébe tartozó 2RULE ugyanúgy akarja letarolni a magyar sportpiacot, ahogy a Fidesz politizál: monopol helyzetet kialakítva, erőből, állami milliárdokat költve a propagandára.

600 millió forintért játszhat két magyar csapat a szlovák bajnokságban

0

A magyar kormány június elején 600 millió forintot adott a Magyar Jégkorong Szövetségnek. Sajtóértesülések szerint arra kapták a támogatást, hogy a következő idényben a MAC Budapest és a DVTK Jegesmedvék a szlovák bajnokságban játszhasson.

Szlovák lapok szerint a két magyar csapat fejenként félmillió eurót fizetett a Tipsport Ligának, és az emiatt fogadta be a két magyar klubot. Az Átlátszó megkeresésére nem mondta meg az MJSZ, hogy mennyit fizettek a Tipsportnak, de hangsúlyozták, hogy nem az állami támogatást használták fel erre a célra. Such György MJSZ-elnök szerint egyéb bevételeikből fedezik a két magyar hokiklub szlovákiai indulásának költségeit, és a szövetség költségvetésében emiatt keletkező hiányt pótolja az államtól kapott pénz.

A MAC és a Jegesmedvék kinőtték a magyar bajnokságot

A Nemzeti Sport 2018. március végén írt arról először, hogy két magyar hokicsapat, a MAC Budapest és a DVTK Jegesmedvék kinőtte a magyar bajnokságot, ezért beadta csatlakozási kérelmét a szlovák Tipsport Ligába (régi nevén Extraliga).

Such György, a Magyar Jégkorongszövetség elnöke akkor a lapnak adott interjújában óvatosan fogalmazott, hiszen a két csapat kinti indulása még nem volt biztos. Két dologtól függött: attól, hogy a Tipsport Liga rábólint-e a kérelmekre, és attól, hogy sikerül-e előteremtenie a kluboknak a csatlakozáshoz szükséges pénzt. Az NS újságírójának kérdésére Such elismerte, hogy a szlovákok „indulási díjat” kérnek, de pontos összeget nem árult el. „Konkrét számot egyelőre nem mondanék, de maradjunk annyiban, hogy forintszázmilliókról beszélhetünk.” – mondta.

Június 4-én meg is jelent az a kormányhatározat, ami arról szól, hogy

a kormány 2018-ban 600 millió forint (1,88 millió euró) állami támogatást ad a Magyar Jégkorong Szövetségnek.

Az MJSZ két részletben kapja meg a pénzt: 360 milliót azonnal, majd az év második felében a maradék 240 millió forintot.

A kormányhatározat megjelenésének napján a Nemzeti Sport egyből arról írt, hogy hivatalos bejelentés ugyan még nem volt, de információik szerint csatlakozhat a szlovák ligához a MAC és a DVTK.

Forrás: Átlátszó.

Francia-horvát döntő lesz vasárnap

0

Története során először bejutott a világbajnokság fináléjába a horvát labdarúgó-válogatott, amely az oroszországi torna szerdai elődöntőjében hosszabbítás után 2-1-re legyőzte az angol csapatot.

Az első félidő elején Trippier szabadrúgásból még az angoloknak szerzett vezetést, de a másodikban Perisic a védőjét megelőzve egyenlített a 68. percben. A horvátok ugyan harmadszor kényszerültek ráadásra a vb-n, ám ezúttal nem bízták a 11-esre a továbbjutást, mint az előző két alkalommal, ugyanis Mandzukic a 109. percben eldöntötte a párharcot.

Horvátország ezzel biztosan felülmúlja eddigi legjobb, 1998-ban elért harmadik helyét, míg Anglia 1966 óta tovább várhat újabb diadalára.

A szombati, szentpétervári bronzmeccsen belga-angol, míg a vasárnapi, moszkvai döntőben francia-horvát mérkőzést rendeznek.

Horvátország-Anglia 2-1 (0-1, 1-1, 1-1), hosszabbítás után

A Független Hírügynökség kiadásai meghaladják bevételeinket.
A pártoktól független újságírás egyre nehezebb helyzetben van Magyarországon.

A hagyományos finanszírozás modelleket nem csak a politika lehetetleníti el, de a társadalmi kihívások is.

A fuhu.hu fennmaradásához, hosszútávú működéséhez, szerkesztőségünk rászorul támogatásotokra.
Segítségetekkel lehetőség nyílik arra, hogy munkánkat továbbra is az eddig megszokott színvonalon végezhessük tovább.

Ide kattintva megtalálod bankszámlaszámunkat!